Brokeback Mountain(ταινία)

Brokeback Mountain

Brokeback mountain.jpg

Brokeback Mountain είναι μία αμερικανική ρομαντική ταινία δράμα του 2005 σε σκηνοθεσία Ang Lee , με παραγωγούς την Diana Ossana και τον James Schamus. Προσαρμοσμένη από τη σύντομη ιστορία του 1997 με το ίδιο όνομα από την Annie Proulx, το σενάριο γράφτηκε από την Ossana και την Larry McMurtry. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Heath LedgerJake GyllenhaalAnne Hathaway  και Michelle Williams  και απεικονίζει τη σύνθετη συναισθηματική και σεξουαλική σχέση μεταξύ δύο αμερικανικών αντρών καουμπόηδων που ονομάζονται Ennis Del Mar και Jack Twist στην αμερικανική Δύση από το 1963 έως το 1983.

Μετά την εύρεση των ηθοποιών Ledger και Gyllenhaal ανακοινώθηκε το 2003 ότι τα γυρίσματα άρχισαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Αλμπέρτα του Καναδά το 2004. Η ταινία Brokeback Mountain έκανε πρεμιέρα το 2005 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και κυκλοφόρησε στα θέατρα στις 9 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ο Γκουστάβο Σαναόλαλα έκανε το αρχικό soundtrack της ταινίας.

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Η ταινία έλαβε κριτική αναγνώριση, ιδίως για τη σκηνοθεσία του Lee και τις παραστάσεις των Ledger, Gyllenhaal, και Williams. Το Brokeback Mountain συμπεριλήφθηκε σε πολλούς κριτικούς κινηματογράφου στους top-ten καταλόγους του 2005. Ήταν επίσης εμπορικά επιτυχής, και αποκόμισε $178 εκατομμύρια παγκοσμίως ενάντια στον προϋπολογισμό $14 εκατομμυρίων του. Στα 78α Βραβεία Ακαδημίας,το Brokeback Mountain ήταν υποψήφιο για την καλύτερη ταινία και κέρδισε τρία βραβεία για τον καλύτερο σκηνοθέτη, το καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο και το αρχικό αποτέλεσμα. Η ταινία συγκέντρωσε επτά υποψηφιότητες στα 63α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας και κέρδισε τέσσερα βραβεία. Στο 59ο British Academy Film Awards  το Brokeback Mountain ήταν υποψήφιο για εννέα βραβεία, κερδίζοντας τα: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Προσαρμοσμένο Σενάριο και Καλύτερος Υποστηρικτικός Ηθοποιός (Gyllenhaal).

Leave a Reply