200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ DELACROIX (ΝΤΑΛΑΚΡΟΥΑ) ΕΙΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ. ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΩ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ (LES ORIENTALES) Ή ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝ ΜΠΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΟΠΩΣ Ο ΚΟΡΑΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ 15-20 ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΑΣ

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ

ΚΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΚΟΥΤΖΙΑΜΑΝΗ

3 Comments on “200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

  1. Κυρία αυτό είναι το κείμενο για τη 25η Μαρτίου.

    Ο Σουζελ Γκουφιέ ανέλαβε στη πορεία του 1809 το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείου μιας μυστικής προεπαναστατικής εταιρίας στη Γαλλία με στόχο την πνευματική αναγέννηση και διαφώτιση των Ελλήνων και τη προετοιμασία εξέγερσης εναντίον των Τούρκων.Η πιο συμαντική δράση του Ξενοδοχείου ήταν η αποστολή 40.000 όπλων σε Έλληνες ορεινών περιοχών όπως:Η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Πελοπόννησος.Πολλοί ιστορικοί λένε ότι ο ίδιος ο Ναπολέων γνώριζε και υποστήριζε τη δράση του Ξενοδοχείου!

  2. Οι «παλαιοί» Γάλλοι Φιλέλληνες στον πρώτο Ελληνικό Στρατό και στο Τάγμα των Φιλελλήνων (1821-1824)

    Όταν το 1821 ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, δόθηκε η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια επανάσταση που είχε προβλεφθεί από καιρό και απαντούσε στις επιθυμίες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, άρχισαν να επισκέπτονται την Ελλάδα οι πρώτοι Ευρωπαίοι περιηγητές. Στην πορεία του το φιλελληνικό κίνημα γνώρισε διάφορες φάσεις. Από την άνοιξη του 1821 μέχρι το τέλος του 1822, ο ευρωπαϊκός τύπος παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Ελλάδα. Τα βιβλία και τα φυλλάδια για το «ελληνικό ζήτημα» πολλαπλασιάζονται. Αρχίζουν να δημιουργούνται έρανοι με συνδρομές φιλελλήνων. Κυρίως όμως από όλες τις χώρες φεύγουν εθελοντές για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Η πλειονότητά τους προέρχεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου δημιουργήθηκαν επιτροπές για να τους συντονίσουν. Επιτροπές δημιουργήθηκαν και στην Ελβετία.
    Ανάμεσά τους φεύγουν και πολλοί Γάλλοι για να πολεμήσουν στην Ελλάδα. Οι εθελοντές γίνονται όλο και περισσότεροι και οργανώνονται όλο και καλύτερα.

    Οι εθελοντές γίνονται όλο και περισσότεροι και οργανώνονται όλο και καλύτερα

Leave a Reply