Εισαγωγικές ερωτήσεις στην έναρξη του Τρωικού πολέμου

α. Ποιος ήταν ο αρχηγός των Αχαιών; Ποια η σχέση του με την ωραία Ελένη;
β. Γιατί έπρεπε να θυσιαστεί η Ιφιγένεια; Τελικά ποια ήταν η τύχη της Ιφιγένειας;
γ. Ποια ήταν η συμβουλή που πήραν οι Αχαιοί σε κάποιο νησί (ποιο άραγε;;;) για την έκβαση του πολέμου; Γιατί, κατά τη γνώμη σας, αρνήθηκαν να την ακολουθήσουν κι αναχώρησαν για την Τροία;

13 Comments on “Εισαγωγικές ερωτήσεις στην έναρξη του Τρωικού πολέμου

  1. α. Ο αρχηγός τον Αχαιών ήταν ο Αγαμεμνονας.
    Ο Αγαμεμνονας την ωραία Ελένη την είχε νυφη.

  2. β . Έπρεπε να θησιαστη η Ιφιγένεια γιαναφησηξει ο άνεμος για να ξεκινήσουν τα καράβια.

    Στο τέλος μόλις πήγαν ν την σκοτώσουν ήρθε η Άρτεμη με ένα σύννεφο κ την πήρε κ την πήγε στην χώρα των ταυρων

  3. Ο Ανιος επεστου Αχαιούς να μεινουν στη Δήλο 10χρονια και μετά να κατακτήσουν τη τρία όλα Μενέλαος δεν άκουσε τον Ανιο γιατι δεν ήθελε τη γυναίκα του να την έχει ο Παρης

  4. Α)Ο αρχηγός των Αχαιών ήταν ο Αγαμέμνονας. Ο αδερφός του Αγαμέμνονα είχε γυναίκα την ωραία Ελένη, ήταν νύφη του.
    Β)Ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της Άρτεμης και έπρεπε να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια.Μολις ο μάντης Κάλχας πήγε να θυσιάσει την Ιφιγένεια η θέα Άρτεμη εμφανίστηκε μέσα σε ένα σύννεφο άρπαξε την Ιφιγένεια και στο βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι, την πήγε μακριά στην χώρα των ταύρων.
    Γ) Τούς είπαν να πάνε στην Δήλο για εννιά χρόνια και των δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία για να την κυβερνήσουν.Γιατι ο Μενέλαος δεν ήθελε να είναι η ωραία Ελένη με τον Πάρη.

  5. α.Ο αρχηγός των Αχαιών ήταν Ο Αγαμέμνονας. Ο Αγαμέμνονας είχε αδελφό τον Μενέλαο που ήταν ο άντρας της Ωραίας Ελενης.
    β. Η Ιφιγένεια έπρεπε να θυσιαστεί γιατί όταν μαζεύτηκαν οι Αχαιοί στο λιμάνι της Αυλίδας και περίμεναν να φυσήξει ούριος άνεμος για να ξεκινήσουν τα καράβια για την Τροία ομως δεν εσάλευε ούτε φύλλο. Τότε οι βασιλιάδες ρωτήσανε τον μάντη Κάλχα να τους πεί γιατί οι άνεμοι δε φυσούσαν τοτε εκείνος τους είπε ότι η θέα Άρτεμη κρατούσε τους ανέμους και είχε θυμώσει γιατί ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της. Και δε θα της περνούσε ο θυμός, αν πρώτα ο Αγαμέμνονας δε θυσίαζε στο βωμό της την κόρη του, την Ιφιγένεια. Την μέρα της θυσίας η Άρτεμη ήρθε μέσα σε ένα σύννεφο, άρπαξε την κόρη και πάνω στον βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι. Την Ιφιγένεια την πήγε στην Κριμαία και αμέσως φύσηξε άνεμος και οι Αχαιοί κίνησαν για την Τροία.
    γ. Ταξιδεύοντας για την Τροία οι Αχαιοί πέρασαν απ’την Δήλο. Εκεί ο μάντης Άνιος , είπε στους Αχαιούς ότι σε δέκα χρόνια θα έπαιρναν την Τροία και τους κάλεσε να μείνουνε εννιά χρόνια στη Δήλο και τον δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία.Εκείνοι όμως δε δέχτηκαν γιατί ο Μενέλαος ήθελε πίσω την ωραία Ελένη.

