Ελληνικά

28 Οκτωβρίου 1940 με … χιούμορ!!!

Ήξερες ότι το πρώτο ελληνικό animation, «Ο Ντούτσε αφηγείται», δημιουργήθηκε το 1942, από το σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) στην ιταλοκρατούμενη Σίφνο;;;;  Να ένας λόγος να είσαι περήφανος ως κάτοικος αυτού του νησιού σήμερα.

Πέντε χρόνια μετά την προβολή της ταινίας “Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι” (1937), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με κινούμενα σχέδια που υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Walt Disney Productions, ένας Έλληνας σκιτσογράφος και αυτοδίδακτος animator, ο Σταμάτης Πολενάκης  ξεκίνησε να σχεδιάζει το πρώτο ελληνικό ανιμέισον με τον τίτλο "Ο Ντούτσε αφηγείται". Ολοκλήρωσε τα σχέδια το 1945. Τα γυρίσματα όμως έγιναν το 1945, σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου.

Ο «Ντούτσε» έμεινε για δεκαετίες χαμένος, μέχρι που βρέθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό τη δεκαετία του ’80.

Πατώντας εδώ, μπορείς να απολαύσεις την ταινία!

Εκτός από την ταινία, ο Σταμάτης Πολενάκης ασχολήθηκε και με  γελοιογραφίες. Ολόκληρη η συλλογή του με τις έγχρωμες γελοιογραφικές συνθέσεις που φιλοτέχνησε στο νησί του, τη Σίφνο, κατά τη διάρκεια της ιταλικής Κατοχής βρίσκεται σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Επειδή όμως οι Ιταλοί κατακτητές έμπαιναν τότε με το «έτσι θέλω» κάθε στιγμή στα σπίτια των Σιφνιών, ο Πολενάκης, είχε βρει ένα κόλπο για να μην έχει άσχημα μπλεξίματα αν οι εισβολείς έβλεπαν τι ακριβώς σχεδιάζει. Έφτιαχνε λοιπόν ημιτελή «αθώα» – όπως τα έλεγε – τοπία του νησιού του και από την πίσω πλευρά του χαρτιού φιλοτεχνούσε τις γελοιογραφίες που έσπαζαν κόκαλα. Ένα παράδειγμα είναι η επόμενη ζωγραφιά:

Η Χρυσοπηγή, το σήμα κατατεθέν της Σίφνου:  Ένα από τα "αθώα έργα" του Πολενάκη. Ακριβώς πίσω του ο σκιτσογράφος είχε σχεδιάσει μια από τις συνθέσεις του κατά του Μουσολίνι, όπου ένας αδύνατος Έλληνας πυγμάχος ρίχνει κάτω με νοκ – άουτ τον γιγαντόσωμο Μπενίτο…

Και τώρα η σειρά σου!

Δες την ταινία του Πολενάκη με προσοχή, όχι μόνο μια φορά, και διηγήσου σε μια ολοκληρωμένη παράγραφο το περιεχόμενό της. Το κείμενό σου θα το γράψεις στα σχόλια αυτής της ανάρτησης (στην αρχή της ανάρτησης, εκεί που λέει Άφησε ένα σχόλιο) ως την Κυριακή 1/11/2020.

(Μια καλή ιδέα είναι να συνθέσεις πρώτα το κείμενό σου στο word για να κάνεις όλες τις απαιτούμενες διορθώσεις και στη συνέχεια να το αντιγράψεις  εδώ).

9 Comments on “28 Οκτωβρίου 1940 με … χιούμορ!!!

  1. Η ταινία με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται» περιγράφει με χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα το 1940, την περίοδο της εισόδου της χώρας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Πολεμικής προβάλλει την Ελλάδα δαφνοστεφανωμένη και καθηλωμένη σε ένα γραφείο να παίρνει εντολές από τον ζυγό. Αρχικά, παρουσιάζεται ως ανήμπορη να αντισταθεί και να αντιδράσει στις εντολές. Προβάλλεται επίσης η θέληση των ξένων δυνάμεων να καταλάβουν τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και τα στρατηγικά σημεία καθώς και η ειρωνική αντιμετώπιση των Ελλήνων από μέρους των Γερμανών και των Ιταλών. Περιγράφεται ακόμη η άρνηση των Ελλήνων να προδοθούν, γεγονός που τους οδηγεί να καταλάβουν τα όπλα και να πολεμήσουν αμυνόμενοι για την πατρίδα τους. Σε αυτό το σημείο, παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μια οντότητα που επιτίθεται και πετάει τους Γερμανούς στον γκρεμό μαζί με μια πέτρα δεμένη στην πλάτη. Είναι το σημείο όπου η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι η άμυνα και η επίθεση είναι υποχρεωτικές. Τέλος, με αυτήν την ταινία ο Πολενακης στοχεύει στην ειρωνική αναπαράσταση της παρούσας εμπόλεμης κατάστασης της Ελλάδας προβάλλοντας τα γεγονότα γλαφυρά και παραστατικα.

