5 Απαντήσεις στο “ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ”

    1. Κατά την γνώμη μου, η πιο σημαντική συνέπεια της ανεργίας είναι η κατάθλιψη. Το άτομο εξαιτίας της κατάθλιψης μπορεί να οδηγηθεί σε συγκρούσεις με τον οικογενειακό του περίγυρο και σε σκέψεις να τερματίσει την ζωή του. Στην χώρα μας όλα αυτά είναι πιο έντονα. Γεγονός που εξηγείται, καθώς για ένα άντρα μια πολύ καλή κοινωνική θέση και αναγνώριση εξαρτάται συνήθως άμεσα από την εργασία του. Άρα, αν χαθεί η εργασία του , χάνεται και ο κύριος ρόλος στον οποίο βασίζει όλη τη δύναμή του.

    2. Ύστερα από την ανάγνωση του άρθρου, κατέληξα στο ότι η βασικότερη επίπτωση της ανεργίας για τον νέο είναι οι ψυχολογικές διαταραχές οι οποίες είναι μάλιστα ικανές να επηρεάσουν την καθημερινότητα και το μέλλον τους. Ποιο συγκεκριμένα, συνειδητοποίησα ότι το αδιέξοδο στο οποίο έρχονται οι άνεργοι νέοι τους ”κρατάει” στάσιμους και παθητικούς σε μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα συνθήκη που πολλές φορές κάνει ακόμα δυσκολότερη την εύρεση της εργασίας.

  1. Αρχικά ο νέος από μικρή ηλικία επιλέγει την εργασία που θέλει . Όμως στην κοινωνία δεν είναι έτσι ο νέος μόλις τελειώσει το σχολείο θέλει να εργαστεί μόλις αρχίζει να ψάχνει για εργασία και δεν είναι όπως τα θέλει η αυτοεκτίμησή του μειώνεται, αισθάνεται ότι δεν είναι δημιουργικός, ότι χάνει μέρος του κοινωνικού του ρόλου, οι σχέσεις του γίνονται δυσλειτουργικές και τελικά χάνεται η ποιότητα ζωής του. Και ύστερα υπάρχουν νέοι που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους με τόσες σπουδές, τόσα όνειρα χαμένα. Και οι συνέπειες στους νέους είναι απογοήτευση, τη μελαγχολία και το στρες. Η μεγαλύτερη συνέπεια είναι η κατάθλιψη. Το άτομο εξαιτίας της κατάθλιψης μπορεί να οδηγηθεί σε συγκρούσεις με τον οικογενειακό του περίγυρο και σε σκέψεις να τερματίσει την ζωή του. Στην χώρα μας όλα αυτά είναι πιο έντονα. Άρα, αν χαθεί η εργασία του , χάνεται και ο κύριος ρόλος στον οποίο βασίζει όλη τη δύναμή του.

  2. Όπως παρουσιάζεται και στο παραπάνω άρθρο, η ανεργία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον ψυχισμό των νέων. Αναλυτικότερα, οι νεαροί απόφοιτοι ή και φοιτητές αποκτούν άγχος το οποίο συνεχώς αυξάνεται οδηγώντας σε κρίσεις πανικού, διαταράσσοντας τον ύπνο και την ηρεμία τους. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται καταθλιπτικοί, πρόθυμοι να βλάψουν τους εαυτούς τους και παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ψυχοφθόρα διαδικασία εύρεσης εργασίας εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη και καλλιέργειά τους, καθώς και την έκφραση της δημιουργικότητας και του πάθους τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απελευθερώνοντας τους νέους από την αβεβαιότητα και την απογοήτευση, κινητοποιώντας τους να σιγουρέψουν την ταυτότητα τους.

Αφήστε μια απάντηση