Υλική πολιτιστική κληρονομία Καβάλας

Kavala, Greece Mohammed Ali House 76.jpg Το κτίριο, που κατασκευάστηκε περίπου το 1780 με 1790, με εμβαδόν 330 τ.μ., ήταν το μεγαλύτερο σπίτι στην πόλη της Καβάλας εκείνη την εποχή και θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα έγιναν επισκευές και εργασίες αποκατάστασης στο αρχικό κτίριο, τον κήπο και τους περιβάλλοντες χώρους, με χρηματοδότηση του αιγυπτιακού κράτους και με την υποστήριξη της αιγυπτιακής βασιλικής οικογένειας.
Macedonian Museums-29-Arx Kavalas-490.jpg Η περιήγησή σας ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο με ευρήματα από τον οικισμό Ντικιλί Τας. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου καταλαμβάνει η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Νεάπολις – Χριστούπολις –Καβάλα», με θέμα τη διαχρονική παρουσία της πόλης μέσα από τα μνημεία της.
Το Μουσείο Καπνού είναι ένα σύγχρονο βιομηχανικό και βιωματικό μουσείο με πλούτο εκθεμάτων. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά δείγματα καπνού.
Το Μαυτικό μουσείο Δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Καβάλας. Στην επίσκεψή σας σ’ αυτό μπορείτε να δείτε από κοντά ναυτικά και ναυτιλιακά όργανα, ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, βιβλία ναυτικού περιεχομένου, θαλασσογραφίες Καβαλιωτών ζωγράφων, δεκάδες φωτογραφίες από το λιμάνι και την κίνηση του, ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι του 1961 και μια ιστορική βάρκα του 1932 που έδρασε στην γερμανο-βουλγαρική κατοχή.
Το Μουσείο Ελιάς, το μοναδικό στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με αίθουσα εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και το παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων, μαζί με το μηχανολογικό του εξοπλισμό.
Επισκόπηση εικόνα Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στην αρχαία πόλη. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες.Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων και κατείχε στρατηγική θέση.
Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ένα καλά διατηρημένο υδραγωγείο στην πόλη της Καβάλας και είναι ένα από τα ορόσημα της πόλης. Ενώ το υδραγωγείο είναι πιθανώς ρωμαϊκής προέλευσης, η σημερινή δομή χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ένα βυζαντινό τείχος των αρχών του 14ου αιώνα, που χτίστηκε ως μέρος των οχυρώσεων στην ακρόπολη της Καβάλας, πιθανότατα λειτουργούσε και ως υδραγωγείο.
Καβάλα - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - panoramio (11).jpg Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία "Ακρόπολις". Κτίσθηκε το 1425 στα ερείπια της βυζαντινής Ακροπόλεως της Χριστούπολης που είχε καταστραφεί το 1391.
Имарет в Кавала.jpg Το Ιμαρέτ της Καβάλας βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός των τειχών της παλιάς πόλης της, στη χερσόνησο της Παναγίας. Το μέγεθός του είναι 4.200 τ.μ. Το μήκος του είναι περίπου 120 μέτρα. Το μνημείο, ένα αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και σπάνιο δείγμα της στην Ευρώπη.
Η πόλη της Καβάλας έχει την τύχη να διατηρεί στις παρυφές της ένα μεγάλο τμήμα από την αρχαία Εγνατία Οδό. Πρόκειται για τον παλιό λιθόστρωτο δρόμο, ο οποίος, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία που ένωνε τη Νεάπολη (παλαιότερη ονομασία της Καβάλας) με την αρχαία πόλη των Φιλίππων. Η διαδρομή είναι μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Επίσης, ως περιηγητική διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, διασχίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεί μια εύκολη διαδρομή.

Leave a Reply