Δημιουργία Συννεφόλεξου ”Λογοθεραπεία” με Εφαρμογές Η/Υ

Τι είναι το Συννεφόλεξο

 ‘’Συννεφόλεξο’’ είναι η δημιουργία μιας εικόνας (σύννεφου) στην οποία παρουσιάζονται οι λέξεις που εμφανίζονται σε ένα κείμενο. Μάλιστα αυτές που περιέχονται πιο συχνά στο κείμενο εμφανίζονται με μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς στην εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες λέξεις.

Εφαρμογές Η/Υ

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για τη δημιουργία ‘’Συννεφόλεξωυ’. ’Παρακάτω θα παρουσιαστεί η εφαρμογή Wordart. Το ’’Συννεφόλεξο’’ που θα δημιουργηθεί μπορούμε να το κοινοποιήσουμε, να το εκτυπώσουμε ή να το <<κατεβάσουμε>> σε μορφή εικόνας PNG ή JPEG. Οι επιλογές αυτές διατίθενται δωρεάν.

Παιαγωγική Αξιοποίηση στην Τάξη-Περίπτωση Καταιγισμού Ιδεών (Ιδεοθύελλας)

Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν λέξεις-κλειδιά σχετικές με το υπό συζήτηση θέμα π.χ. ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Οι απαντήσεις τους καταγράφονται στην Εφαρμογή Η/Υ και δημιουργείται ένα ‘’Συννεφόλεξο’’ με βάση αυτές. Ακολουθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Τάξης για τις προτάσεις. Στο τέλος του μαθήματος θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δεύτερο ‘’Συννεφόλεξο’’ για την ίδια θεματική με σκοπό τη σύγκρισή του με το πρώτο. Έτσι, θα αντιληφθούν ποιες νέες γνώσεις κατέκτησαν!

                                 Πηγή Βίντεο E-philologist

Leave a Reply