Μάθημα 4ο “εκμάθηση παραδοσιακού χορού «Συρτός καλαματιανός»

Δραστηριότητα 1η

Ο συρτός - καλαματιανός είναι ο μοναδικός χορός που συναντάται με διάφορες παραλλαγές, σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα και τις πολιτισμικές κοινότητες του ελληνισμού.

O συρτός - καλαματιανός χορός χορεύεται κυκλικά σε ρυθμό 7/8 κι έχει 12 χορευτικά βήματα. Το ρυθμό του συρτού καλαματιανού χορού (7/8), τον συναντάμε στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους με το όνομα «επίτρητος» και παραμένει μέχρι σήμερα προσαρμοσμένος πάντα στις μελωδικές και στιχουργικές ανάγκες της κάθε εποχής.

Oνοματολογία. Την ονομασία «συρτός» τη συναντάμε ήδη στην αρχαιότητα. Το επίθετο δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο χορεύεται ο καλαματιανός χορός (δηλαδή συρτά, με τα πόδια να σύρονται στο έδαφος). Επίσης, την ονομασία «συρτός» τη συναντάμε και σε άλλους χορούς διαφορετικών περιοχών (π.χ. συρτός συγκαθιστός, συρτός νησιώτικος, συρτός χανιώτικος κλπ.). Το δεύτερο επίθετο («καλαματιανός») προέρχεται είτε από το τραγούδι «Μαντήλι Καλαματιανό φορείς στον άσπρο σου λαιμό» είτε από τους ίδιους τους οργανοπαίχτες για να το ξεχωρίσουν από συρτούς χορούς των άλλων περιοχών.

Δραστηριότητα 2η Κουίζ

Δοκίμασε τις γνώσεις σου στο Συρτό-Καλαματιανό  λύνοντας το παρακάτω κουίζ: https://quizizz.com/join/quiz/5eaad8064e1dc1001cbc60a1/start?from=soloLinkShare&referrer=5e861fceca8705001b4f8ca6

Δραστηριότητα 3η

 Μέτρησε και περπάτησε τα βήματα του χορού σύμφωνα με τα παρακάτω βίντεο:

https://video.link/w/9fngc  https://video.link/w/Ljngc

Δραστηριότητα 4η

Προσπάθησε να ακολουθήσεις  τα βήματα των χορευτών του παρακάτω βίντεο: https://video.link/w/ccngc

Δραστηριότητα 5η

 Με τα βήματα του συρτού-Καλαματιανού  προσπάθησε να ακολουθήσεις  το ρυθμό της μουσικής του «Κερκυραϊκού χορού» στο παρακάτω βίντεο: https://video.link/w/wvngc

 

Leave a Reply