ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ

ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ 

     Η Ελένη Φωκά είναι από εκείνες τις προσωπικότητες που χάρη στη δύναμη του χαρακτήρα τους , το σθένος τους και την εντιμότητά τους, γράφουν με μικρά ίσως γράμματα αλλά τόσο έντονα τη δική τους ιστορία και συντελούν δυναμικά στην εξέλιξη των γεγονότων.

Εκπαιδευτικός, άμεση και δυναμική, είναι σίγουρο ότι επηρέασε βαθιά τους μαθητές της, όχι μόνο επειδή είχε μεταδοτικότητα, αλλά και χάρη στη στάση της, στις επιλογές της και στο θάρρος της. Πιστή στην εθνικότητα και στη θρησκεία της, αρνήθηκε την τουρκική ταυτότητα, που της επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις στην πατρίδα της. Δεν δίστασε να αντισταθεί περήφανα, πιστεύοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δικαιοσύνη. Με αυτή την επιλογή της, έκανε παγκοσμίως γνωστό το απάνθρωπο προσωπείο της κατοχής και κατηγόρησε άφοβα την Τουρκία για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μία σύγχρονη ηρωίδα λοιπόν, που επιβεβαιώνει μέσα από τις περιπέτειες και τις δυσκολίες της, ότι χρειάζονται καθημερινοί αγώνες, υπομονή και όραμα, για να φτάσουμε στην ελευθερία. Η Ελένη Φωκά, μία φωτισμένη προσωπικότητα, κατάφερε μέσα από την ίδια της τη ζωή να γίνει σπουδαίο παράδειγμα για τους μαθητές της. Πιστεύοντας η ίδια στο χάρισμα και στην ικανότητα των παιδιών, τα ενθάρρυνε πάντα να αγαπούν τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την πατρίδα. Το πιο σημαντικό για εκείνη είναι η γνώση της ιστορίας, η οποία μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν.

Αυτή η πολύπλευρη δασκάλα, η σπουδαία εκπαιδευτικός, πρωτοπορεί και ανοίγει τον δρόμο στους μαθητές, αλλά και στους νέους δασκάλους να συνεχίσουν το έργο τους γεμάτοι όραμα και έμπνευση. Επιπλέον, τέτοιες λαμπρές προσωπικότητες μας θυμίζουν τον καθοριστικό ρόλο του δασκάλου στην ολοκλήρωση του χαρακτήρα των μαθητών και ότι η συμβολή του δεν περιορίζεται στο χώρο της τάξης, αλλά συνεχίζει να φωτίζει και να συντροφεύει τα παιδιά στην πορεία της ζωής τους.

Φαίδρα Κουκουλομάτη Β2

Leave a Reply