Παιδική εργασία

Παιδική εργασία

 

Ο όρος παιδική εργασία αναφέρεται στην εκμετάλλευση των παιδιών μέσω οποιασδήποτε μορφής εργασίας που τους αφαιρεί το δικαίωμα από την εκπαίδευση και είναι ψυχικά, σωματικά, κοινωνικά ή ηθικά επιζήμια Η εκμετάλλευση αυτή απαγορεύεται από τη νομοθεσία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα παιδιά καλλιτέχνες, τα οικογενειακά καθήκοντα και ορισμένες μορφές παιδικής εργασίας που ασκούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς όπως οι Άμις.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, περίπου το 1 στα 4 παιδιά ασκούν εργασία, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων (29%) ζει στην υποσαχάρια Αφρική. Το 2017, τέσσερα αφρικανικά έθνη (ΜάλιΜπενίνΤσαντ και Γουινέα Μπισσάου) πάνω από το 50% των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών άσκησαν κάποια μορφή εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της παιδικής εργασίας βρίσκεται στις αγροτικές περιοχές και στις υποανάπτυκτες χώρες[. Η φτώχεια και η έλλειψη σχολείων θεωρούνται η κύρια αιτία της παιδικής εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά μειώθηκαν από 25% σε 10% μεταξύ 1960 και 2003, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Παρ 'όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που εργάζονται παραμένει υψηλός, ενώ η UNICEF και η ΔΟΕ αναγνωρίζουν ότι περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών παγκοσμίως  συμμετείχαν,ασκήσαν μορφή εργασίας το 2013.

Ιφιγένεια Κοντάκη

 

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η παιδική εργασία υπήρξε αρχαίος θεσμός. Κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, πολλά παιδιά ηλικίας 5-14 ετών από φτωχότερες οικογένειες δούλευαν στον δυτικό κόσμο και στις αποικίες του. Αυτά τα παιδιά εργάζονταν κυρίως στη γεωργία, στα εργοστάσια, στην εξόρυξη. Με τα χρόνια όμως, τα ποσοστά παιδικής εργασίας μειώθηκαν.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, περίπου το 1 στα 4 παιδιά ασκούν εργασία, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων (29%) ζει στην  Αφρική.         

                                                                         

Φωτεινή Πούλιου

 

ΠΑΙΔΙΚΗ  ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάποια μέλη της οικογένειάς μου δούλευαν ως παιδιά:

Ο παππούς μου:

"Δούλευα το 1954. Πουλούσα καραμέλες και τσίχλες στα Πρακτορεία της Λάρισας και σε υπόγεια Ζαχαροπλαστείων. Θέλοντας να βοηθήσω μάζευα 10 δραχμές την ημέρα. Ένιωθα κουρασμένος αλλά και ευχαριστημένος που βοηθούσα την οικογένειά μου"

Ο άλλος παππούς μου:

"Δούλευα στη Πρέβεζα ως ένας δωδεκάχρονος οικοδόμος. Κουβαλούσα χώμα και έσκαβα. Μια μέρα το αφεντικό μου πήγε να με διώξει όμως οι συνεργάτες μου, με υπερασπίστηκαν. Ένιωθα εξαντλημένος αλλά χαρούμενος που έβγαζα λεφτά".

Στέλλα Τασούλα

       

 

Παιδική εργασία 

Δυστυχώς στις μέρες μας κυριαρχεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Ένα φαινόμενο που αυξάνεται με τον καιρό .  Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στον κόσμο που πέφτουν καθημερινά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και όχι μόνο. Παιδιά που δουλεύουν σε σκληρές και επικίνδυνες  δουλειές.

Στη Ελλάδα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ 10.000 παιδιά κάθε χρόνο, εγκαταλείπουν την υποχρεωτική τουΣτη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από 400 παιδιά βρίσκονται τα τελευταία χρόνια να ζητιανεύουν στους δρόμους με διάφορους τρόπους.

Πρόκειται για παιδιά φτωχά που δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα οι οικογένειές τους να τα ζήσουν. Τυγχάνουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης είτε από τους ίδιους τους τους γονείς, είτε από ξένους. «Τα παιδιά των φαναριών», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, πουλώντας χαρτομάντιλα ή καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων, όπως έχει επικρατήσει να γίνεται.

