English
Loading...
Κινητές συσκευές

Οι διαφορές ανάμεσα σε λογισμικά των smartphones

Η χρονιά του 2014 αλλά και αυτή που διανύουμε κορυφώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των 3 μεγάλων εταιριών, όχι μόνο απ’ άποψη μοντέλων τα οποία συνεχώς πολλαπλασιάζονται αλλά και από τις νέες αναβαθμίσεις λογισμικού που καταφθάνουν συνεχώς. Η Google με το λογισμικό Android λαμβάνει ένα μεγάλο, καθώς πολλές μεγάλες εταιρίες το χρησιμοποιούν, όπως η Samsung, LG, HTC και άλλοι.

H Apple απ’ τη μεριά της με το iPhone (και μοναδικός χρήστης iOS) καταλαμβάνει επίσης μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, και τέλος η Microsoft με τον κύριο συνεργάτη της, τον οποίο πρόσφατα αγόρασε, την Nokia έχει ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς, το οποίο με τις τελευταίες αλλαγές προσδοκά να το αυξήσει.

android vs ios windows

Καθώς ο ανταγωνισμός των εταιριών μεγαλώνει, στην αντιπαράθεση συμμετέχει και μεγάλο μέρος των πελατών, οι οποίοι αρκετές φορές οδηγούνται σε λάθη απ’ την “διχόνοια” αυτή. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη; Το πιο συχνό και μεγάλο λάθος, είναι η σύγκριση hardware μεταξύ κινητών με διαφορετικό λογισμικό. Ας πάρουμε για παράδειγμα 3 τέτοια κινητά, το Samsung Galaxy S5iPhone 6 και Nokia Lumia 930. Τρία κινητά με διαφορετικό λογισμικό, συνεπώς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, features, αλλά και απόδοση στην κάμερα, στην ταχύτητα κ.α.

Το συχνό λάθος που κάνουν οι χρήστες μιλώντας για τα παραπάνω κινητά είναι να παρατηρούν την RAM, και το system chip για να βγάλουν συμπέρασμα πιο είναι γρηγορότερο, αποδοτικότερο και δεν θα “κολλάει” σε μεγάλη χρήση RAM. Το Galaxy S5 διαθέτει Qualcomm Snapdragon 801, 4 πύρινο 2,5 Ghz και 2GB RAM, το iPhone έχει το chip της Apple A8, 2 πύρινο 1,4Ghz και 1GB RAM, τέλος το Nokia Lumia 930 διαθέτει Qualcomm Snapdragon 800, 4 πύρινο 2,2 Ghz και 2GB RAM. Βγάζουμε συμπέρασμα ότι το καλύτερο είναι της Samsung, όμως στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ότι ανάμεσα στα 2 πρώτα κινητά (στο βίντεο δείχνει και το φοβερό HTC ONE) ότι το iPhone κερδίζει στην ταχύτητα, με “υποβαθμισμένα” χαρακτηριστικά.

Προσιτότητα

Το πρώτο χαρακτηριστικό που θα συγκρίνουμε είναι ίσως και το πιο βασικό, όσο αναφορά στην αναζήτηση smartphone, η τιμή! Η Apple όπως ξέρουμε διαθέτει ένα κινητό στην αγορά τα οποία έχουν αρκετά τσιμπημένη τιμή, που δεν την αντέχουν πολλοί. Το Android απ’ την άλλη κατέχει μεγαλύτερη γκάμα κινητών με ποικίλες τιμές. Θα βρείτε κινητά απ’ 150 ευρώ έως 900 ευρώ, και εννοείται θα έχετε και μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε. Τέλος τα WP έχουν αρκετά προσιτές-χαμηλές τιμές και σε ποιοτικά κινητά. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλες εταιρίες όπως η HTC, Lenovo, ZTE, συνεργάζονται με την Microsoft με σκοπό την παραγωγή κινητών με Windows.

Interface και σχεδιασμός

Συνεχίζουμε στο εσωτερικό του software και συγκεκριμένα στο UI (User Interface). Εδώ πλέον καταλαβαίνουμε καλύτερα την μεγάλη διαφορά μεταξύ των λογισμικών.

