ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ

                Η Έλεν Άνταμς Κέλερ, μία από τις πιο δημοφιλείς αμερικανίδες συγγραφείς, γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου το 1880 στην Αλαμπάμα. Όσον αφορά τις κοινωνικές της δράσεις, ήταν ακτιβίστρια, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής και των Βιομηχανικών Εργαζομένων, αλλά αγωνίστηκε σκληρά και για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε πολύ μικρή ηλικία, ο οργανισμός της εμφάνισε μία σπάνια ασθένεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνει κωφή και τυφλή. Μέχρι τα παιδικά της χρόνια, είχε δημιουργήσει δικές της χειρονομίες, έτσι ώστε να επικοινωνεί με τους γονείς και τα αδέλφια της. 

                Σημαντικό ρόλο στην ζωή της έπαιξε η δασκάλα της, Άννα Σάιλβαν, που την στήριζε σε όλα τα βήματα της ζωής της. Όταν η Έλεν ήταν μόλις 7 ετών, η δασκάλα της τοποθετούσε διαφορετικά αντικείμενα στις παλάμες των χεριών της και με την βοήθεια της αφής έμαθε να γράφει. Η πρώτη λέξη που έμαθε ήταν η λέξη "κούκλα". Στα  18 της έτη παρακολουθούσε μαθήματα για κωφούς και τυφλούς. Μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο έτος των σπουδών της έγινε δεκτή στο κολέγιο Radcliffe. Στην αποφοίτησή της διακρίθηκε ως το πρώτο τυφλό άτομο που πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών (Bachelor Of Arts). Μετά τις σπουδές της, ήταν αποφασισμένη να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο, ταξιδεύοντας σε παραπάνω από 40 χώρες. Επισκέφθηκε μάλιστα και την Ελλάδα, δηλώνοντας πως θαυμάζει το ελληνικό λεξιλόγιο.

                Το 1903 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με την ονομασία: "Η ιστορία της ζωής μου", αναφέροντας λεπτομερώς τις εμπειρίες της από την πρώιμη ζωή της. Στις 14 Σεπτεμβρίου το 1964 βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Ένα χρόνο μετά εξελέγη στο National Women's Hall Of Fame.

                Σε ηλικία 88 ετών, έχοντας υποστεί πολλά εγκεφαλικά επεισόδια, η Έλεν Κέλερ δυστυχώς απεβίωσε στη 1η Ιουνίου το 1968, και κηδεύτηκε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον. Η Έλεν Κέλερ ταυτιζόταν πάντα με τη φιλομάθεια και την βιοπάλη, καθώς η επιμονή και η θέλησή της, την οδήγησαν να γίνει σπουδαία συγγραφέας. 

 

   

 

Leave a Reply