7 Αγαπημένα Ροκ Τραγούδια που Έγραψαν Ιστορία και η Ιστορία Πίσω από Αυτά

Rolling Stones  – I Can’t Get No Satisfaction

To 1965  o Keith Richards έπεσε για ύπνο έχοντας βάλει σε ένα μαγνητόφωνο μια άγραφη κασέτα. Το πρωί την γύρισε στην αρχή και άκουσε ένα reef που είχε βγάλει, ενώ κοιμόταν και το στίχο: “I Can’t Get No Satisfaction”.

John Lennon – Imagine

Αν υπάρχει ένας ύμνος στην αγάπη και τη δύναμη της ανθρωπότητας, αν αποφάσιζε να επενδύσει σε αυτήν αντί στην εξουσία, αυτός είναι το «Imagine» του John Lennon που κυκλοφόρησε το 1971 και έγινε το μεγαλύτερο single της σόλο καριέρας του πρώην σκαθαριού. Ο John Lennon είχε πει ότι το εμπνεύστηκε από ποιήματα της γυναίκας του Joko Ono κι ένα βιβλίο με προσευχές που είχε φτάσει στα χέρια τους.

Deep Purple – Smoke on the Water

To 1972   κυκλοφορεί το τραγούδι “Smoke on the Water” των Βρετανών Deep Purple. Το τραγούδι θα μείνει στην ιστορία, γιατί το χαρακτηριστικό reef του είναι μάλλον το πρώτο που μαθαίνουν όλοι οι ερασιτέχνες κιθαρίστες του κόσμου.

Iggy Pop – Passenger

Το τέλειο τραγούδι για την έναρξη ενός roadtrip με όνειρα και ελπίδες για το ταξίδι είναι το “Passenger” του Iggy Pop που κυκλοφόρησε το 1977 στο album “Lust for Life”. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, αφού είναι ένα τραγούδι γραμμένο ακριβώς ως ωδή στα ταξίδια του Iggy Pop παρέα με τον David Bowie.

Queen – I Want to Break Free

Οι μεγαλύτερες μπάντες της δεκαετίας του 1970 είχαν μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν στην εποχή του MTV. Όχι και οι Queen. Το single τους “I Want to Break Free” που κυκλοφόρησε το 1984 έφτασε στην κορυφή των chart παγκοσμίως με μόνη εξαίρεση την συντηρητική Αμερική που χωρίς να γνωρίζει ότι το videoclip είναι παρωδία της βρετανικής σαπουνόπερας coronationstreet, αντιμετώπισε παράξενα ένα συγκρότημα ντυμένο ντραγκ.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Μέσα σε τέσσερις λέξεις μάθαμε το 1991 παγκοσμίως την ύπαρξη της grunge μουσικής. Δεν υπήρχε καν κάτι κοντινό σε αυτήν, τίποτα αντίστοιχο που να μας προϊδεάζει γι’ αυτή την μουσική επανάσταση. Και παρότι ποτέ δεν ένιωθε άνετα με αυτή την ταμπέλα, ο Curt Cobain έγινε με την κυκλοφορία του τραγουδιού, του δεύτερου single του ιστορικού ακόμα και για το εξώφυλλό του δίσκου “Never mind”, η «φωνή της γενιάς» του.

Oasis – Wonderwall

To 1995  οι Oasis κυκλοφορούσαν τον δεύτερο δίσκο τους “(What’s the story) Morning Glory” και ακόμα και αν δεν έμπαινες στον κόπο να ακούσεις έστω και ένα ακόμα από τα αριστουργηματικά τραγούδια τους (εντάξει είμαι υποκειμενικός, τους αγαπούσα το παραδέχομαι) ήξερες ποιοι ήταν από το “Wonderwall”. Κι ας μην ήξερες καν τι σημαίνει η προηγούμενη λέξη.

 

 

 

 

 

Leave a Reply