  6. Απαντήσεις
    α.Ο αρχηγός των Αχαιών ήταν ο Αγαμέμνονας.Η ωραία ήταν η γυναίκα του αδερφού του.
    β.Η Θέα Άρτεμη κρατούσε τους ανέμους επειδή είχε θυμώσει με τον Αγαμέμνονα γιατί είχε σκοτώσει το ιερό της ελάφι.Ο θυμός της θα της περνούσε αν πρώτα ο Αγαμέμνονας θυσίαζε στο βωμό την κόρη του Ιφιγένεια.Ο Αγαμέμνονας δεν ήθελε να θυσιάσει την κόρη του.Τελικα έστειλε μήνυμα στη γυναίκα του να φέρει στην Αυλίδα την Ιφιγένεια να την παντρέψει τάχα με τον Αχιλλέα.Όταν έφτασαν ο Αγαμέμνονας τους είπε την αλήθεια και η Ιφιγένεια αποφάσισε να θυσιαστεί για την πατρίδα της.Τη μέρα της θυσιας όμως τη στιγμή που πήγε βωμό η Άρτεμη ήρθε μέσα σε ένα συννεφο,άρπαξε την κόρη του και πανω στο βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι.
    γ.Ταξιδευοντας για την Τροία οι Αχαιοί πέρασαν από το νησί της Δήλου.Εκει συνάντησαν τον μάντη Ανιο ο οποίος τους είπε ότι σε δέκα χρόνια θα έπαιρναν τη Τροία.Για αυτό τους συμβούλευσε να μείνουν εννιά χρόνια στη Δήλο και τον δέκατο χρόνο να πανε στην Τροία.Ομως οι Αχαιοί δε δέχτηκαν.Οι Αχαιοί αρνηθηκαν να ακολουθήσουν την συμβουλή του μάντη γιατί δεν πίστεψαν ότι θα τους έπαιρνε δέκα χρόνια για να πάρουν την Τροία.

  7. ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    α)Αρχηγός των Αχαιών ήταν ο Αγαμέμνονας.Η ωραία Ελένη ήταν η γυναίκα του Μενέλαου,αδερφού του Αγαμέμνονα,άρα ήταν νύφη του.
    β)Οι Αχαιοί αφού ετοιμάστηκαν και έκαναν όλες τις απαραίτητες θυσίες περίμεναν να φυσήξει ούριος άνεμος για να ξεκινήσουν για την Τροία.Όμως φύλλο δεν κουνιόταν κι έτσι τότε ρώτησαν τον μάντη Κάλχα ποιος ήταν ο λόγος.Εκείνος τους είπε ότι η θεά Άρτεμις ήταν θυμωμένη και κρατούσε τους ανέμους δεμένους γιατί κάποτε ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της και ο μόνος τρόπος να της περάσει ο θυμός ήταν ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει προς τιμή της την κόρη του Ιφιγένεια.Την ημέρα της θυσίας η Άρτεμη ήρθε μέσα σε ένα σύννεφο,άρπαξε την Ιφιγένεια και πάνω στον βωμό άφησε ένα μικρό ελάφι.Την Ιφιγένεια την πήγε στην χώρα των Ταύρων σε έναν από τους ναούς της.

  8. αρχηγος των Αχαιων ηταν ο Αγαμεμνονας.Η ωραια Ελενη ηταν νυφη του.η Ιφιγενεια θυσιαστηκε γιατι οΑγαμεμνονας σκοτωσε το ιερο ελαφι της θεασ αρτεμης.τελικα η Ιφιγενεια σωθηκε απο τη θεα αρτεμη. ο μαντης ανιος στη δηλο συμβουλεψε τους Αχαιους να κατσ ουν για 9 χρονια στη δηλο και το δεκατο χρονο να πανε να κυριευσουν την τροια.αρνηθηκαν γιατι ο μενελαος δεν ηθελε ο παρης να εχει τοσα χρονια την ωραια ελενη.