 

Κάτι θα πρέπει να γίνει, ώστε να βρεθεί κάποιος τρόπος να περιορισθεί το φαινόμενο, αν όχι να καταπολεμηθεί .

Παρασκευή,12 Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας 2020

Πηγή: publisher

publisher: Φωτεινή Δόξα 

Μαργαρίτα Δεμσερή

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 

 

Η παιδική εργασία έχει μειωθεί αρκετά από τον 19ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα. Όμως υπάρχουνε και άλλα παιδιά τα οποία δουλεύουνε ακόμα. Είναι σωστό αυτό???

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΓΑΤΣΟΥΛΗ

 

"ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Τα παιδιά αποτελούν ανθρώπινα πρόσωπα, φέρουν δηλαδή δικαιώματα που αρμόζουν στην αξία τους ως τέτοια. Ακόμη κι αν δεν βρίσκονται – ακόμη – σε θέση να θέτουν και να επιδιώκουν σκοπούς με έναν υπεύθυνο τρόπο, ο σεβασμός του προσώπου τους εδώ πέρα συναρτάται με την επιπρόσθετη έγνοια: να διαμορφώνονται εκείνες οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις (φυσικές, διανοητικές, ηθικές και αισθητικές) ικανότητες τους – στην κλίμακα που να τους επιτρέπει να γίνουν πρόσωπα, ικανά για αυτόνομη κρίση και ανεξάρτητη ζωή. Μια σειρά από τις ειδικότερες εκείνες αξιώσεις που αποκαλούμε δικαιώματα του παιδιού σχετίζονται με όψεις αυτής της προστασίας (π.χ δικαίωμα στην αδιατάρακτη ανάπτυξη του παιδιού, στην υγεία και στη μόρφωσή του· ή την προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης ή εκμετάλλευσής του).

Πηγή

Syntagma watch.gr

Ανωζίδου Νικήτη

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά εργάζονται. Και κυρίως μιλούμε για εκείνα που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στο δρόμο, στην πορνεία, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία.

Για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο…

– Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

– Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα.

Καραγιαννίδης Τζίμης

Παιδική Εργασία

«Παραβιάζοντας τα παιδικά χρόνια»

Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στον κόσμο εργάζονται. Και δυστυχώς, αντίθετα από ό,τι θα νόμιζαν πολλοί, το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών και των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας.

Στα παιδιά αυτά δεν δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι' αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο.

Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας.

Αντωνιάδου Ελίζα

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο όρος παιδική εργασία αναφέρεται στην εκμετάλλευση των παιδιών μέσω οποιασδήποτε μορφής εργασίας

που στερεί που τους αφαιρεί το δικαίωμα από την  εκπαίδευση

και είναι ψυχικά, σωματικά, κοινωνικά ή ηθικά επιζήμια!

Η εκμετάλλευση αυτή απαγορεύεται από τη νομοθεσία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα παιδιά καλλιτέχνες, τα οικογενειακά

καθήκοντα και ορισμένες μορφές παιδικής εργασίας που

ασκούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς όπως οι Άμις.

 

12 Ιουνίου είναι η ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

 

Μανούδης Κυριάκος

 

 

 

Παιδική εργασία

 

Η παιδική εργασία και εκμετάλλευση ταλαιπωρεί και βασανίζει πολλά παιδιά του κόσμου.

Στην Ελλάδα αυτό γινόταν από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα.

Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν είτε επειδή κάποιοι τα πιέζουν, είτε από ανάγκη για να ταΐσουν την οικογένεια τους .

Τα περισσότερα παιδιά είναι από άλλες χώρες, αλλά και πολλά παιδιά από την Ελλάδα δουλεύουν ως εργάτες από 12 μέχρι 18 ώρες την ήμερα για 1-10 ευρώ την εβδομάδα.

Επίσης τα παιδιά βασανίζονται επειδή χάνουν όλη την παιδική ηλικία τους και έτσι τους δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα.

Όσο κάνουν αυτές τις δουλείες μπορεί να πάθουν κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια και να καταλήξει σε θάνατο.

