Don’t Look Up : Μια ταινία που αξίζει να δεις! από την Αηδονίδου Χριστίνα

Το Don't Look Up είναι μια αμερικανική σατιρική ταινία επιστημονικής φαντασίας 2021 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Adam McKay .

Πρωταγωνιστούν οι:

 Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζένιφερ Λόρενς

Συμπρωταγωνιστούν οι:

Μέριλ Στριπ,  Ρομπ Μόρκγαν, Κέιτ Μπλάνσετ, η Αριάνα Γκράντε και Τίμοθι Σαλαμί.

Στην ταινία δύο αστρονόμοι ανακαλύπτουν ότι ένας τεράστιος κομήτης κατευθύνεται προς τη Γη και προσπαθούν να αφυπνίσουν τις αρχές και το κοινό να κάνουν ό ,τι μπορούν για τη σωτηρία του πλανήτη. Όμως οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν  δεν είναι, ακριβώς, οι αναμενόμενες. Το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται να μονοπωλούν πολιτικά σκάνδαλα και ο χωρισμός ανάμεσα σε δύο δημοφιλείς ποπ σταρ. Οι φωνές των επιστημόνων όχι απλώς δεν βρίσκουν απήχηση, αλλά καταλήγουν να γίνουν χιουμοριστικά memes και να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Το DontLookup θίγει με τρόπο χιουμοριστικό μια σειρά  από επίκαιρα ζητήματα όπως η αμφισβήτηση της επιστήμης αλλά και των γεγονότων, το σύστημα των πολιτικών, την καχυποψία, την ημιμάθεια και την αδιαφορία του κόσμου.

Το DontLookUpείναι μια ταινία που εξηγεί μεταφορικά τι κάνουμε λάθος σαν κόσμος. Πως δεν εμπιστευόμαστε τις επιστημονικές φωνές και αντιθέτως υποκύπτουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια και δεν  καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο μέχρι να είναι πολύ αργά. Παρουσιάζει μία κοινωνία διχασμένη και εθισμένη στα socialmedia, κάτι που δεν απέχει πολύ από την κοινωνία που ζούμε σήμερα. Η  όλη κατάσταση με την πανδημία και όχι μόνο κάνει το DontLookUp τρομακτικά επίκαιρο  καθώς οι αντιδράσεις του κόσμου στην ταινία, είναι παρόμοιες με αυτές του κόσμου στην πραγματικότητα.Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε όσους προειδοποιούν για τον κομήτη, «covid» στην δική μας πραγματικότητα, σε αυτούς που θέλουν να επωφεληθούν οικονομικά από τον κίνδυνο και σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει, σημερινοί αρνητές.

Η ταινία, αν και αμφιλεγόμενη, θα προβλημάτιζε τον κάθε θεατή της ως προς όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα τον έβαζε να σκεφτεί τι κάνει λάθος αλλά και πόσο αδιάφορη μπορεί να γίνει η κοινωνία πάνω σε σοβαρά θέματα. Μια ταινία που αξίζει να δουν όλοι.

                                                                                          Χριστίνα  Αηδονίδου Γ1

Leave a Reply