Πετάμε (πείραμα Μπερνούλι)

Πετάμε (πείραμα Μπερνούλι)

Αλήθεια, πώς πετάνε τα αεροπλάνα;
Αφού είναι μεταλλικά, πώς καταφέρνουν να υπερνικούν το βάρος τους και να ανεβαίνουν σε τόσο μεγάλα ύψη;
Η απάντηση βρίσκεται σε έναν νόμο της Φυσικής που ακούει στο όνομα Μπερνούλι.
Η βασική του περιγραφή είναι ότι η ροή του αέρα διαφοροποιείται από το σχήμα που έχουν οι διαφορετικές πλευρές ενός αντικειμένου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και διαφορετικές δυνάμεις. Στην περίπτωση του αεροπλάνου, τα φτερά του έχουν τέτοιο σχήμα έτσι ώστε ο αέρας να ρέει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο επάνω μέρος του και μικρότερη στο κάτω. Έτσι εμφανίζεται μια μεγάλη δύναμη με φορά προς τα πάνω ενώ μια μικρότερη με φορά προς τα κάτω. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια συνολική δύναμη προς τα πάνω που υπερνικά το βάρος.

Στο πείραμά μας θα δοκιμάσουμε αυτή την αρχή με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:
-> Αρχικά θα φτιάξουμε έναν κώνο από χαρτί και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι θα φυσάμε προς τα πάνω μια μικρή μπάλα. Τότε θα παρατηρήσουμε ότι η μπάλα στροβιλίζεται λόγω των δυνάμεων που εμφανίζονται καθώς διαφοροποιείται η ροή του αέρα στις διάφορες πλευρές της.

->Όμοια στο δεύτερο μέρος θα χρησιμοποιήσουμε ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Φυσώντας πάλι με το καλαμάκι βλέπουμε το μπαλάκι να στροβιλίζεται!

->Στο τρίτο μέρος χρησιμοποιούμε ένα σεσουάρ. Έτσι δημιουργούμε μια ροή αέρα που όχι μόνο κρατά στον αέρα το μπαλάκι, αλλά επίσης το στροβιλίζει, αλλά και το κρατά μέσα στη ροή ακόμα και όταν γυρίζουμε το σεσουάρ στο πλάι. Δηλαδή η ροή γίνεται και αυτή πλάγια και ο ατμοσφαιρικός αέρας που βρίσκεται έξω από το "ρυάκι" του αέρα από το σεσουάρ ασκεί δυνάμεις στο μπαλάκι και το επαναφέρει μέσα σε αυτό.

->Στο τέλος φυσάμε μία κόλλα χαρτιού από το επάνω μέρος και βλέπουμε το χαρτί να σηκώνεται. Η εξήγηση είναι ότι ο αέρας ρέει με μεγάλη ταχύτητα στο επάνω μέρος του χαρτιού ενώ στο κάτω είναι ακίνητος. Έτσι εμφανίζεται μία μικρή δύναμη με φορά προς τα κάτω και μία μεγάλη με φορά προς τα πάνω, που σηκώνει τελικά το χαρτί!

Δείτε το πείραμα: https://video.link/w/A8A8b

Leave a Reply