Το ψέμα

Το ψέμα - Ζωρζ Σαρή - 9789602936801 | Protoporia.gr

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ζώρζ Σαρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα, όπου τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της, άρχισε ο πόλεμος του 1940. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο. Στα χρόνια της Κατοχής, και αφού τελείωσε το σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. […]  Αργότερα, το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι. Εκεί δούλεψε σε διάφορες δουλειές, ενώ συγχρόνως φοιτούσε στη σχολή υποκριτικής του Σαρλ Ντιλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο δίπλα σε γνωστά ονόματα ηθοποιών. Η περίοδος αυτή διήρκεσε μέχρι την εποχή της Δικτατορίας, όταν η Ζωρζ Σαρή και ορισμένοι φίλοι της ηθοποιοί αποφάσισαν να κάνουν παθητική αντίσταση και να μην ξαναπαίξουν στο θέατρο. Το καλοκαίρι εκείνο, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης, άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Ο Θησαυρός της Βαγίας ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά που είχε γύρω της, όπως ομολογεί και η ίδια. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1969 .Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου της είναι το βιωματικό γράψιμο και η ανάγκη να εκφραστεί μέσα από αυτό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Χριστίνα είναι ένα έφηβο κορίτσι δεκαπέντε ετών. Οι γονείς της είναι χωρισμένοι. Το κορίτσι εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε και μετακομίζει με τη μητέρα της στην Αθήνα όπου φοιτά με υποτροφία (ως άριστη μαθήτρια) στο ιδιωτικό σχολείο που διδάσκει ο θείος της. Μένει σε μία πολυκατοικία όπου η μητέρα της εργάζεται ως θυρωρός. Τη πρώτη μέρα του σχολείου θα πει αυτό το φοβερό  ψέμα που θα την αφήσει ξάγρυπνη. Κάνει παρέα με τους φίλους της ξαδέρφης της αλλά περισσότερο απ’ όλους συμπαθεί τον Αλέξη, τον σοφό της παρέας και αναπτύσσει μία καλή φιλία με τη Μαρία . Έχει φτάσει ο καιρός των ανοιξιάτικων εκδρομών αλλά και των διαγωνισμάτων. Κάποιος είχε κλέψει της απαντήσεις των μαθηματικών. Αλλά ποιος? Με αφορμή τη μητέρα της Χριστίνας που παράλληλα εργαζόταν ως ράφτρα για να ζήσουν αξιοπρεπώς και μία φούστα για στένεμα, η Χριστίνα ανακαλύπτει την αλήθεια και ο ένοχος φανερώνεται. Λίγο αργότερα το κορίτσι αποκαλύπτει το ψέμα της στον Αλέξη και τους φίλους της. Χωρίς ντροπή για τον πατέρα της που τις εγκατέλειψε ή τη μητέρα της που εργάζεται ως θυρωρός κάνει το πάρτυ των γενεθλίων που θα της έμενε αξέχαστο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι σύμφωνα με την ηλικία, την κατάσταση και την εποχή που εντάσσεται. Δρα παρορμητικά, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών της με καλύτερο παράδειγμα το ψέμα που αναγκάστηκε να πει την πρώτη κιόλας μέρα του σχολείου όταν ένιωσε ντροπή ή απειλή προς το πρόσωπό της. Ενοχική και ευαίσθητη, δικαιολογημένη για το νεαρό της ηλικίας της, διηγείται όλες τις περιπέτειές της στο ημερολόγιό της καθώς όπως αναφέρει και η ίδια είναι το μόνο  που την καταλαβαίνει και δε θα την κρίνει. Η Ζωρζ Σαρή μέσα από τον χαρακτήρα της Χριστίνας Αγγελοπούλου θίγει αρκετά από τα θέματα που απασχολούν τους εφήβους έως τις μέρες μας. Η άρνηση, το κλάμα και οι ενοχές για καθημερινά ζητήματα, η αίσθηση του να αισθάνεσαι περιττός, η παρόρμηση και τα συχνά ξεσπάσματα πολλαπλών συναισθημάτων ταυτόχρονα είναι καταστάσεις που όλοι οι έφηβοι βιώνουν. Κάποιοι λίγες φορές τον μήνα ή τον χρόνο, καθώς υπάρχουν και οι περισσότερο συναισθηματικοί όπου εξαιτίας διάφορων παραγόντων όπως η πίεση του χρόνου και της επιθυμίας να πραγματοποιήσουν τις πιο βαθιές επιθυμίες τους είναι λίγα από τα πιο συχνά αίτια ξεσπάσματος .

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΩΝ

Βρισκόμαστε στη σκηνή όπου η Χριστίνα συστήνεται στα παιδιά κι εκείνοι με τη σειρά τους της κάνουν ερωτήσεις για να τη γνωρίσουν καλύτερα και άθελά τους, την φέρνουν σε δύσκολη θέση. Μία από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν για τον επαγγελματικό τομέα στον οποίο εργάζεται ο πατέρας της. Εκείνη είπε απότομα πως είναι επιχειρηματίας και εξαφανίστηκε από το οπτικό τους πεδίο. Αυτό ήταν και το φοβερό της ψέμα. Ένα κορίτσι που ζει μόνο με τη μητέρα του αφού τις εγκατέλειψε ο πατέρας της και σε μία εντελώς για αυτή άγνωστη πόλη σίγουρα είπε αυτό το ψέμα σε κατάσταση αυτοάμυνας τη στιγμή που ένιωσε να απειλείται. Ένα καθημερινό, δυστυχώς, φαινόμενο είναι το αίσθημα της περιφρόνησης για πράγματα τα οποία είναι αξιολύπητο ακόμη και να αναφερθούμε με αποτέλεσμα την αναφορά ψευδών στοιχείων .

Αποσπάσματα από εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος της Ν.Ε Λογοτεχνίας της Στελλας Δασκαλοπούλου, μαθήτριας του τμήματος Β'3

Leave a Reply