  2. Στην αρχή ο Ντούτσε πιστεύει ότι θα κατακτήσει την Ελλάδα σε 4 ημέρες. Μετά όμως χάνει στην Πίνδο και σιγά σιγά έχανε και δεν την πήρε τελικά την Ελλάδα. Στο τέλος τον σκότωσε η Ελλάδα και τον πέταξε εκεί που βυθίστηκε το πολεμικό πλοίο Έλλη.

  3. Ο Ντούτσε αφηγείται

    Το κινούμενο σχέδιο «Ο Ντούτσε αφηγείται» δείχνει αρχικά τον Ντούτσε να αφηγείται σε μια κοπέλα την ιστορία των Ιταλών στην Ελλάδα. Αρχικά ο Ντούτσε λέει ότι η κατάκτηση της Ελλάδας είναι ζήτημα τεσσάρων ημερών. Δείχνει λοιπόν τους Ιταλούς να περνάνε τα σύνορα Αλβανία-Ελλάδα αλλά όταν έφτασαν στην Πίνδο τους σταματήσαν οι Έλληνες. Έπειτα δείχνει Ιταλικά τανκς να προσπαθούν να περάσουν τους ποταμούς της Ελλάδας αλλά να μην τα καταφέρνουν. Μετά δείχνει Ιταλούς στρατιώτες να πυροβολούν και ξαφνικά εμφανίζεται ένας Έλληνας και τους διώχνει. Μετά αναφέρει ότι οι Έλληνες χρησιμοποίησαν «αέρια» αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Έλληνες φώναζαν «αέρα» στην μάχη. Μετέπειτα ένας Έλληνας «μετατρέπει» έναν Ιταλό στρατιώτη σε φτερό για ξεσκόνισμα για να ξεσκονίσει τις μπότες του. Έπειτα ο Ντούτσε λέει ότι κατέκτησαν την Ελλάδα χάρι στους ναζί. Τέλος η κοπέλα η οποία έγραφε, και προφανώς συμβολίζει την Ελλάδα ,ρίχνει τον Ντούτσε από έναν γκρεμό και ο Ντούτσε φαίνεται να πέφτει πάνω στην «ΕΛΛΗ» που είχαν βυθίσει οι ίδιοι.

    Μαρία Ποργιώτη

  4. H TAINIA TOY ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΟΛΕΝΑΚΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΑ ΔΙΟΤΗ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΑΣΤΕΙΑ ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΧΙΟΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΟΤΗ ΜΑΣ ΜΑΘΕΝΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΙΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

  5. το κινούμενο σχέδιο αρχίζει σε ένα καστρο-σπιτι .Σε ένα δεματίο ο δούλο γραφεί η καταλείψει είναι θέμα τεσσάρων ημερών στισ 28 Οκτόμβριου τα τανκ μπενουν στην αλάνια . Στιν Πίνδο τα βρήκαμε τσαρούχια και ολοι οι στρατιώτες παιθαναν .το τανκ σταμάτησε γιατί είδε ένα μικρο ποταμάκι και συγκρούστηκε και με αλλά τανκ. Τα ενδοξά στρατεύματα πήγαν στιλ αλάνια. μετρά ο άδουλο τον πετά στην θήλασα

  6. Αυτό το animation μας διηγείται τι συνέβη κατα την εισβολή των Ιταλών. Τα ιταλικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να περάσουνε στην Ελλάδα γιατι ηττήθηκαν στην Πίνδο. Οι Ιταλοί φοβόντουσαν τους Έλληνες και μόλις έβλεπαν τσολιά τους κοβόντουσαν τα πόδια. επίσης φοβήθηκαν όταν οι Έλληνες άρχισαν να φονάζουν <> όλοι μαζί. Τελικά υποχώρησαν. Στο τέλος του animation βλέπουμε τον Ντούτσε να λέει πως κατέκτησε την Ελλάδα με το μαγικό χαλί του και την ιστορικό, δηλαδή την Ελλάδα, να τον ρίχνει από τον γκρεμό στην θάλασσα και να πέφτει πάνω στη φρεγάτα ΈΛΛΗ.

