Ελληνικά

ΠΩΣ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Καλησπέρα παιδιά!      

Θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε το βιβλίο μας στο  κεφάλαιο 4 και τις σελίδες 94 εώς 97. Είναι γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να γυμνάζονται οργανωμένα για διάφορους λόγους  ακόμη και επειδή δεν ταιριάζει σε όλους να γυμνάζονται σε ομάδα. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι, μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως, χωρίς να έχουν ασχοληθεί  συστηματικά με κάποιο άθλημα  να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση. Πώς συμβαίνει αυτό; Την απάντηση θα την πάρετε αφού κάνετε την άσκηση 4.1της σελίδας 94. Επίσης θα δείτε σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε κινητικά. Ενδιαφέρον θα έχει να συμπληρώσετε  και την άσκηση 4.2 και να θέσετε στόχους για να κινείστε περισσότερο. Ελπίζω να βρεθούμε στο επόμενο μάθημα δια ζώσης!

 

 

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

     ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΠΑΙΔΙΑ!!  

Εν όψη εορτών και εγκλεισμού στο σπίτι παρατηρείται το φαινόμενο αύξησης του βάρους σε πολλούς ανθρώπους. Η παιδική παχυσαρκία  στην Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις!  Στις σελίδες 86,87,88, και89 θα μάθετε τι είναι παχυσαρκία και την σύνθεση του σώματος. Ενδιαφέρον είναι να γνωρίζετε αν έχετε κανονικό βάρος και να βρείτε το Δείκτη Μάζας Σώματος.  Διαβάστε επίσης πως  θα διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας, πως θα μειώσετε το λίπος σας και πως θα αυξήσετε το μυικό  ιστό σας. Μπορείτε παράλληλα να κοιτάξετε και το βιβλίο της οικιακής οικονομίας στο κεφάλαιο που αφορά στη διατροφή. Διαλέξτε λοιπόν τον τύπο της άσκησης που σας ταιριάζει και σας ωφελεί περισσότερο  και συνεχίστε να γυμνάζεστε κυρίως αερόβια. Υιοθετείστε στην καθημερινότητά σας συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας ή ακόμα και να αυξήσετε το μυϊκό ιστό σας. Μια καλή ιδέα είναι να  ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλοπάτια του σπιτιού σας. Μπορείτε να το κάνετε και σαν άσκηση. Μετά από ένα καλό ζέσταμα ή το τρέξιμό σας 3-4 φορές την εβδομάδα  κάντε 30 σκαλάκια  επί 10 φορές γρήγορα. Μετά τις 5 επαναλήψεις κάντε διάλλειμα 3'. Θα ενδυναμώσετε έτσι όλο το σώμα σας αλλά κυρίως τους γλουτούς τους τετρακέφαλους και τις γάμπες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!      Αν έχετε πρόβλημα με τα γόνατα να αποφύγετε αυτή την άσκηση. Επειδή την πρώτη φορά μπορεί να πιαστείτε μην παραλείψετε να κάνετε καλές διατάσεις στο τέλος.

ΣΧΕΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ παιδιά ! Εύχομαι να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας. Θα ολοκληρώσουμε τη φυσική κατάσταση με τις σελίδες 78,79,80 και81. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους δείκτες της φυσικής κατάστασης ώστε  να μπορέσετε να τους δουλέψετε και να τους βελτιώσετε. Κατά την καθημερινή σας άσκηση μην παραλείπετε ποτέ τις ασκήσεις ευλυγισίας . Το πόσο σημαντικές είναι   πριν και μετά την άσκηση αλλά ακόμη και στην διάρκεια της ημέρας θα το διαβάσετε στη σελίδα 79 του βιβλίου σας. Στη σελίδα 80 θα μάθετε για τους παράγοντες που επηρεάζουν την καλή φυσική κατάσταση. Έτσι θα σας απαντηθούν  πολλά ερωτήματα που αφορούν τόσο τους εαυτούς σας όσο και τους συμμαθητές σας. Τέλος διαβάστε πως η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων. Για να καταλάβετε καλύτερα τη σελίδα 80 σκεφτείτε τη ζωή σας αν δεν σας επιτρεπόταν να βγείτε καθόλου έξω από το σπίτι σας ή ακόμη έξω από το δωμάτιο σας!                                                                                                Τις προηγούμενες μέρες σας έγραψα οδηγίες για καθημερινό τρέξιμο και ποδήλατο. Επειδή όμως η άνοιξη έχει και βροχερές ημέρες θα ήταν ιδανικό να κάνετε 5 σετ κοιλιακών και ραχιαίων.

