English

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • 1 ολόκληρο μικρό αρνάκι ή κατσικάκι (5-6 κιλά μαζί με συκώτι-πνευμόνια-νεφρά)
  • 3 λεμόνια
  • Αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ανάλατο βούτυρο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη (ή περισσότερο αν μας αρέσει)
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.σ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 6 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 6 ψιλοκομμένες ντομάτες (μαζί με το ζουμί τους)
  • Πιπέρι
  • 1 φλ. καβουρδισμένα κουκουνάρια
  • 1 σκελ. σταφίδες
  • 3 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

  • Ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 190°C.
  • Ξεπλένουμε το αρνί ή το κατσίκι πολύ καλά μέσα και έξω.
  • Το στεγνώνουμε.
  • Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα τρίβουμε πάνω στο σώμα και μέσα στην κοιλότητα του αρνιού, στύβοντάς τα.
  • Αλατίζουμε το αρνί ή το κατσίκι.
  • Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι, τα νεφρά και τα πνευμόνια.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμένα εντόσθια μέχρι να ροδίσουν, για λίγα λεπτά για το πασχαλινό αρνί γεμιστό με ρύζι.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ρύζι για να καλυφθεί καλά.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτά περίπου, για να βγει το άρωμά τους.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί το ζουμί κατά το ήμισυ.
  • Το μείγμα πρέπει να είναι ρευστό.
  • Προσθέτουμε λίγο πιπέρι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τον άνηθο.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά την κοιλότητα του αρνιού ή του κατσικιού με το μείγμα του ρυζιού.
  • Το ράβουμε να κλείσει.

Για το ψήσιμο:

  • Τρίβουμε το αρνί με το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι και το αλατοπιπερώνουμε καλά εξωτερικά.
  • Ψήνουμε το αρνί χωρίς να το σκεπάσουμε για 1 ώρα στους 190°C για να ροδίσει.
  • Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το αργό ψήσιμο για 3 με 3,5 ώρες ακόμα ή μέχρι το αρνί να γίνει τόσο μαλακό ώστε να λιώνει στο στόμα.

ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ

Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και συνδυάζουν τη θρησκεία με τοπικά στοιχεία. Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα, με τα κόκκινα αυγά να συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί κρατούν λαμπάδες και μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους.

Την Κυριακή του Πάσχα, κυριαρχεί το ψήσιμο του οβελία σε υπαίθριες σούβλες, που συμβολίζει το αρνί του Θεού. Το τσούγκρισμα των αυγών και η ευχή «Χριστός Ανέστη» ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων και συγγενών. Αυτά τα έθιμα ενισχύουν την οικογενειακή ενότητα και την εορταστική ατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως είναι η φλόγα («φως») που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Ανάβει στο ιερό κάθε ορθόδοξου ναού και μεταδίδεται από τον ιερέα στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Τελετή αφής και μετάδοσης Αγίου Φωτός γίνεται πριν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα. Εκεί, ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνοντας χρήση σχετικού προνομίου, εισέρχεται στο λεγόμενο «κουβούκλιο» του Τάφου, ανάβει από κανδήλα δύο δέσμες 33 λαμπάδων διαβάζοντας ευχή καθαγιασμού και κατόπιν μεταδίδει το Άγιο Φως στους συγκεντρωμένους πιστούς και στα άλλα δόγματα.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή, σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες». Είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Είναι η παλιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Έτσι σήμερα παρόλο μιλάμε για Σαρακοστή, μετράμε 48 μέρες νηστείας.

Αυτοί που κρατούν τη νηστεία, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, είναι συνήθως άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι. Από την άλλη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν μία διατροφή-αποτοξίνωση και αποφεύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, χωρίς να περιορίζονται από τα στενά όρια που θέτει η θρησκεία.

Η παράδοση προστάζει ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας, σε γενικές γραμμές απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Κατ’ εξαίρεσιν τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί. Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.

ΠΗΓΗ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς τιμά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι πιστοί προετοιμάζονται για την ημέρα αυτή με τη νηστεία της Σαρακοστής, που διαρκεί 40 ημέρες. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η κορύφωση της περιόδου αυτής, με τις λειτουργίες που αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι εκκλησίες γεμίζουν από κόσμο που περιμένει την Ανάσταση. Στην κορύφωση της λειτουργίας, ο ιερέας αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με τη φράση «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί ανταποκρίνονται με το «Αληθώς Ανέστη». Τα μεσάνυχτα, οι άνθρωποι ανάβουν τις λαμπάδες τους από το Άγιο Φως και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα.

Την Κυριακή του Πάσχα, οι οικογένειες γιορτάζουν με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και ανταλλάσσουν ευχές για υγεία και ευτυχία. Πρόκειται για μία γιορτή που συνδυάζει την πνευματικότητα με την παράδοση, προσφέροντας χαρά και ελπίδα.

ΠΗΓΗ: ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