Συνταγή για Πασχαλινό Πολίτικο Τσουρέκι

Πάσχα χωρίς τσουρέκι γίνεται; Δε γίνεται.

Πάμε να ακολουθήσουμε τα βήματα αυτής της συνταγής.

 

Συστατικά

Μείγμα Α

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια

Μείγμα Β   

  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας                                                    
  • 4 αυγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης (χρόνος ψησίματος 60')

Μείγμα Α

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα Β

  • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

  • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
  • Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
  • Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
  • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/politiko-tsoyreki

One thought on “Συνταγή για Πασχαλινό Πολίτικο Τσουρέκι

Leave a Reply