Λουλούδια – Ημέρα 5η

Ένα τραγούδι, μια βόλτα σε έναν υπέροχο κήπο και μία πανεύκολη κατασκευή που θα σε ενθουσιάσει έχουμε ετοιμάσει σήμερα για εσένα! Πάμε να τα δούμε;

Δραστηριότητα 1η:

Κουβέντα με ένα λουλούδι

Για τα λουλούδια έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα. Ένα υπέροχο ποίημα λέγεται «Κουβέντα με ένα λουλούδι» που έγραψε ένας σπουδαίος ποιητής ο Γιάννης Ρίτσος.
Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σου διαβάσει το ποίημα και έπειτα προσπάθησε να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.
Μετέτρεψε σε ζωγραφιά τους στίχους που σου άρεσαν περισσότερο. Μην ξεχάσεις να γράψεις επάνω στο έργο σου το τίτλο του ποιήματος.
Κουβέντα με ένα λουλούδι
Κυκλαδινό κυκλάμινο
στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς
πού μίσχο και σαλεύεις
Μέσα στο βράχο σύναξα
το γαίμα στάλα στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα
κι ήλιο μαζεύω τώρα
Γιάννης Ρίτσος
Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Μπορείς να το ακούσεις παρακάτω.

Δραστηριότητα 2η:
Μια εικονική βόλτα σε κήπο
Το Keukenhof στην Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος κήπος με λουλούδια στον κόσμο και ίσως και ο πιο όμορφος κήπος ειδικά την άνοιξη. Πάνω από 7 εκατομμύρια τουλίπες, νάρισσοι και υάκινθοι, γεμίζουν πάνω από 32 εκτάρια με χρώμα και απίστευτα αρώματα. Κάθε χρόνο το πάρκο αυτό μαζεύει πάνω από 800 χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Πραγματοποίησε και εσύ μία εικονική περιήγηση, με μορφή βίντεο στον κήπο του Keukenhof. Παρατήρησε τα υπέροχα λουλούδια που στολίζουν το περιβάλλον και έπειτα ζωγράφισε τον εαυτό σου μέσα σε αυτό τον κήπο.

 

Δραστηριότητα 3η:

Για να δούμε άραγε… Θυμάσαι τα ονόματα των λουλουδιών; Πες το όνομα του κάθε λουλουδιού φωναχτά, χτύπα παλαμάκια και χρωμάτισε τόσα τετράγωνα, όσα οι φωνούλες που το αποτελούν!

https://files.e-me.edu.gr/s/79RNtQktdbr67BE

 

Δραστηριότητα 4η:

Παίζουμε ένα παιχνίδι; Κοίτα προσεκτικά τις εικόνες και βρες το γράμμα από το οποίο αρχίζει η κάθε λέξη. Στη συνέχεια, βρες το σωστό γράμμα και τοποθέτησέ το στο κουτάκι. Ποια λέξη σχηματίστηκε;

 

Δραστηριότητα 5η:

Έχεις στο σπίτι σου ρολό από χαρτί;

Πες σε κάποιο μεγαλύτερο να σε βοηθήσει, κόβοντας το μπροστινό του μέρος σε λωρίδες των 2 περίπου εκατοστών και δίπλωσέ τις προς τα έξω. Στη συνέχεια, βάψε με τέμπερα το κάθε κομμάτι και τύπωσε με τον τρόπο που βλέπεις λουλούδια σε ένα λευκό χαρτί! Αν θέλεις, μπορείς να σχηματίσεις και γρασίδι, χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι που θα βουτήξεις σε πράσινη μπογιά.

 

Leave a Reply