Εγώ νομίζω πως η παιδική εργασία είναι πολύ βασανιστική και άδικη και θα πρέπει να σταματήσει, έτσι ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν καλύτερα.

Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος

 

 

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

 

Ο παππούς μου,  όταν ήταν 8-9 χρονών στις αρχές Ιουνίου πήγαινε στα καπνοχώραφα και  μάζευε καπνό,

ενώ 2 μήνες πριν πήγαινε στη φυτεία του καπνού, δηλαδή βοηθούσε στο να ανοίξουν αυλάκια για να ποτίζουν τα μικρά φυτά.

Καθώς μεγάλωνε,  βοηθούσε  και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σιτάρι και καλαμπόκι.

Όταν ήταν 15 χρονών, το λεωφορείο μετά το σχολείο, τους άφηνε  μπροστά στα χωράφια για να βοηθήσουν τους δικούς τους.

Κάθε Σεπτέμβριο πήγαινε με τον μεγάλο του αδερφό στο δάσος για να κόψει ξύλα για τον χειμώνα.

Μέχρι να τελειώσει το σχολείο στα 18 του δούλευε, αλλά δεν στεναχωριόταν, γιατί ένιωθε ότι βοηθούσε την οικογένεια του.

 

Παπαθανασίου Δημήτρης

 

Παιδική εργασία

 

 

Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα της παιδικής εργασίες, με δουλειές δύσκολες .

Τα παιδιά αυτά δουλεύουν για την οικογένεια τους για λίγα λεφτά , για να αγοράσουν ένα παιχνίδι να παίζουν.

Υπάρχουν πολλές δουλειές που θα μπορούσε ένα παιδί να κάνει όπως : Τσαγγάρης,σερβιτόρος αγρότης στα χωράφια και άλλα.

Τα παιδιά πρέπει να παίζουν όχι να δουλεύουν από μικρά!!!

Παπαγεωργίου Άρτεμις

 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ

 

Από το 1904 μέχρι το 1926 τα παιδιά δούλευαν στους δρόμους, σεορυχεία, χωράφια και εργοστάσια, προσπαθώντας να κερδίσουν λίγα χρήματα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τόσο η αστυνομία όσο και οι εργοδότες αυτών των παιδιών, τα κυνήγησαν, τα χτύπησαν και τα απείλησαν.

 

Βασικό χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου, ήταν η αντίληψη ότι το παιδί δεν διαφέρει καθόλου από τους ενήλικες,

για αυτό το λόγο και έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο στην κοινωνία.

Οι συνθήκες διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν πολύ δύσκολες.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση κυριαρχούσαν παντού τόσο στις πόλεις όσο και στις γεωργικές περιοχές.

Τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ως μέσο για την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος... με λίγα λόγια ως ένα «χέρι» βοηθείας.

Άγγελος Γεωργιάδης

 

Δικαιώματα των παιδιών 

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι ένα διεθνές κείμενο το οποίο προωθεί και προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών, συντάχθηκε από την Eglantyne Jebb και υιοθετήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1924 από την Κοινωνία των Εθνών.

 

 

Για να βρείτε τα δικαιώματα των παιδιών και να τα τυπώσετε, καθώς και άλλες δράσεις να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://e-children.blogspot.com/2013/11/blog-post_13.html

Επίσης η ιστοσελίδα της Άρσις έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μας δίνει οδηγίες σε περίτωση που γνωρίζουμε κάποια περίπτωση παιδικής εργασίας.

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

 

Trafficking – Παιδική εργασία

 

Το παιχνίδι είναι στα  δικαιώματα των παιδιών και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την παιδική εργασία.

Μακάρι κάθε παιδί του κόσμου να το βιώνει στο άμεσο μέλλον!!!

Οι παραπάνω εργασίες ( και κάποιες ακόμη ..)έγιναν από τα παιδιά του Ε1 και εγώ τις έραψα όλες μαζί, εκτός από το τελευταίο κομμάτι για τα διακαιώματα των παιδιών.

Δεν ξεχνάμε το σύνθημά μας!

Όλοι μαζί,

όλοι μαζί,

είμαστε πάντα,

πιο δυνατοί!!!

 

Έψιλον ένα!!!

 

 

 

Leave a Reply