Υ.ΠΑΙ.Θ.-Κ.Ε.Σ.Υ.: Γραμμές Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις & Ψυχολογικής Υποστ/ξης υποψηφίων και οικογενειών

Επισυνάπτεται πίνακας με αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα/mail) ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ανά κατηγορία ερωτήματος (θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων/θέματα Ψυχολογικής Στήριξης), καθώς και με τις ώρες λειτουργίας κάθε δομής 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας στήριξης μαθητών, μαθητριών και των οικογενειών τους, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικών Γραμμών Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και Ψυχολογικής Υποστήριξης για υποψηφίους και τις οικογένειές τους, σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.

Οι ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης θα εξυπηρετούν υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις μαθητές, καθώς και γονείς και κηδεμόνες σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στελεχώνονται από Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εξειδικευμένους υπαλλήλους σε θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και ειδικούς στην Ψυχική Υγεία, μέσω των κατά τόπους Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Οι γραμμές υποστήριξης θα λειτουργούν από αύριο, Παρασκευή 21/5/2021, σε όλη τη χώρα με στόχο να:

  • παρέχουν πληροφορίες σε σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως π.χ. σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, την εξεταστέα ύλη κ.ά.,
  • υποστηρίξουν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄Λυκείου κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων,
  • βοηθήσουν υποψηφίους στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων,
  • ενισχύσουν τις οικογένειες των υποψηφίων στον υποστηρικτικό τους ρόλο κατά το διάστημα αυτό.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι (μαθητές, γονείς κτλ.) μπορούν να απευθύνονται και σε άλλη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή ΚΕΣΥ από αυτά στα οποία υπάγονται γεωγραφικά, ανάλογα με το ωράριο κοινού που τους εξυπηρετεί.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου έχει ανακοινωθεί η περικοπή της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων κατά περίπου 25-30%, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς εξ αιτίας της πανδημίας, ενώ παράλληλα, οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

10 ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως δήλωσε: «Μέριμνά μας η πολύπλευρη στήριξη υποψηφίων και των οικογενειών τους, που φέτος διανύουν μία ιδιαίτερη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Οι γραμμές υποστήριξής τους έρχονται να συμπληρώσουν τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, ανταποκρινόμενοι στις πολλαπλές προκλήσεις του φετινού σχολικού έτους, όπως η μείωση της εξεταστέας ύλης και οι οδηγίες για τη μαθησιακή και ψυχοκοινωνική τους προσαρμογή. Μέσω αυτών των γραμμών υποστήριξης, θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες, απαντήσεις και συμβουλές από ειδικούς, για τη διαχείριση της κρίσιμης περιόδου των πανελλαδικών. Θέλω να στείλω το μήνυμά μας στους υποψηφίους, τους γονείς και κηδεμόνες τους: είμαστε δίπλα τους, τους υποστηρίζουμε, και τους υπενθυμίζουμε ότι κάθε μάχη τους κάνει πιο δυνατούς».

Πηγή:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - 20-05-21 Γραμμές Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και Ψυχολογικής Υποστήριξης υποψηφίων και οικογενειών (minedu.gov.gr)

One Comment on “Υ.ΠΑΙ.Θ.-Κ.Ε.Σ.Υ.: Γραμμές Παροχής Πληροφοριών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις & Ψυχολογικής Υποστ/ξης υποψηφίων και οικογενειών

  1. ΧΑΜΠΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Με έγγραφο το οποίο απέστειλε το ΥΠΑΙΘ στις ΠΔΕ, ΔΙΔΕ, ΚΕΣΥ της χώρας ενημερώνει αναλυτικά τους υποψήφιους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές κ.λ.π. μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Συγκεκριμένα παρέχει αναλυτικές επισημάνσεις και οδηγίες για: Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), συντελεστής, υπολογισμός, υπολογισμός Μέσου Ορου (Μ.Ο) των Μ.Ο. των βαθμολογικών επιδόσεων με παραδείγματα και αναλυτικά βήματα. Την επίτευξη της ΕΒΕ της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης. Την επίτευξη της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, παραδείγματα για υπολογισμό ΕΒΕ. Τη διαδικασία υπολογισμού μορίων εισαγωγής. Τη διαδικασία συμπλήρωσης Μηχανογραφικού. Τη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού

    Το εισαγωγικό σημείωμα και ορισμένες επισημάνσεις και οδηγίες..

    Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., καθώς και στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, μόνο εφόσον έχουν επιτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών), αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης). Ειδικότερα, για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, β) η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες του στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Η επίτευξη α) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και β) της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση απαιτείται για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της γενικής κατηγορίας, καθώς και των, κατά περίπτωση, προβλεπόμενων ειδικών κατηγοριών, με εξαίρεση τους υποψηφίους που υπάγονται: α) στις υποπερ. i, ii, iii και vii της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), β) στην παρ. Α΄ του άρθρου 12 του ν. 2552/1997 (Α΄266), γ) στην περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 44/2016 (Α΄ 68) και δ) στο άρθρο 19 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142). Εάν o υποψήφιος με το σύνολο των μορίων που επιτυγχάνει, εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, τελικά εισάγεται σε εκείνη τη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που προσδιορίζει στο μηχανογραφικό του δελτίο με σειρά προτίμησης υψηλότερη σε σχέση με τις άλλες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που έχει δηλώσει.

Leave a Reply