Με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning Λ.Α.Δ.Ι. ( Λιόδεντρα-Αιωνόβια-Διαχρονικής-Ιστορίας), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας στον άξονα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, έφτασε στο τέλος του.

Για τις ανάγκες του προγράμματος δημιουργήθηκε το παρόν ιστολόγιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι δράσεις που έγιναν από τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (σχολικές δραστηριότητες, σχέση του έργου με το αναλυτικό πρόγραμμα, διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία και τη σχολική κοινότητα, συνταγές, διαδίκτυο, τέχνη, ιστορία της ελιάς, συνεντεύξεις, συνεργασία μεταξύ σχολείων).

Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος καθώς και η καταγραφή τους διευθετήθηκε μέσω on line συναντήσεων των εταίρων και κάποιες φορές συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές και μαθητές/τριες.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν ποικίλες: οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαγείρεψαν και δημιούργησαν συνταγές με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, μοιράζοντας τα προϊόντα τα οποία δημιούργησαν στους μαθητές αλλά και στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου. Έφτιαξαν σαπουνάκια και κηραλοιφές, δημιούργησαν ενημερωτικά φυλλάδια και ερωτηματολόγια, πήραν συνεντεύξεις και συμμετείχαν σε πολλές δράσεις διάχυσης του προγράμματος τόσο στην τοπική κοινωνία, μοιράζοντας φυλλάδια και τα προϊόντα που παρήγαγαν, όσο και στη σχολική κοινότητα. Στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος στη σχολική κοινότητα υπήρξε παρότρυνση να συμμετέχουν σε δράσεις του προγράμματος και μαθητές/τριες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτό, κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού και Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις δια ζώσης (σε μουσεία, ελαιοτριβεία, ελαιώνες) αλλά και εικονικές επισκέψεις σε μουσεία ελιάς και ελαιολάδου.

Υλοποιήθηκαν πολλές κοινές εξ αποστάσεως δράσεις με τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενώ οι μαθητές/τριες του σχολείου μας συναντήθηκαν με τους εταίρους μας από το Γενικό Λύκειο Παμφίλων Λέσβου στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν από κοινού δράσεις στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Σίνδο.

Για την αποτίμηση και την αξιολόγηση του έργου συντάχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια που απευθύνονται στους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο και συνεντεύξεις διευθυντών/διευθυντριών, εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων καθώς και των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών του προγράμματος.

Το τελικό παραδοτέο του προγράμματος είναι μια ιστοσελίδα η οποία είναι προϊόν συνεργατικής δράσης όλων των εταίρων που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα και δημιουργήθηκε με το εργαλείο https://sites.google.com/

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις του προγράμματος Λ.Α.Δ.Ι. και του τελικού παραδοτέου του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Ιστοσελίδα που αποτελεί το τελικό παραδοτέο του προγράμματος.

https://sites.google.com/d/1bFUdO8hPqb65QDRzd7KpNCRvKi_CyOwC/p/1IGgag2ucIMQoLoR-9LFIKSWZ7nklHfPS/edit

2. Ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος Λ.Α.Δ.Ι. (Λιόδεντρα – Αιωνόβια – Διαχρονικής – Ιστορίας) στο TwinSpace του έργου.

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/ladi-liodentra-aionobia-diahronikis-istorias-etwinnovation/twinspace/pages/apotimisi-ergoyproject-valuation

Η λήξη του προγράμματος επισφραγίστηκε με μια συγκέντρωση εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ στους μαθητές δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, με διάφορα προϊόντα τα οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια των δράσεων του προγράμματος.