  7. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

    Ο Ντούτσε αφηγείται

    Μια ταινία μικρού μήκους από τον Σταμάτη Πολενάκη που είναι η πρώτη του είδους της που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Η ταινία αρχίζει με ένα εισαγωγικό που μας πληροφορεί για την εκτέλεση και το σενάριο της ταινίας και μας παρακαλεί να κρίνουμε επιεικώς την προσπάθεια τους αυτήν .Όταν αρχίζει η ταινία μας δείχνει ένα κάστρο και μετά την πόρτα που γραφεί Ιταλική ιστορία. Μετά δείχνει μια γυναίκα και τον Ντούτσε που της μιλάει και αυτή γραφεί μια επιστολή. Επίσης έναν ήλιο που γραφεί 28 Οκτώβριου. Επιπλέων βλέπουμε κάτι τανκ που περνάνε τα σύνορα και μπαίνουν στην Ελλάδα μαζί με τους στρατιώτες και εκεί που περπατάνε βγαίνει ένα τσαρούχι και τους τρώει. Μετά ένας σκύλος κατουράει σε ένα δέντρο, έρχεται ένα τανκ και σταματάει δίπλα του, μετά έρχονται και αλλά και πέφτουν πάνω του. Στην συνέχεια δείχνει κάποιους στρατιώτες, εκείνη την ώρα εμφανίζεται ένας Έλληνας τρομάζουν και φεύγουν. Οι Έλληνες φωνάζουν αέρα στους αντίπαλους, δείχνει κάποια τανκ να πειροβολάνε και έρχεται ένα σπαθί που τα φοβίζει και φεύγουνε. Οι στρατιώτες πάλι περπατάνε και ο ένας τσιμπάει τον πισινό του αλλού. Μετά εμφανίζεται ένας Έλληνας που τραβάει έναν Ιταλό και τον κάνει σκούπα. Στην συνέχεια ο Ντούτσε πάνω σε ένα χαλί πετάει πάνω από την Ελλάδα, η Ελλάδα γίνεται χέρι και τον λιώνει. Μια γυναίκα τον παίρνει και τον πηγαίνει σε έναν γκρεμό, τον ρίχνει στην θάλασσα και του τρυπάει τον πισινό, το καράβι Έλλη.

  8. Στο κινούμενο σχέδιο «Ο Ντούτσε αφηγείται» αρχικά απεικονίζει τον Ντούτσε  να λέει σε μία κοπέλα τι έγινε με τους Έλληνες και τους Ιταλούς . Στην αρχή ο  λέει ότι θα  κατακτήσουν την Ελλάδα σε τέσσερις μέρες. Στη συνέχεια δείχνει τους Ιταλούς να περνάνε τα σύνορα Αλβανία – Ελλάδα αλλά όταν έφτασαν στη Πίνδο είδανε τους Έλληνες και σταμάτησαν . Επίσης δείχνει σε αποτυχημένες προσπάθειες των Ιταλών να περάσουμε κάνεις από τα ποτάμια. Μετέπειτα δείχνει τις πολλαπλές προσπάθειες των  Ιταλών να κερδίσουν τους Έλληνες αλλά μάταια προσπαθούν γιατί κάθε φορά χάνουν. Μέχρι που ο Ντούτσε φώναξε τον γερμανικό στρατό και έτσι κατάφερε να κατακτήσει την Ελλάδα. Τέλος η κοπέλα η οποία έγραφε που την ιστορία  , που συμβολίζει την Ελλάδα , σκοτώνει τον Ντούτσε ρίχνοντας τον από ένα γκρεμό που φαίνεται να πέφτει στην «ΕΛΛΗ». Κι όλα αυτά με χιούμορ

Αφήστε μια απάντηση