ΜΠΕΤΟΒΕΝ

ΛΟΥΝΤΒΙΧΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Ο Μπετόβεν ήταν εγγονός του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1721-1773), ο οποίος ήταν μουσικός,

Ο Λούντβιχ ήταν παιδί του Γιόχαν Μπετόβεν και της συζύγου του Μαρίας και γεννήθηκε στη Βόννη.

Ο πρώτος δάσκαλος μουσικής του Λούντβιχ ήταν ο πατέρας του. Αργότερα είχε και άλλους τοπικούς δασκάλους, Η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε όταν ήταν σε ηλικία 5 ετών και ήταν σκληρή και βάναυση, πολλές φορές κάνοντάς τον να ξεσπά σε κλάματα.  Το μουσικό του ταλέντο ήταν φανερό ήδη από πολύ νεαρή ηλικία. Ο πατέρας του Γιόχαν, πιστεύοντας στο ταλέντο του προσπάθησε να προωθήσει ως ένα παιδί θαύμα,  όταν ήταν περίπου εφτά ετών. Η πρώτη δημόσια  εμφάνισής του, έγινε το Μάρτιο του 1778.

Ξεκίνησε τις σπουδές του  με τους σημαντικούς καθηγητές μουσικής της Βόννης. Συνέθεσε τα πρώτα έξι κουαρτέτα εγχόρδων το 1798 έως 1800

Ο Μπετόβεν  κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του είτε παράγοντας έργα κατά παραγγελία.  Ένα  τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν ήταν η κώφωσή του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών και θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Παρά την απώλεια της ακοής του έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατό του τον επόμενο χρόνο.

Στην κηδεία του Μπετόβεν, που έγινε στις 29 Μαρτίου του 1826,

 

 

Leave a Reply