Αναδρομή στο 2020

Σίγουρα το 2020 είναι μια χρονιά που θα μας μείνει αξέχαστη. Εκτυλίχθηκαν μια σειρά από σημαντικά γεγονότα, κρίσεις και αναταραχές, οι συνέπειες των οποίων θα επηρεάζουν τον κόσμο για χρόνια.

Ας τα δούμε με μία χρονολογική σειρά.

  • Πανδημία του νέου κορονοϊού

Στις 11 Ιανουαρίου, το Πεκίνο ανακοινώνει μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου. Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά. Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της ξαναοδηγεί σε lockdown την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύριο θανάτους.

  • Το Brexit γίνεται πραγματικότητα

Στις 31 Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016 πραγματοποιείτε έπειτα από 47 χρόνια.

  • Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό. Βίντεο στο οποίο ο Φλόιντ λέει "δεν μπορώ να αναπνεύσω", πυροδοτεί διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα "Black Lives Matter" (oι ζωές των μαύρων μετρούν).

  • Έκρηξη στη Βηρυτό

Στις 4 Αυγούστου σημειώθηκε γιγάντια έκρηξη η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Αυτό οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων, στον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, στην καταστροφή του λιμάνι της Βηρυτού και ολόκληρων συνοικιών της πρωτεύουσας. Η λιβανική οικονομία ισοπεδώθηκε, ενώ βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση

  • Πυρκαγιές, κυκλώνες και υπερθέρμανση του πλανήτη

Στις 9 Σεπτεμβρίου σε περιοχές των δυτικών ΗΠΑ ξεσπούν πυρκαγιές που κατακαίουν την Καλιφόρνια, ευνοούμενες από τις υψηλές θερμοκρσίες. Τον Νοέμβριο, δύο κυκλώνες πλήττουν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Τον ίδιο μήνα, στην Αυστραλία, εν μέσω καύσωνα γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ. Ολόκληρες περιοχές στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της νότιας Βραζιλίας αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.

Δυστυχώς, το 2020 έφυγε αφήνοντας πίσω του πολλές πληγές. Όλοι ευχόμαστε το 2021 να είναι πιο ανώδυνο.

Leave a Reply