Η Μύρτιδα στο Σχολείο μας

Η Μύρτιδα, το κοριτσάκι  που πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα  π.χ κατά τη διάρκεια του λοιμού στον Πελοποννησιακό πόλεμο και που οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπλάσουν το πρόσωπο της, υιοθετείται από τους μαθητές και της μαθήτριες του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας.

Η Μύρτιδα, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά,  ανακηρύχθηκε  από τον ΟΗΕ «Φίλη των στόχων της Χιλιετίας" καθώς ακόμη και σήμερα, εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους από τυφοειδή πυρετό και άλλες νόσους.

Ήταν μια καλή αφορμή για  τους μαθητές/τριές μας για να ασχοληθούν με θέματα όπως: Τα παιχνίδια που έπαιζαν στην Αρχαία Ελλάδα (μέσω της Μουσειοσυσκευής της Μύρτιδος), την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, τη διατροφή τότε και σήμερα, τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, και τη φτώχεια στον σύγχρονο κόσμο. Έφτιαξαν πήλινα αγαλματίδια, ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, διάβασαν σχετικά βιβλία, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους και παρακολούθησαν προσομοιώσεις ανασκαφών.

Στο ταξίδι τους αυτό στο παρελθόν, στέκονται δίπλα τους  το εκπαιδευτικό προσωπικό και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου  όπως ο καθηγητής   κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ο οποίος ανάπλασε το πρόσωπο της Μύρτιδος,  ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης,  ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες ο κ. Δημήτρης Θρ. Φατούρος, η ιστορικός κα Μαράντου, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης και η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Σεμίραμις  Μεντεσίδου. (Δείτε ΕΔΩ τα βιογραφικά τους.)

Οι εκδηλώσεις μας καλύφτηκαν από την ΕΡΤ1 και δημοσιοποιήθηκαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων απ΄όπου και αναπαράχθηκαν από διάφορα ειδησιογραφικά sites.

ΕΡΤ1  άρθρο και βίντεο ΕΔΩ

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Μύρτιδα  επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδας της : http://www.myrtis.gr/ )