  9. ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    γ)Όταν οι Αχαιοί έφτασαν στη Δήλο έκαναν μια στάση κι εκεί συνάντησαν τον Άνιο ,γιό του Απόλλωνα που ήταν και μάντης.Εκείνος τους είπε πως για να πάρουν την Τροία θα έπρεπε να περιμένουν 10 χρόνια και τους κάλεσε να μείνουν στη Δήλο για τα επόμενα 9 και να φύγουν το δέκατο,εκείνοι όμως δεν δέχτηκαν κι έφυγαν.Πράγματι την Τροία την κατέκτησαν τον δέκατο χρόνο.
    Πιστεύω πως αρνήθηκαν να μείνουν γιατί 1)πίστευαν πάρα πολύ στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους,γιατί είχαν μαζί τους τους μεγαλύτερους ήρωες και αμέτρητα καράβια γεμάτα γενναίους πολεμιστές και 2)ο Μενέλαος αγαπούσε τόσο πολύ την ωραία Ελένη και ήθελε να την πάρει αμέσως πίσω στο παλάτι τους.

  10. α)Ο αρχηγός των αχαιών ήταν ο Αγαμέμνονας.Ο Μενέλαος ζητησε βοήθεια από τον αδελφό του τον Αγαμέμνονα για να πάνε να πολεμησουν και να φέρουν πισω την ωραία Ελένη.β)Γιατί ο Αγαμεμνονας σκότωσε το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης.Η Άρτεμη ήρθε με ένα σύννεφο και πήρε την Ιφιγένεια και την πήγε στην χώρα τον Ταύρον,στην Κριμαία,σε έναν από τους ναούς της.γ)Ο Άνιος είπε στους Αχαιούς ότι καλό θα ηταν να μείνουνε 9 χρόνια στη Δήλο και τον δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία.Αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη συμβουλή γιατί δεν πιστεψαν τα λογια του Άνιου.

  11. ΦΟΡΤΟΤΗΡΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ

    α. Ο αρχηγός των Αχαιών ήταν ο Αγαμέμνονας. Η ωραία Ελένη ήταν νύφη του.
    β.Η Ιφιγένεια έπρεπε να θυσιαστεί για να φυσήξει ούριος άνεμος. Στο τέλος η θεά Άρτεμη την πήρε με ένα σύννεφο και την πήγε στην Κριμαία.
    γ. Η συμβουλή που έδωσε ο Άνιος στη Δήλο, στους Αχαιούς, ήταν να μείνουν εκεί για εννέα χρόνια και μετά να πάνε στην Τροία. Δεν ακολούθησαν τη συμβουλή γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν τόσο πολύ.

  12. 1. Ο Αρχηγός των Αχαιών ήταν ο βασιλιάς Αγαμέμνονας.
    2. Ο Μενέλαος με τον Αγαμέμνονα είναι αδέλφια οπότε η ωραία Ελένη είναι η νύφη του.
    3. Ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το Ιερό Ελάφι της θεάς Άρτεμης και εκείνη είχε θυμώσει, οπότε ζήτησε να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια για να της περάσει ο θυμός.
    4. Η τύχη της Ιφιγένειας ήταν ότι πέρασε η θεά Άρτεμη με ένα σύννεφο, πήρε την Ιφιγένεια από τον βωμό την πήγε στη χώρα των ταύρων στην Κριμαία και στην θέση της άφησε ένα μικρό ελάφι.
    5. Ο Άνιος που ήταν μάντης είπε στους Αχαιούς ότι σε δέκα χρόνια θα έπαιρναν την Τροία και τους είπε να μείνουν εννέα χρόνια στην Δήλο και τον δέκατο χρόνο να πάνε στην Τροία αλλά εκείνοι δεν δεχθήκανε.
    Η γνώμη μου είναι ότι ο Μενέλαος δεν μπορούσε να επιτρέψει στον Πάρη να έχει την γυναίκα του για τόσα πολλά χρόνια ήθελε να την διεκδικήσει και να την πάρει πίσω με κάθε τρόπο.

Leave a Reply