Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Όλα τα πράγματα γύρω μας που μπορούμε να δούμε, να αισθανθούμε και να πιάσουμε τα λέμε υλικά σώματα. Τα υλικά σώματα αποτελούνται από ύλη.

Από τι είναι φτιαγμένη όμως η ύλη; Δες το βίντεο.

Η ύλη, δηλαδή εμείς και όλα γύρω μας, είναι φτιαγμένη από μόρια. Τα μόρια είναι φτιαγμένα από άτομα. Τα άτομα από ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια. Τα πρωτόνια και νετρόνια από κουάρκς.

Παρακάτω μάλλον δεν έχει…Δες και το βίντεο.

Ας πάμε ανάποδα. Δες το βίντεο. Τι μαθαίνεις; Ότι τα άτομα δεν είναι όλα ίδια και ότι κολλάνε μεταξύ τους και κάνουνε μόρια. Και τα μόρια είναι αυτά που κάνουν τα πράγματα γύρω μας διαφορετικά.

Πώς όμως το κάνουν αυτό τα μόρια; Δες το βίντεο. Τα πράγματα γύρω μας είναι διαφορετικά γιατί τα μόρια είναι διαφορετικά. Και τα μόρια είναι διαφορετικά γιατί τα άτομα που τα φτιάχνουν δένονται μεταξύ τους διαφορετικά. Γιατί και τα άτομα είναι διαφορετικά…

Γιατί όμως είναι τα άτομα διαφορετικά; Δες το βίντεο. Τα άτομα όλα έχουν έναν πυρήνα από νετρόνια και πρωτόνια και γύρω από αυτόν κινούνται ηλεκτρόνια. Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός: όσα πρωτόνια έχει ένα άτομο στον πυρήνα του, τόσα ηλεκτρόνια μπορεί να έχει γύρω του.

Η πρώτη μυστική συνταγή που κάνει τα πράγματα γύρω μας διαφορετικά είναι η ερώτηση: πόσα πρωτόνια μπορεί να έχει ένα άτομο; Από ένα μέχρι εκατόν δεκαοκτώ (για την ώρα…).

Ας πάρουμε λοιπόν ένα πρωτόνιο. Θα πρέπει να πάρουμε κι ένα ηλεκτρόνιο. Τι μας κάνει ένα πρωτόνιο κι ένα ηλεκτρόνιο; Ένα άτομο υδρογόνου.

Ας πάρουμε τώρα οκτώ πρωτόνια και άλλα τόσα ηλεκτρόνια. Μας φτιάχνουν ένα άτομο οξυγόνου.

Το υδρογόνο και το οξυγόνο, όπως όλα τα υλικά σώματα που δημιουργούνται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα λέμε χημικά στοιχεία. Υπάρχουν για την ώρα εκατόν δεκαοκτώ από αυτά.

Ας ενώσουμε τώρα το υδρογόνο με το οξυγόνο. Με δύο άτομα υδρογόνο κι ένα οξυγόνο φτιάχνουμε...νερό, Ναι, το νερό είναι μία χημική ένωση. Κάθε μόριο του έχει ένα άτομο οξυγόνου και δύο υδρογόνου. Δες εδώ πώς φτιάχνονται τα μόριά του και πώς αλλάζουν όταν γίνεται στερεό (πάγος), υγρό (νερό) και αέριο (υδρατμός).

Όλα γύρω μας λοιπόν είναι φτιαγμένα σαν λέγκο: παίρνουμε πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα ενώνουμε σε διαφορετικές αναλογίες και φτιάχνουμε άτομα. Τα άτομα μόνα τους φτιάχνουν μόρια με διαφορετικές ιδιότητες. Διαφορετικά άτομα ενώνονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μόρια χημικών ενώσεων.

Και κάπως έτσι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από 6 χημικά στοιχεία-μπορείς να βρεις βέβαια και άλλα δεκαέξι σε μικρότερο βαθμό. Τις χημικές ενώσεις στο σώμα μας μάλλον δεν καταφέραμε ακόμα να τις μετρήσουμε…

Δες κι εδώ.

Προσπάθησε τώρα να φτιάξεις το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα  είναι χημική ένωση που αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου ενωμένα και ένα άτομο άνθρακα. 

Leave a Reply