ΜΑΓΚΡΙΝΤ

Γεια σας παιδιά!!!! Ελπίζω να περάσατε ωραία τις γιορτές!! Ας ξεκινήσουμε πάλι με μια καινούρια εργασία. Πάμε να μελετήσουμε έναν άλλο σημαντικό καλλιτέχνη.

ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΡΕΝΕ ΜΑΓΚΡΙΤ»

Ο Ρενέ Μαγκρίτ ήταν Βέλγος ζωγράφος σουρρεαλιστής.

Ο ΜαγκρΙτ, που υπήρξε πρώην σχεδιαστής αφισών και διαφημίσεων, δημιούργησε πολύ εντυπωσιακά έργα, τοποθετώντας συχνά οικεία αντικείμενα σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα. Αναζητούσε πάντα το παράξενο και το μη συνηθισμένο, συνδυάζοντας απίθανα πράγματα μεταξύ τους τα οποία τα απέδιδε με ρεαλιστικό τρόπο. Έτσι στα έργα του μπορεί κανείς να δει ένα κλουβί και μέσα ένα αυγό ή ένα ποτήρι νερό πάνω σε μία ομπρέλα. Στους πίνακες του επιδίωκε να αποκαλύψει τις πολλαπλές πλευρές της πραγματικότητας δημιουργώντας εξωπραγματική ατμόσφαιρα με το να χρησιμοποιεί ονειρικά και μη λογικά στοιχεία.

Ο Ρενέ Μαγκρίτ περιέγραψε τα έργα του λέγοντας:

«Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι-προκαλούν μυστήριο και πράγματι όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του αυτήν την απλή ερώτηση: « τι σημαίνει αυτό;». Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι- είναι απλώς άγνωστο.

Από κάτω ακολουθούν κάποια έργα του Μαγκρίτ για να μπείτε στην ατμόσφαιρα

The false mirror” 1928
“Les belles realites”

“ The empire of light”
“The black signature”1965
”Decalcomania”
les belles relations” “Golconda”1953
“Collective invention”1934
The castle of Pyrenees

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αφού τώρα πήρατε γεύση από την παράξενη ζωγραφική του Μαγκρίτ, επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο έργο του, το γνωστό « the son of man” που σας δείχνω στη φωτογραφία από κάτω.

Εδώ βλέπουμε στο κέντρο του πίνακα μια αντρική φιγούρα με κουστούμι και καπέλο τοποθετημένη σε έναν εξωτερικό ουδέτερο χώρο. Το παράξενο στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός πράσινου μήλου να καλύπτει το πρόσωπο του άντρα, δημιουργώντας ένα μυστήριο και παράδοξο αποτέλεσμα.

Σας ζητώ λοιπόν να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή αυτού του έργου. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσετε το στοιχείο του μήλου μπροστά στο πρόσωπο για να μας θυμίζει το έργο του Μαγκρίτ. Από κει και πέρα αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη… Αλλάξτε τη φιγούρα και ζωγραφίστε μια άλλη δική σας. Μπορεί να είναι αγόρι ή κορίτσι με ότι ντύσιμο θέλετε.. Βάλτε τον/την σε ότι περίεργο φόντο επιθυμείτε. Μην ξεχάσετε όμως: πάντα το γνωστό μήλο να καλύπτει το πρόσωπο του κεντρικού ήρωα. Αν πάλι σας δυσκολεύουν οι πειραματισμοί, ζωγραφίστε το έργο αυτό ή όποιο άλλο εσείς θέλετε( μπείτε στο ίντερνετ να δείτε και άλλους πίνακες) όπως το βλέπετε κι όπως μπορείτε.

Κι ελπίζω να θυμάστε: Βάζουμε χρώματα σε όλο το χαρτί. Και στο θέμα και στο φόντο.

Ανυπομονώ να δω τις καινούριες σας προσπάθειες.

ΑΛΕΞΙΑ ΣΓΟΥΡΑ

Leave a Reply