Ελληνικά

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Συγγραφέας: Jules Verne (Ιούλιος Βερν)

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Jules Verne - Skroutz.gr
Εξώφυλλο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΒΕΡΝ (1828-1905)

Ο Jules Verne (Ιούλιος Βερν) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Νάντη στις 8 Φεβρουαρίου του 1828. Μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό περιβάλλον και ο πατέρας του τον προόριζε για δικηγόρο παρά τις αντιδράσεις του. Πήρε το δίπλωμα της Νομικής αλλά ήταν ήδη γνωστός από τα μυθιστορήματα του. Το 1848 μετακομίζει στο Παρίσι όπου γνωρίζει και παντρεύεται μία νεαρή χήρα, Ονορίν ντε Βιαν Μορέλ, το 1857. Ευτυχώς για μας, συνέχισε να γράφει, ενώ εργαζόταν ως χρηματομεσίτης και ενώ στο Παρίσι επικρατούσε η παρισινη κομμούνα, η εργατική επαναστατική κυβέρνηση. Το 1862 η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ Ζιλ Ετζελ  θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία. Συνολικά έγραψε 65 μυθιστορήματα και 18 νουβέλες όλα γεμάτα περιπέτεια δράση και φανταστικά ταξίδια. Τα διασημότερα του έργα: πέντε εβδομάδες με αερόστατο, Από την Γη στην Σελήνη, 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα, Ταξίδι στο κέντρο της Γης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες. Ο Ιούλιος Βερν απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 1905 στο σπίτι του στην Αμιένη. Σήμερα είναι ένας από τους δέκα πιο πολύμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.

Περίληψη

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο το 1872, μία εποχή χωρίς τα σημερινά υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς. Ο Φιλέας Φογκ ένας εκκεντρικός και ιδιότροπος αριστοκράτης και λάτρης της περιπέτειας προσλαμβάνει καινούργιο βοηθό τον Ζαν Πασπαρτού, έναν το ίδιο σχολαστικό Γάλλο πολυλογά. Την ίδια ημέρα στοιχηματίζει 20.000 λίρες για να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του μαζί με το Γάλλο υπηρέτη του με τον όρο να επιστρέψουν στο Παρίσι μετά από 80 ημέρες, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι τους με πολλά απρόοπτα θα τους παρακολουθεί στενά επιθεωρητής Φιξ, ο όποιος υποπτεύεται το Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα  της Αγγλίας.  Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν η εξής: Λονδίνο- Σουέζ- Βομβάη- Καλκούτα- Χονγκ Κονγκ- Σαν Φρανσίσκο-Νέα Υόρκη- Παρίσι- Λονδίνο. Κοντά στην Καλκούτα ο Φιλέας Φογκ θα σώσει την Αούντα μία νεαρή χήρα και έτσι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μαζί αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους αφού θα παντρευτούν. Τέλος, καταφέρνουν να φτάσουν στην ώρα τους και έτσι ο Φιλέας Φογκ γίνεται πλουσιότερος κατά 20.000 αγγλικές λίρες μα και πλουσιότερος σε εμπειρίες.

Χαρακτηρισμος των κεντρικών προσώπων

Φιλέας Φογκ

Σύμφωνα με το βιβλίο είναι αριστοκράτης και πλούσιος, αλλά ξοδεύει με μέτρο. Είναι γενναιόδωρος και φιλάνθρωπος χωρίς να επιδεικνύεται, είναι πολύ ιδιότροπος και σχολαστικος διότι έδιωξε τον παλιό του υπάλληλο γιατί δεν είχε το νερό τη σωστή θερμοκρασία. Από αυτό βλέπουμε ότι έχει σταθερές συνήθειες. Είναι εκκεντρικός, μορφωμένος και κοσμοπολίτης με εξαιρετικές γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις. Τον βοήθησε να κερδίσει το στοίχημα το γεγονός ότι ήταν ακριβής και πιστεύει στη σωστή αξιοποίηση του χρόνου. Η απόφαση του να σώσει τη νεαρή κοπέλα τον χαρακτηρίζει γενναίο, ριψοκίνδυνο και δυναμικό με εξαιρετική ψυχραιμία και γρήγορη σκέψη. Επιπλέον τον βλέπουμε ήρεμο και ψύχραιμος σε πολλές καταστάσεις η μεγάλη του αγάπη για την περιπέτεια και τα ταξίδια δεν μπορεί να κρυφτεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι  ο ήρωας μας από ένα στοίχημα κατάφερε να γυρίσει και να γνωρίσει όλο τον κόσμο. Να ζήσει πολλές εμπειρίες και περιπέτειες. Παρόλο που είχε πολλά απρόοπτα και δυσκολίες παρέμενε στο στόχο του και για αυτό τα κατάφερε. Κάθε εμπόδιο που έβρισκε ήταν ένα βήμα που έπρεπε να ξεπεράσει για να φτάσει στο στόχο του. Από αυτό μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα και εμείς και να βάλουμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας ή ένα στόχο στη ζωή μας. Όσα εμπόδια κι αν βρούμε πρέπει να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε. Ώστε κάποια στιγμή να πετύχουμε τους στόχους μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να νιώσουμε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που τα καταφέραμε. 

Απόσπασμα από εργασία στο μάθημά της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  από την Πεσκελίδου Μαρίνα μαθήτρια του τμήματος Γ4

Αφήστε μια απάντηση