Στρώματα από μείγματα (πείραμα πυκνότητας)

Στρώματα από μείγματα (πείραμα πυκνότητας)

Στο πείραμα που παρουσιάζουμε, εφαρμόζουμε την παρακάτω βασική αρχή:
Ένα υλικό με μικρότερη πυκνότητα επιπλέει πάνω σε ένα άλλο που έχει μεγαλύτερη πυκνότητα.

Γι' αυτό δημιουργούμε ένα διάλυμα με ζάχαρη και νερό. Επίσης χρησιμοποιούμε νερό και ηλιέλαιο. Είναι βολικό να χρωματίσουμε το διάλυμα ζαχαρόνερου καθώς και το καθαρό νερό, προκειμένου να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα πιο εύκολα.
-> Αρχικά τοποθετούμε στο ποτήρι το ζαχαρόνερο (που στην περίπτωσή μας έχει μπλε χρώμα). Είναι αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη πυκνότητα, άρα θα παραμείνει και στον πυθμένα του ποτηριού.
-> Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό (που στην περίπτωσή μας έχει κόκκινο χρώμα). Την προσθήκη του κοκκινισμένου νερού πρέπει να την κάνουμε αργά-αργά. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε ένα καλαμάκι. Αρχικά το βυθίζουμε στο ποτήρι με το κόκκινο νερό, στη συνέχεια καλύπτουμε το καλαμάκι με το δάχτυλό μας και το σηκώνουμε. Τότε το νερό που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο καλαμάκι παραμένει εκεί χωρίς να πέσει.
->
Το μεταφέρουμε στο άλλο ποτήρι και σηκώνοντας το δάχτυλό μας από το καλαμάκι, το υγρό πέφτει στο ποτήρι. Είναι σημαντικό να έχουμε το ποτήρι γυρισμένο στο πλάι, έτσι ώστε να πέσει αργά το νερό και να μην ανακατευτεί με το ζαχαρόνερο.
-> Στο τέλος, προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
Επειδή έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό, επιπλέει επάνω του.
-> Ακουμπώντας ένα πλαστικό καπάκι πάνω στο λάδι, βλέπουμε ότι επιπλέει.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καπάκι είναι κούφιο (δηλαδή περιέχει κυρίως αέρα) οπότε η πυκνότητά του είναι μικρότερη από αυτή του λαδιού.
-> Όταν γέρνουμε λιγάκι το καπάκι και γεμίζει με λάδι, τότε βυθίζεται μέσα στο λάδι (αφού η πυκνότητα πλαστικού και λαδιού είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του λαδιού). Αλλά είναι μικρότερη από αυτή του νερού και δεν βυθίζεται πλέον στο δεύτερο στρώμα που είναι το κοκκινισμένο νερό.
-> Εάν γεμίζουμε το καπάκι με πλαστελίνη, τότε η νέα πυκνότητα (συνδυασμός πυκνότητας πλαστελίνης και πλαστικού) είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των υλικών και βυθίζεται σε όλα. Αφαιρώντας λίγη πλαστελίνη μπορούμε να πετύχουμε πλεύση σε κάποιο από τα τρία στρώματα. Πειραματιστείτε με διάφορες ποσότητες πλαστελίνης για να το διαπιστώσετε!
-> Στο τέλος δοκιμάζουμε διαφορετικά καπάκια, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Επίσης ακόμα και με ένα πλαστικό τουβλάκι βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα έχει να κάνει με το ότι η πυκνότητα εξαρτάται από τα είδη των υλικών και όχι από το σχήμα ή τη μορφή των αντικειμένων.

Δείτε το πείραμα: https://video.link/w/CNA8b

Leave a Reply