Αυστρία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Αυστρία;

Το να κάθεστε έξω μπροστά από ένα εστιατόριο είναι επίσης δημοφιλές στην Αυστρία. Εδώ κάθεστε στο "Schanigarten".

Γνωρίζετε κάποια τυπικά πιάτα από την Αυστρία; Ίσως μπορείτε να σκεφτείτε το Βιεννέζικο σνίτσελ, το Sachertorte, το Kaiserschmarrn ή το Backhendl! Όχι; Αυτά είναι τα πιο γνωστά φαγητά και γλυκά  της Αυστρίας.

Βιεννέζικο σνίτσελΒιεννέζικο σνίτσελ (Σνίτσελ Βιενουά) - Noikokyra.gr

Το βιενέζικο σνίτσελ (Vienese Schnitzel) είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που προέρχεται από την Αυστρία, και συγκεκριμένα από τη Βιέννη. Πρόκειται για μία φέτα κρέατος, συνήθως χοιρινού, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κοτόπουλο ή αρνί, που καλύπτεται με αυγό και ψωμί τριμμένο και στη συνέχεια τηγανίζεται ώστε να αποκτήσει μια χρυσαφί εξωτερική κρούστα.

Συνήθως σερβίρεται με φέτες λεμονιού για να προσθέσει φρεσκάδα και γεύση. Συχνά συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας, και μπορεί να συνοδεύεται και από σάλτσες όπως μουστάρδα ή κέτσαπ. Το βιενέζικο σνίτσελ έχει γίνει δημοφιλές σε πολλές χώρες και αποτελεί ένα αγαπημένο φαγητό παγκοσμίως.

Viennese Style Backhendl (Chicken) with Potatoes recipe | Eat Smarter USABackhendl

Το "Backhendl" είναι ένα παραδοσιακό αυστριακό φαγητό που αντιστοιχεί στο τηγανητό κοτόπουλο. Το όνομα προέρχεται από το γερμανικό "Backen" που σημαίνει ψήνω και το "Hendl" που σημαίνει κοτόπουλο.

Το Backhendl παρασκευάζεται συνήθως από κομμάτια κοτόπουλου, όπως τα φτερούγια ή τα κομμάτια του στήθους, που πασπαλίζονται με αλεύρι, αυγό και πανκό, και στη συνέχεια τηγανίζονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά. Συνήθως σερβίρεται με σάλτσα, πατάτες τηγανητές, και μερικές φορές συνοδεύεται από φρέσκα λάχανα.

Το Backhendl είναι ένα δημοφιλές φαγητό στην αυστριακή κουζίνα και συναντάται επίσης σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ παρόμοιες παραλλαγές υπάρχουν και σε άλλες κουζίνες.

KaiserschmarrnKaiserschmarrn - Wikipedia

Το Kaiserschmarrn είναι ένα παραδοσιακό αυστριακό γλυκό, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως είδος αφράτου παντεσπάνιου ή κατσικάκι. Η λέξη "Kaiserschmarrn" μεταφράζεται ως "χαοτικό κομμάτι του αυτοκράτορα" στα γερμανικά, και η ιστορία πίσω από το όνομα σχετίζεται με τον αυστριακό αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφο Α΄, που φαίνεται ότι ήταν λάτρης αυτού του εδέσματος.

Το Kaiserschmarrn φτιάχνεται από ζύμη αυγού, αλεύρι, γάλα και ζάχαρη, η οποία ανακατεύεται προσεκτικά για να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη. Στη συνέχεια, ψήνεται σε μια κατσαρόλα ή σε ένα ταψί με βούτυρο, και κατακόβεται σε μικρά κομμάτια κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συνήθως σερβίρεται με σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα, κομμάτια φρούτων ή σκόνη ζάχαρης.

Το Kaiserschmarrn είναι γνωστό για την αφράτη υφή του και τη γλυκιά, νόστιμη γεύση του. Είναι ένα δημοφιλές γλυκό που απολαμβάνεται σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Sachertorte - WikipediaSachertorte

Η "Sachertorte" είναι ένα παραδοσιακό Αυστριακό γλυκό, που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες γεύσεις της αυστριακής αρτοποιίας. Η Sachertorte έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα στο ξενοδοχείο Sacher στη Βιέννη.

Το γλυκό αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα σοκολατένιας γανάσιας πάνω από ένα φύλλο σοκολατένιας τούρτας. Ανάμεσα στα δύο αυτά στρώματα βρίσκεται μια στρώση βατόμουρου ή βατόμουρο/βερύκοκο μαρμελάδας. Η Sachertorte καλύπτεται συνήθως με μια γυαλιστερή γυαλάδα σοκολάτας στην κορυφή. Συνήθως σερβίρεται με ένα πλαισιωμένο μερίδιο κρέμας ή βανίλιας.

Η Sachertorte έχει καταντήσει ένα σύμβολο της αυστριακής αρτοποιίας και είναι δημοφιλής παγκοσμίως. Πολλά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε όλο τον κόσμο προσφέρουν τη δική τους εκδοχή της Sachertorte.

Η κουζίνα έχει επίσης επηρεαστεί από γειτονικές χώρες ή περιοχές, όπως η Ουγγαρία, η Βοημία και η βόρεια Ιταλία. Το γκούλας, για παράδειγμα, υιοθετήθηκε με επιτυχία από την Ουγγαρία. Η Αυστρία είναι επίσης ιδιαίτερα διάσημη για τα επιδόρπια και τα γλυκά της.

Τι είναι το σνακ;

Εδώ σερβίρουμε το Verhackert σε ψωμί!

Ένα μικρό γεύμα ονομάζεται σνακ στην Αυστρία. Στους ανθρώπους αρέσει να τρώνε μια φρατζόλα ψωμί με Liptauer ή Verhackertes. Το Liptauer είναι ένα άλειμμα από τυρί κρέμα, το οποίο αναμειγνύεται με μπαχαρικά και μερικές φορές με κάπαρη, μουστάρδα, αντζούγιες και αγγουράκια. Για το Verhackert, το καπνιστό μπέικον ψιλοκόβεται με αλάτι, πιπέρι και σκόρδο για να γίνει επάλειψη. Αλλά ένα λουκάνικο με ψωμί μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως σνακ.

 

 

Εκτός από Σνίτσελ Wiener και τηγανητό κοτόπουλο;

Grenadiermarsch

Άλλα τυπικά πιάτα της Αυστρίας είναι το ψητό χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά με λάχανο, το Grenadiermarsch και τα Mohnnudeln.  Τι είναι όμως τα δύο τελευταία;

Ο "Grenadiermarsch" είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που προέρχεται από την αυστριακή και βαυαρική κουζίνα. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη "Grenadier," που σημαίνει φρουρός ή στρατιώτης, και "Marsch," που σημαίνει πορεία ή πεζοπορία. Η συνταγή αυτή πιθανώς να έχει προέλθει από τις στρατιωτικές παραδόσεις, καθώς ήταν δημοφιλής στα στρατόπεδα και μεταξύ των στρατιωτών.

Συνήθως, ο Grenadiermarsch περιλαμβάνει ψημένες πατάτες, κομμάτια κρέατος (συνήθως χοιρινό ή βοδινό), και κρεμμύδια, όλα ανακατεμένα μαζί σε μια τηγανιέρα ή σε ένα τηγάνι. Σε ορισμένες παραλλαγές, μπορεί να προστεθούν αυγά και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση. Η συνταγή είναι σχετικά απλή και έχει την τάση να είναι θρεπτική και ανθεκτική, καθιστώντας τον Grenadiermarsch ένα κατάλληλο φαγητό για στρατιωτικές ή αναρρίχησης δραστηριότητες.

Mohnnudeln Rezept - [ESSEN UND TRINKEN]Το "Mohnnudeln" είναι ένα παραδοσιακό αυστριακό γλυκό που αποτελείται από ζυμαρικά που προσφέρονται με μούρλια που έχουν επικαλυφθεί με μαύρο παπαρούνι (μήλο κοινό), που τονίζει τη γεύση με τη χαρακτηριστική του γεύση.

Τα ζυμαρικά κατασκευάζονται συνήθως από αυγά, αλεύρι, αλεύρι πατάτας και αλάτι, και σχηματίζουν μικρές μπάλες ή ρολά. Το μαύρο παπαρούνι προέρχεται από τα σπόρια του παπαρουνιού (μηλόκοκκο) και χρησιμοποιείται για να καλύψει τα ζυμαρικά.

Συνήθως, τα Mohnnudeln σερβίρονται με παραδοσιακή σάλτσα που περιέχει βούτυρο, ζάχαρη, και κακάο, που προσθέτουν γλύκα και πλούσια γεύση. Είναι ένα εκλεπτυσμένο και απολαυστικό επιδόρπιο που συχνά σερβίρεται σε επίσημες ή γιορτινές περιπτώσεις στην αυστριακή κουζίνα.

 

Γλυκά: από το στρούντελ μήλου έως τις τηγανίτες Kaiserschmarrn

Μμμ, νόστιμο Kaiserschmarrn!

Η αυστριακή κουζίνα είναι επίσης γνωστή για τα επιδόρπια και τα γλυκά της. Στα τελευταία περιλαμβάνονται  εκτός από το Kaiserschmarrn , οι τηγανίτες και τα Topfenknödel (ζυμαρικά από κουάρκ και σιμιγδάλι). Τα Salzburger Nockerln παρασκευάζονται από χτυπημένο ασπράδι αυγού. Το πιο διάσημο κέικ όμως είναι η Sachertorte, για την οποία αναφερθήκαμε.

Καφενεία και κουλτούρα του καφέ

Αυτό είναι ένα "Kleiner Brauner", ένας μικρός καφές ή μόκα με γάλα.

Το πρώτο καφενείο ιδρύθηκε στη Βιέννη ήδη από τον 17ο αιώνα. Σήμερα, η βιεννέζικη κουλτούρα των καφενείων αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πήγαιναν εδώ κυρίως για να πιουν έναν καφέ, να διαβάσουν την εφημερίδα και να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους.

Ο καφές στην Αυστρία κυκλοφορεί σε πολλές γεύσεις. Ο Melange, για παράδειγμα, είναι ένας καφές με γάλα (μισός καφές, μισό γάλα), ο Kapuziner είναι μαύρος καφές με λίγη υγρή σαντιγί και ο Einspänner είναι ένας μικρός μόκα σε ποτήρι με πολλή σαντιγί.

 

 

Leave a Reply