English

Ο Μικρός Πριγκιπας

Τίτλος: Ο Μικρός Πρίγκιπας

Συγγραφέας: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερί

Μεταφραστής: Μελίνα Καρακώστα

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονολογία έκδοσης: 2000

 

 

 

 

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

Στα 44 χρόνια που έζησε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (1900-1944) ασχολήθηκε με την ποίηση, τη δημοσιογραφία, την παιδική λογοτεχνία αλλά και την κατάκτηση των αιθέρων. Στα δύο τελευταία βρέθηκε κυριολεκτικά στην κορυφή. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το τρίτο σε πωλήσεις  βιβλίο στην ανθρώπινη ιστορία. Στη δε πολιτική αεροπορία υπήρξε από τους πρωτοπόρους, ως δοκιμαστής αεροπλάνων, πιλότος σε ταχυδρομικές πτήσεις αλλά και ηγετικό στην εταιρία που μετεξελήχθηκε στην Air France. 

Περίληψη:

Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι περισσότερο "ανθρώπινοι". 

Χαρακτηρισμός Προσώπων:

Μικρός Πρίγκιπας:

Είναι ο πρωταγωνιστής της νουβέλας και δίνει το όνομά του στο βιβλίο. Ο συγγραφέας τον παρουσιάζει σταδιακά και δίνει ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτή τη μορφή. Αυτές οι λίγες πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι πολύ χαρακτηριστικές για να μπορέσει ο αναγνώστης να τον φανταστεί και να τον αφήσει να «μιλήσει» στην ψυχή του. Έχει «μικρή αλλόκοτη μορφή» και είναι «ένας τόσο δα, εντελώς παράξενος ανθρωπάκος». Τον χαρακτηρίζει ως «οπτασία», στοιχείο το οποίο συμφωνεί με το μυστήριο που καλύπτει την προέλευση και την παρουσία του. Εκτός από αυτό το στοιχείο, ο Μικρός Πρίγκιπας έχει τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού, είναι δηλαδή γεμάτος περιέργεια και δίψα για μάθηση.

Συγγραφέας:

Αφηγητής είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Σαιντ Εξυπερύ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία έξι χρόνια μετά «τη συνάντησή του» με το Μικρό Πρίγκιπα. Στόχος του είναι να παρουσιάσει μέσα από την ιστορία αυτή τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους καθώς και τα όσα έμαθε από αυτόν.

Οι πληροφορίες που μας δίνει για τον εαυτό του είναι πολύ λίγες. Από μικρό παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει τους ενήλικες και τους ανθρώπους που ασχολούνται μόνο με «σοβαρά θέματα» διότι δεν έχουν φαντασία και δεν μπορούν να κατανοήσουν τα «σχεδιάσματά» του. Παρά την αγάπη του για την τέχνη, τελικά γίνεται πιλότος. Πεποίθησή του είναι ότι οι ενήλικες δεν μπορούν να δουν πέρα από αυτό που είναι μπροστά τους και γι’ αυτό αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν τα «σχεδιάσματά» του. Η συνάντησή του με το Πρίγκιπα έγινε σε ένα περίεργο μέρος, στην έρημο της Σαχάρας, όταν είχε πάθει βλάβη το αεροπλάνο του. Η αφήγηση αφορά αυτή την προσωπική του εμπειρία με το Μικρό Πρίγκιπα και η επαφή τους είχε διάρκεια οκτώ μέρες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply