Σλοβακία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Slowakei auf GlobusΗ Σλοβακία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Οι γειτονικές της χώρες είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, γι' αυτό και η χώρα είναι περίκλειστη.

Μέχρι το 1992, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία αποτελούσαν ένα ενιαίο κράτος: την Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια η Μπρατισλάβα έγινε η πρωτεύουσα του νέου κράτους της Σλοβακίας.

Μέρος της ουγγρικής πεδιάδας βρίσκεται στη Σλοβακία. Πάνω απ' όλα, όμως, εδώ υπάρχουν βουνά, καθώς τα Καρπάθια Όρη διασχίζουν τη χώρα. Το κλίμα είναι εύκρατο ηπειρωτικό: τα καλοκαίρια είναι ζεστά, οι χειμώνες είναι κρύοι.

Εκτός από τους Σλοβάκους, ζουν εδώ και αρκετοί Ούγγροι. Οι Σλοβάκοι ανήκουν στους σλαβικούς λαούς. Τα δυτικά της χώρας είναι πλουσιότερα από τα ανατολικά. Οι βιομηχανίες βρίσκονται κυρίως στα δυτικά της χώρας. Πολλά αυτοκίνητα κατασκευάζονται στη Σλοβακία.

Κατά τον Μεσαίωνα, το έδαφος της Σλοβακίας ανήκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ουγγαρία. Το 1918, η Σλοβακία έγινε μέρος της νεοσύστατης Τσεχοσλοβακίας. Υπήρξε ξεχωριστό σλοβακικό κράτος μόνο για λίγα χρόνια μεταξύ 1939 και 1945, μετά το οποίο έγινε και πάλι μέρος της Τσεχοσλοβακίας - μέχρι το 1992.

 

Έκταση 49.034 τ.χμ
Κάτοικοι 5,46 εκατ
Γλώσσα Σλοβικά
Πρωτεύουσα Μπρατισλάβα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Βαχ (παραπόταμος του Δούναβη) 403 χλμ.
Το ψηλότερο βουνό Γκερλαχόφσκι στιτ (στην οροσειρά Τάτρα), 2655 μ.
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

Slowakei UmrissΣημαία Σλοβακίας

Η σημαία της Σλοβακίας είναι λευκή-μπλε-κόκκινη ριγέ. Πολλές σλαβικές χώρες χρησιμοποιούν αυτά τα χρώματα στις σημαίες τους, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρωσίας. Πρόκειται για τα πανσλαβικά χρώματα, δηλαδή αντιπροσωπεύουν την ενότητα των σλαβικών λαών. Η σημαία της Σλοβακίας φέρει επίσης το εθνικό έμβλημα, έναν λευκό διπλό σταυρό σε κόκκινο φόντο, ο οποίος στέκεται πάνω σε μπλε τρίφυλλο. Η σημαία μπορεί να διακριθεί από τη σημαία της Ρωσίας μόνο από το σλοβακικό οικόσημο. Η σημαία εισήχθη επίσημα το 1993.

Εθνικός Ύμνος

Υπάρχουν αστραπές πάνω από τα Τάτρας,

κεραυνοί χτυπούν με λύσσα.

Ας τους σταματήσουμε, αδερφοί,

Αυτοί μόνο θα εξαφανιστούν,

οι Σλοβάκοι θα ξαναγεννηθούν.

Αυτή η δική μας Σλοβακία

παρέμενε ως τώρα πολύ νυσταγμένη.

Όμως το αστραποβόλημα του κεραυνού

την ξυπνά   για να γεννηθεί.

 

Leave a Reply