Αυστρία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Η οικονομία της Αυστρίας

Το 28,7% του οικονομικού προϊόντος προέρχεται από τη βιομηχανία

Η Αυστρία είναι μία από τις οικονομικά ισχυρές χώρες. Η οικονομία της αγοράς είναι καλά ανεπτυγμένη και το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό. Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας. Παράγουν το 70 τοις εκατό του εισοδήματος της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει το εμπόριο, αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το 28,7 τοις εκατό του οικονομικού προϊόντος προέρχεται από τη βιομηχανία. Η εξόρυξη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κυρίως για την εξόρυξη αλατιού, άμμου και χαλικιού. Συνολικά, ωστόσο, έχει χάσει τη σημασία της και η εξόρυξη άνθρακα τερματίστηκε το 2006.

 

 

Γεωργία στην Αυστρία

Το σιτάρι φυτρώνει στα χωράφια.

Η γεωργία αντιπροσωπεύει μόνο το 1,3% της οικονομίας, αλλά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Το 38% της γης της Αυστρίας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται κυρίως στο επίπεδο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα δημητριακά, οι πατάτες και τα σταφύλια είναι οι κύριες καλλιέργειες. Τα σταφύλια μεταποιούνται σε κρασί, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αγροτών στην Αυστρία διατηρεί βιολογικές εκμεταλλεύσεις. Προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και δεν χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, επιβλαβή φυτοφάρμακα.

Στις Άλπεις διατηρείται παραδοσιακά η κτηνοτροφία. Τα βοοειδή, τα πρόβατα και οι κατσίκες οδηγούνται στα αλπικά βοσκοτόπια το καλοκαίρι, όπου μπορούν να φάνε φρέσκο πράσινο χορτάρι. Η εκτροφή σε αλπικούς βοσκότοπους περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή σανού. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται η τροφή για το χειμώνα. Αλλά αγελάδες και γουρούνια εκτρέφονται και στις πεδινές περιοχές.

Τουρισμός στην Αυστρία

Ο αριθμός των τουριστών που έρχονται το καλοκαίρι και εκείνων που έρχονται το χειμώνα είναι περίπου ίσος.

Ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις υπηρεσίες. Στις Άλπεις, οι άνθρωποι κάνουν πεζοπορία το καλοκαίρι και σκι το χειμώνα. Επιπλέον, πόλεις όπως η Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και το Γκρατς προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η Αυστρία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα από τον τουρισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό προέρχονται από τη Γερμανία. Συνολικά, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην Αυστρία κάθε χρόνο.

Leave a Reply