ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

https://safeYouTube.net/w/bsU8

TRENZINHO DO CAIPIRA. Το τρενάκι του αγρότη. Πώς μπορεί μια κλασσική ορχήστρα να αποδώσει τους ήχους ενός τρένου? Το μπορεί και το μπορεί υπέροχα! Ακούστε την ατμομηχανή που σφυρίζει!Παρακολουθήστε πώς το τρενάκι ξεκινά από την ακινησία και σιγά σιγά επιταχύνει και έπειτα ξένοιαστο πηγαίνει και πηγαίνει...Ταξιδεύει όπου ονειρεύεται ο καθένας σας! Τη σφυρίχτρα του σφυρίζει και κάποτε κάνει κι αυτό μια στάση να ξεκουραστεί...Ουφ!Μα ξανακινά μέσα από βουνά και θάλασσες στον προορισμό του να φτάσει. Και ποιός συνέθεσε το τρενάκι του αγρότη? Απομνημονεύστε το όνομά του. Eϊτόρ Βίλλα-Λόμπος, και είναι ο εθνικός συνθέτης της Βραζιλίας. Προσέξατε πως έχει αρχαίο ελληνικό όνομα? Είναι λίγο αλλαγμένο, αλλά είναι Έκτορας!

Ξέχασα όμως να σας πω οτι το ''Τρενάκι του χωρικού'' (O trenzinho do caipira), αφότου συνετέθη το 1930 απο τον Villa-Lobos, παίχτηκε πολύ και έγινε τόσο αγαπητό και δημοφιλές στη  Βραζιλία, που όλος ο κόσμος ήθελε να το παίζει. Το έπαιζε λοιπόν με ό,τι μπορούσε ο καθένας. Με κιθάρες, με βιολιά, με όλων των ειδών τα κρουστά και σύντομα γράφτηκαν στίχοι για να το τραγουδάνε κιόλας. Στο youtube υπάρχουν πραγματικά πολλές δεκάδες διαφορετικές εκτελέσεις για όλων των ειδών τα οργανικά σύνολα, για χορωδίες, τζαζ μπάντες κ.α. Σας παραθέτω εδώ κάποιες επιλογές μου.

https://safeyoutube.net/w/8mjA

Να μια τραγουδιστή εκδοχή της μελωδίας! Τα λόγια είναι ονειρικά και λένε(σε δική μου ελληνική μετάφραση από τα βραζιλιάνικα):

Εκεί πηγαίνει το τρένο με το αγόρι

εκεί πηγαίνει η ζωή κυλιστά

εκεί πηγαίνει ο χόρος κυκλικά και η μοίρα,

η πόλη και η νύχτα στριφογυριστά

Εκεί πηγαίνει το τρένο δίχως προορισμό

Τη νέα μέρα να συναντήσει.

Τρεχάτο πάει απ΄τις πεδιάδες, πάει απ΄τα βουνά και από τη θάλασσα,

τραγουδώντας διασχίζει οροσειρές από φεγγαρόφως

τρέχωντας πάει να πετάξει ψηλά στον αέρα κι ανάμεσα στα αστέρια.

https://safeyoutube.net/w/2ljA

Και τέλος δείτε και μια θεατρική, πιο παιδική, πιο παραμυθένια εκδοχή της σύνθεσης αυτής.

2 Comments on “ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  1. ΚΙΤΣΙΟΥΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ

    Κυρία πολύ ενδιαφέρον αυτά τα βιντεάκια! Θα ήθελα να σας δώσω και εγώ μια ιδέα:Τραγούδια για την φύση!!!

    • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ! ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΖΗΤΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ!

Leave a Reply