13 συμβουλές που θα κάνουν την οικογένεια σας πιο ευτιχυσμένη

Πολλές από αυτές τις συμβουλές είναι για τους γονείς κι άλλες και για τους γονείς και για τα παιδιά

 

Ο Τόλστοϊ είχε δίκιο όταν έλεγε πως, όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν. Κι αν δεν είναι ακριβώς ίδιες, μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι μερικά από τα κοινά θεμέλια που έχουν όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες, σύμφωνα με ειδικούς. Και αυτές είναι μερικές συμβουλές που καλό είναι όλες να ακολουθήσουμε…

1. Δημιουργήσε χρόνο για αγκαλιές
Οι αγκαλιές δεν είναι ποτέ αρκετές. Είναι σημαντικό για τις οικογένειες να περνούν χρόνο μαζί σε ένα κρεβάτι κάνοντας αγκαλιές, διαβάζοντας όλοι μαζί, συζητώντας ή παίζοντας παιχνίδια. Αυτά τα θετικά αγγίγματα κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και προσφέρουν μεγάλη χαρά στους γονείς.

2. Αν τραγουδάτε μαζί, θα μείνετε μαζί
Κάτι ήξερε η οικογένεια στην “Μελωδία της Ευτυχίας”. Το να τραγουδάτε όλοι μαζί, μπορεί να αποτελέσει ένα φοβερό τρόπο για να δεθεί μια οικογένεια. Φτιάξτε τα δικά σας τραγούδια και χορέψτε γύρω – γύρω στο σαλόνι σας. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο για να καθαρίσετε και λίγο όλοι μαζί.

3. Άφησε χρόνο για διασκέδαση
Αν επικεντρώνεσαι συνέχεια στα μαθήματα και στις σχολικές ασχολίες των παιδιών, μπορεί να τους προκαλέσεις άγχος και στρες. Δημιούργησε χρόνο για ασχολίες που ως μόνο στόχο έχουν να περάσετε καλά όλοι μαζί. Παίξτε παιχνίδια, βγείτε για περπάτημα, φυτέψτε λουλούδια ή μαγειρέψτε.

4. Γυμναστείτε όλοι μαζί
Πήγαινε για τρέξιμο ή για ποδηλατάδα με το παιδί σου. Στο πάρκο μπορείς να βρεις και χρόνο για να χαλαρώσεις, όσο το παιδί σου παίζει. Αυτού του είδους οι έξοδοι βοηθούν τους γονείς να δημιουργήσουν υγιή πρότυπα για τα παιδιά τους, να γυμναστούν αλλά και να περάσουν χρόνο όλοι μαζί.

5. Δημιούργησε υγιείς συνήθειες
Όσο νόστιμο και να είναι το φαστ φουντ, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στην οικογένειά σου, το οποία ίσως επηρεάσουν και τη διάθεσή τους. Κάνε τα παιδιά σου να τρώνε πιο υγιεινά, αφήνοντας έξω γεμάτα μπολ με φρούτα, ήδη κομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

6. Μαγειρέψτε όλοι μαζί
Αυτός είναι ένα ακόμη τρόπος για να κάνεις τα παιδιά σου να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Όσο εσύ ετοιμάζεις το δείπνο, τα παιδιά σου μαθαίνουν πως να τρώνε καλύτερα αλλά και να μαγειρεύουν, να μετρούν ποσότητες, να δουλεύουν ομαδικά και να αυτοσχεδιάζουν στην κουζίνα. Επίσης, όσα παιδιά βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού, συνήθως το τρώνε κιόλας.

7. Να ανταμείβεις την καλή συμπεριφορά
Είναι ζωτικό να ανταμείβεις την καλή συμπεριφορά των παιδιών σου, χωρίς όμως να το παρακάνεις. Μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, μια ταινία και ποπ κορν στο σινεμά ή το να κοιμηθούν λίγο πιο αργά μια μέρα, είναι αρκετά ισχυρά κίνητρα για αυτά.

8. Γράψτε και διαβάστε μαζί
Άσε κάθε μέρα χρόνο για διάβασμα. Διάβασε δυνατά στα παιδιά ή φρόντισε να είναι όλη η οικογένεια στον ίδιο χώρο, ακόμα κι αν ο καθένας διαβάζει το δικό του βιβλίο. Είναι επίσης σημαντικό, τα παιδιά να αφιερώνουν καθημερινά λίγο χρόνο στο γράψιμο.

9. Πέρνα χρόνο ξεχωριστά με το κάθε παιδί
Οι γονείς που έχουν παραπάνω από ένα παιδιά, θα πρέπει να φροντίζουν να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους ξεχωριστά κάθε μέρα, έστω και για δέκα λεπτά. Αυτό κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ξεχωριστά και δημιουργούν έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί σου.

10. Φτιάξε συνήθειες
Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν. Άρα, το διάβασμα ενός βιβλίου, οι ιστορίες ή μερικά τραγούδια πριν κοιμηθούν, μπορούν να τα ηρεμήσουν και να έχουν έναν πιο ήσυχο ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για το πρωί. Αν ξέρουν εκ των προτέρων τι πρέπει να γίνει, θα μπορείτε να φύγετε από το σπίτι πολύ νωρίτερα και να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

11. Να εκτιμάτε ο ένας τον άλλο
Βρες μικρούς τρόπους που να δείχνουν την ευγνωμοσύνη σας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Μια ιδέα θα ήταν να φτιάχνατε έναν χαρούμενο χορό, τον οποίο θα μπορείτε να χορεύετε κάθε φορά που ένα παιδί γυρνάει από το σχολείο ή ένα γονιός από την δουλειά.

12. Να θυμάσαι ότι μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή
Όταν ένα από τα παιδιά σου χτυπάει ή πληγώνει ένα από τα αδέλφια του, δεν αρκεί να ζητήσει απλά συγγνώμη. Το παιδί αυτό θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το αδελφάκι του, μοιράζοντας ένα παιχνίδι μαζί του ή βοηθώντας το σε μια μικρή δουλειά που μπορεί να έχει αναλάβει στο σπίτι.

13. Έχε ως προτεραιότητα τον γάμο σου
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου, είναι να του δείχνεις πόσο αγαπάς τον πατέρα του. Αυτό δημιουργεί πρότυπα υγιών σχέσεων στο παιδί σου και βοηθά στο να διατηρηθεί ο γάμος σου.

 

Leave a Reply