“Όλα τα πήρε το καλοκαίρι”

Η γνωριμία μας με τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) ξεκινάει με ένα ποίημα από την ποιητική συλλογή "Τα Ρω του Έρωτα" (1972), η οποία περιλαμβάνει ποιήματα που προορίζονται να γίνουν τραγούδια όταν συναντηθούν με την κατάλληλη μουσική.

Θα απολαύσουμε το τραγούδι "Όλα τα πήρε το καλοκαίρι". Μπορείτε να το βρείτε στο βιβλίο σας, στη σελίδα 172, ή εδώ.

Στα 1996 ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποίησε το τραγούδι. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

O Ελύτης όμως ασχολήθηκε και με την τεχνική του κολάζ. Ένα από τα έργα του συνοδεύει το ποίημα που μελετάμε. Εδώ μπορείς να θαυμάσεις περισσότερα έργα του.

Και τώρα, ώρα για παιχνίδι:  

Καλή επιτυχία!!! 

Δραστηριότητα για το επόμενο μάθημα:

Αν σου άρεσε αυτό το τραγούδι, αναζήτησε στο διαδίκτυο και άλλα μελοποιημένα ποιήματα από "Τα Ρω του Έρωτα" (λέξεις κλειδιά: ΕΛΥΤΗΣ, ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ). Άκουσε κάποια από αυτά και γράψε στα σχόλια τις εντυπώσεις σου για κάποιο ή κάποια από αυτά.

8 Comments on ““Όλα τα πήρε το καλοκαίρι”

  1. Τα τραγούδια που ανήκουν στην ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη≤≤ Τα δω του έρωτα≥≥ και πιο συγκεκριμένα ΟΙ ΜΙΚΡΈΣ ΚΥΚΛΑΔΕς αποτελούν υψηλά επιτεύγματα πνευματικής διανόησης ειδικοτερα, μελοποίημελοποιημενο ποίημα ≤≤Μαρινα≥≥ συνδιάζει το στοιχείο της αγάπης μαζί με τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί στον ακροατή μια εσθηση γαλήνης , ηρεμία ς και ηθικοπνευματικης τελειοσης. Τέλος,οι εντυπώσεις που δημιουργουν είναι προτού ώρες καθως το πλούσιο σε εικόνες λεξιλόγιο οδηγεί στο να καταλάβη ο ακροατής την ουσία της ζωής.

  2. Συγνώμη αλλά έκανα λάθος στο προτού ώρες ήθελα να πω προτογνωρο

  3. Τα μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο τα Ρω του έρωτα προβάλουν την πνευματική και ψυχική ανάταση. Ειδικότερα, το μελοποιημένο ποίημα <>, προωθεί το στοιχείο της αγάπης και το συνδιάζει με το στοιχείο της φύσης καθώς επίσης και με το θρησκευτικό στοιχείο .Τέλος , οι εντυπώσεις που μου δημιουργούνται είναι καταπληκτικές , καθώς ο Ελύτης αναλύει στα ποιήματα όλες τις κινητήριες δύναμης της ζωής: αγάπη , φύση και θρησκεία.

    • Ποιο τραγούδι εννοείς; Μάλλον ξέχασες τον τίτλο… Δεν πειράζει. Θα μας το πεις αύριο.

  4. Εγώ επέλεξα να ακούσω την “Μάγια”, ένα μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη από την συλλογή τα ρω του έρωτα. Μου άρεσε αρκετά. είχε το ίδιο ύφος με το ποίημα που κάναμε στην τάξη, “Όλα τα πείρε το καλοκαίρι”, δηλαδή μελαγχολικό. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον παρόλο που δεν ταιριάζει με το είδος τραγουδιών που μου συνηθίζω να ακούω.

  5. Άκουσα το τραγούδι ” Το παράπονο” και ήταν πολύ ωραίο, γιατί εκφράζει το παράπονό του μέσα από το τραγούδι.

  6. Εγώ διάλεξα να ακούσω το τραγούδι του Οδυσσέα Ελύτη το Μάγια που ανήκει στο ρω του έρωτα μου άρεσε και μου φάνηκε ενδιαφέρον αλλά δεν είναι στα γούστα μου

  7. Το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη η “Μάγια” μου άρεσε αρκετά επειδή ήταν πολύ ωραίοι στίχοι του και το το συναίσθημα του έμοιαζε αρκετά με το ποίημα που κάναμε και στην τάξη .Αν κατάλαβα είναι μία μητέρα που έχει πεθάνει και κάποιο πουλί πάει και της λέει να τους δώσει ένα μήνυμα στον άντρα της και στα παιδιά της

Leave a Reply