Κάθε σετ θα περιλαμβάνει δυο ασκήσεις κοιλιακών και μια άσκηση ραχιαίων. Θα συμπεριλάβετε όλους τους κοιλιακούς και ραχιαίους που έχουμε μάθει καλύπτοντας έτσι 'όλο το εύρος της κοιλιακής χώρας και της ράχης. Ανάμεσα στα σετ θα κάνετε 2' διάλλειμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!  Κατά την εκτέλεση των κοιλιακών δεν σηκώνουμε τη μέση μας από το στρώμα.

Όταν κάνουμε ραχιαίους ξεκολλάμε το μισό σώμα από το στρώμα.[μόνο πόδια ή μόνο κορμό]

Μην κάνετε ποτέ τις ασκήσεις στο κρεβάτι ή στο στρώμα σας. Αν δεν έχετε στρώμα γυμναστικής προτιμήστε το χαλί σας ή  μια κουβέρτα διπλωμένη .

Μην ξεχάσετε το ζέσταμα και τις ασκήσεις ευλυγισίας.

Μπορείτε να γράφετε τα σχόλια σας.

ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η αερόβια ικανότητα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και όλα τα αθλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι επαγγελματικές ομάδες και μη ξεκινούν την προετοιμασία τους δουλεύοντας κυρίως την αερόβια ικανότητα .Οι σελίδες 76,77 και 78 αναλύουν γιατί είναι σημαντική η αερόβια άσκηση για την υγεία μας , την αερόβια διαδικασία και τις αντιδράσεις που προσφέρουν ενέργεια στους μύες. Πώς βελτιώνουμε όμως την αερόβια ικανότητα; Όλες οι δραστηριότητες οι οποίες έχουν μεγάλη διάρκεια 30' περίπου και χαμηλή ένταση βοηθούν στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Το κολύμπι, το τρέξιμο, το έντονο περπάτημα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, το ποδήλατο και όλα τα ομαδικά αθλήματα είναι μορφές αερόβιας άσκησης.
Ελπίζω να ξεκινήσατε με το χαλαρό τρέξιμο και να έχετε καταφέρει όλοι να τρέχετε 30' συνεχόμενα. Τώρα που βελτιώνεται ο καιρός μπορείτε να εντάξετε στην άσκησή σας και το ποδήλατο. Προσπαθήστε να τρέξετε περισσότερη ώρα γύρω στα 40' -45' τη μια μέρα και την άλλη να κάνετε ποδήλατο κοντά στη μια ώρα. Μη ξεχνάτε τις διατάσεις πριν και μετά την άσκηση.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ
Θα τα ξαναπούμε την ερχόμενη εβδομάδα!!!

Τα ωφέλη της άσκησης στην υγεία και όχι μόνο

Στις μέρες μας η υγεία απασχόλει τους πάντες. Μικροί και μεγάλοι φοβόμαστε να μην κολλήσουμε τον ιο ή αν αρρωστήσουμε να αναρρώσουμε όσο το δυνατό συντομότερα και να μη χρειαστεί να νοσηλευτούμε. Για να συμβεί αυτό ,εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να έχουμε και καλή φυσική κατάσταση.
Η υγεία είναι μια γενική έννοια. Σκεφτείτε! Ένας άνθρωπος υγιής έχει και καλή φυσική κατάσταση; Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καλή υγεία μπορεί να έχει καλή φυσική κατάσταση;
Διαβάστε τις σελίδες 75-76 και κάντε τις ασκήσεις 3.2, 3.3,3.4.Μήπως τώρα που έφτιαξε ο καιρός πρέπει να βγούμε έξω και να τρέξουμε;
Προσοχή! Τρέχουμε πάντα μόνοι ή με ένα άτομο ακόμη τηρώντας τις αποστάσεις. Διαλέξτε κάποιο άτομο το οποίο έχει τις ίδιες ικανότητες με εσάς.30' λεπτά χαλαρού τρεξίματος είναι μια καλή αρχή. Όσοι δεν μπορείτε να τρέξετε συνεχόμενα μπορείτε να περπατάτε ενδιάμεσα ή και να κάνετε διατάσεις. Στο τέλος της άσκησης κάνουμε πάντα διατάσεις.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ! Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα διότι η άσκηση δεν πάει διακοπές.....