Ελληνικά

Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης

Ο Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια Γενικός Επόπτης Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και δεκάδες εργασιών του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, όπως Nature, Scientific American κ.ά.

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής και εισηγητής σε πλήθος Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων με θέμα την Ορθοδοντική, την Αρχαιολογία-Μουσειολογία-Ανάπλαση και τη Βιοπαθολογία.

Μια σειρά από ερευνητικές μελέτες του, εκτός Οδοντιατρικού-Ορθοδοντικού επιστημονικού πεδίου, αφορούν τη μορφολογία του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος των αρχαίων και συγχρόνων Ελλήνων.

Η χρόνια ενασχόλησή του με την αρχαιολογία και την αρχαιοπαθολογία-παλαιοπαθολογία τον οδήγησαν στην ανάπλαση του προσώπου, της Αυγής της Μεσολιθικής γυναίκας του 7000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας , στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, της Μύρτιδος, ενός κοριτσιού που έζησε στην Αρχαία Αθήνα, το 430 π.Χ., καθώς και στην ανίχνευση της Salmonella enterica Typhi, η οποία προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό, ως αιτιολογικό παράγοντα του μεγάλου Λοιμού της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., μιας μάστιγας που σκότωσε τον Περικλή αλλά και τη Μύρτιδα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Σήμερα η μικρή Αθηναία είναι πρέσβειρα του ΟΗΕ, ως «Φίλη της Χιλιετίας». Το εντεκάχρονο κορίτσι κοσμεί και διδάσκεται μαζί με τα επιστημονικά αποτελέσματα για το Λοιμό των Αθηνών, στα βιβλία της Ιστορίας, για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.