Η ελληνική πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματά μας

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, τα δικαιώματα του ατόμου προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Δικαιώματα του Πολίτη

Που ανήκω;

Ο άνθρωπος είναι μία κοινωνική οντότητα. Για να μπορέσει να προοδέψει χρειάζεται να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Έτσι από τη στιγμή της γέννησής του εντάσσεται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Τι είναι όμως οι κοινωνικές ομάδες;

ΟΜΑΔΕΣ

Λήψη αποφάσεων

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπου είναι ο τρόπος που παίρνει αποφάσεις είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Πώς λαμβάνουμε αποφάσεις;

Λήψη αποφάσεων

Ζούμε στη Δημοκρατία (Τι έμαθα ως τώρα)

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΩΣ ΤΩΡΑ)

Η λειτουργία της Βουλής

Στην Κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, καθώς είναι ο χώρος στον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας

Συχνά ακούμε την έκφραση "είναι δικαίωμά μου".

Τι είναι όμως τα δικαιώματα, πώς ξεχωρίζουμε αν μιλάμε για ανάγκη ή για επιθυμία  και τι είναι οι υποχρεώσεις που δημιουργούν τα δικαιώματα αυτά.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Είναι και δική μου δουλειά;

Είμαστε πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης του κόσμου. Έχουμε δικαιώματα, αλλά έχουμε και υποχρεώσεις.

Ως πολίτες του κόσμου, ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη που λέγεται Γη θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα που έχει, να βρίσκουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν, να αντιλαμβανόμαστε τα αποτελέσματα τους και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Είμαστε πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης του κόσμου

Είμαστε πολίτες της Ελλάδας, αλλά η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς είμαστε πολίτες και της μεγάλης αυτής ένωσης.

Ποια είναι τα βασικά δικαιώματα και ποιες οι βασικές υποχρεώσεις που έχουμε με τη συμμετοχή μας στην ένωση αυτή;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Ε.Ε.

Ταυτόχρονα όμως είμαστε και πολίτες του κόσμου και θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για ότι συμβαίνει σε αυτόν.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ & ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το κράτος και το έθνος

Στην αρχαία Ελλάδα είχαν δημιουργηθεί οι πόλεις κράτη. Κάθε πόλη δηλαδή ήταν ένα ξεχωριστό κράτος. Σήμερα τα κράτη δεν περιλαμβάνουν μόνο μία πόλη αλλά είναι μια ολόκληρη περιοχή. Πώς ορίζεται όμως ένα κράτος σήμερα; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κράτους. Επίσης σε τι διαφέρει ο λαός ενός κράτους από το έθνος;

ΚΡΑΤΟΣ

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

Λήψη αποφάσεων

Οι άνθρωποι καθημερινά παίρνουν αποφάσεις είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται με λογική και όχι με τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη.

Λήψη Αποφάσεων