Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας. Είναι η ένατη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Η λίμνη βρίσκεται στο κέντρο του νομού Φωκίδας. Συγκεντρώνει νερό όχι μόνο από τον Μόρνο αλλά και από παραπόταμους του που εκβάλουν κατευθείαν στη λίμνη. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ο Κοκκινοπόταμος που πηγάζει από τα Βαρδούσια. Επίσης εκεί πέφτει και νερό από την λίμνη του Εύηνου, μέσω μιας σήραγγας που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό.

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1979 μετά από την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Μόρνο. Η συνολική επιφάνεια της λίμνης είναι περίπου 15,5 τ.χλμ. Η στάθμη της λίμνης βρίσκεται σε υψόμετρο 446 μέτρων. Το φράγμα έχει ύψος 125 μ., μέγιστο πλάτος στην βάση του 595 μ. ενώ το πλάτος στέψης είναι 10 μ. Το μήκος της βάσης είναι 250 μ. και το μήκος στέψης είναι 815 μ.

Το υδραγωγείο του Μόρνου που μεταφέρει το νερό της λίμνης στην Αττική έχει συνολικό μήκος 188 χλμ. Διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Στην διαδρομή αυτή έχουν κατασκευαστεί 15 σήραγγες συνολικού μήκους 71 χλμ.

Η λίμνη του Μόρνου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 με κωδικό GR2450003.

Leave a Reply