Updated on January 23, 2023
Πηνελόπη Δέλτα “Πρώτες ενθυμήσεις”
Η Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941) θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας για παιδιά που, μάλιστα, έγραψε στη δημοτική γλώσσα, αυτή που καταλαβαίνουν με ευκολία τα παιδιά. Ένα πολύ ενδιαφέρον, σύντομο ντοκυμανταίρ για τη ζωή της, μπορείτε να δείτε εδώ. Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάποιο από τα έργα της, (αν όχι ... ευκαιρία να το κάνετε εδώ!)
Το απόσπασμα που θα μελετήσουμε μπορείς να το βρεις εδώ, αλλά και στο σχολικό βιβλίο (σελ.135-137).
Σε αυτό πρωταγωνιστεί η μορφή του πατέρα της συγγραφέως, ο Εμμανουήλ Μπενάκης.
Με αφορμή την Πηνελόπη Δέλτα, μπορούμε να αντλήσουμε κάποιες πληροφορίες από το έργο της, σχετικές με την εκπαίδευση των κοριτσιών στην εποχή της. Χρήσιμο υλικό υπάρχει εδώ.
2 Comments on “Πηνελόπη Δέλτα “Πρώτες ενθυμήσεις””
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Ο πατέρας της πρωταγωνίστριας όπως μας αναφέρει το κείμενο ήταν βίαιος, αυθαίρετος κοτζάμπασης. Διέταζε και οι άλλοι υπάκουαν. Επιβάλλονταν. Ήταν τύραννος αλλά και ευγενής. Τίμιος σε σκέψη όσο και στις δοσοληψίες. Ειλικρινής και περήφανος άνθρωπος. Μα μην ξεχνάμε ότι ήταν και πατέρας… Που μόνο πατρική αγάπη και ευαισθησία δεν έδειχνε στα παιδιά του. Όσο και να θες να κρατήσεις κάποιο προφίλ <> πρέπει να έχεις και κάποιο συναίσθημα.
~ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ~
Ο Εμμανουήλ Μπενάκης ήταν ο πατέρας της διάσημης συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Όπως αναφέρει και η συγγραφέας ο πατέρας της ήταν ένας άντρας όπου τα παιδιά του τον φοβόντουσαν πάρα πολύ για να μπορούν να τον αγαπάνε. Στο σπίτι του όλοι τον σέβονταν και μόλις έμπαινε στο σπίτι κυριαρχούσε η απόλυτη σιωπή, τα παιδιά του τον χαιρετούσαν φρόνιμα και συνέχιζαν τις δουλειές τους. Ήταν ένα πρόσωπο σεβάσμιο, τίμιο, ειλικρινές και θαυμαστό για όλους φημισμένο για την επιβλητικότητά του, το μεγαλείο του, την ομορφιά του, το λεπτό κορμί του, τα πυκνά μαλλιά του, τα αμυγδαλωτά του μάτια και τα γένια του που ήταν μαύρα, τετράγωνα κομμένα. Επίσης ήταν ο αρχηγός της οικογένειας και ότι διέταζε γινόταν, όλοι υπάκουαν. Επιπλέον ήταν η αδυναμία της Πηνελόπης Δέλτα όπου τον λάτρευε και έκλαψε πολύ για αυτόν στην ζωή της.