Το Android απ’ μεριά του διαφέρει έστω και λίγο απ’ κινητό σε κινητό καθώς οι εταιρίες αφήνουν το δικό τους στίγμα στο UI. Η βασική αρχή όμως παραμένει η ίδια, στην αρχική οθόνη υπάρχουν συντομεύσεις εφαρμογών, με την μπάρα ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος, και το συρτάρι εφαρμογών όπως ονομάζεται στην συνέχεια.

Το iOS έκανε μια μεγάλη αλλαγή στην 7η και 8η ενημέρωση. Οι εφαρμογές βρίσκονται όλες στην αρχική, πλέον διαθέτει και μία μπάρα ειδοποιήσεων απ΄την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση σε ένα control center για βασικές ρυθμίσεις και τις ειδοποιήσεις.

Το WP μοιάζει αρκετά με τα Windows του υπολογιστή, καθώς αποτελείται απ’ εικονίδια τα οποία αλλάζουν μέγεθος και θέση για να ταιριάζουν στον χρήστη. Επίσης μπορείτε να διαμορφώσετε όπως εσείς προτιμάτε.
Home screen

Εφαρμογές

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη όχι με τον αριθμό αλλά με την ποιότητα των εφαρμογών. Ας μιλήσουμε πρώτα για των αριθμό.

Android: 1.3 εκατ.
Ios: 1.2 εκατ.
WP: 0.3 εκατ.

Εδώ να αναφέρουμε ότι είναι ευκολότερο για έναν προγραμματιστή να σχεδιάζει μια εφαρμογή για iOS, συνεπώς κυκλοφορούν πρώτα στο Apple Store. Αυτό βέβαια αλλάζει καθώς πλέον οι προγραμματιστές σχεδιάζουν ταυτόχρονα και για τα 2 λογισμικά. Εδώ υπάρχει η παλιά διαφωνία ότι η Apple έχει περισσότερος «ποιοτικές» εφαρμογές σε σχέση με το Android. Και αυτό αλλάζει αλλά εν μέρει υπάρχει δίκαιο καθώς εφαρμογές για μουσική, φωτογραφίες, βίντεο και άλλα υπάρχουν σε μεγάλη γκάμα και καλύτερης ποιότητας απ’ του Google Play. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα WP καθώς βρίσκονται αρκετά πίσω όσο αναφορά και αριθμό και ποιότητα, συνεπώς είναι εκτός ανταγωνισμού.

ios android wp stores

Ενημέρωση λογισμικού

Όσο αφορά την ενημέρωση λογισμικού να αναφέρουμε ότι και οι 3 ενημερώνονται τακτικά. Οι εταιρίες φροντίζουν απ’ την μία να βγάζουν μεγάλες αναβαθμίσεις με επανασχεδιασμό και νέες ενέργειες και απ’ την άλλη μικρότερες με διορθώσεις σφαλμάτων. Ίσως η Apple να έχει ένα μικρό προβάδισμα καθώς κάθε χρόνο αφήνει πίσω της μια συσκευή όσο αφορά τις αναβαθμίσεις, αλλά τα καταφέρνει καλύτερα απ’ το Android που είναι στο έλεος των εκάστοτε εταιριών, και έχει τους πελάτες να περιμένουν για τις αναβαθμίσεις. Παρόλο αυτά αν με ρωτούσατε θα έλεγα ότι τα πράγματα σε αυτή την κατηγορία είναι ισόπαλα χωρίς μεγάλες διαφορές.

Customization

Εδώ έχει κάθε λόγο το Android να υπερηφανεύεται. Απ’ τη μεριά του, διαθέτει ποικίλες εφαρμογές για να αλλάξεις το καθετί. Μπορείς να εγκαταστήσεις διαφορετικούς launcher που θα αλλάξουν το στυλ του UI. Επίσης μπορείς να τοποθετήσεις lock screen, background, windgets, ενώ στο συγκεκριμένο κομμάτι τα άλλα 2 λογισμικά έχουν περιορισμένες δυνατότητες. To iOS από τη μεριά του με την αναβάθμιση στο iOS 8 υπάρχουν κάποιες αλλαγές αλλά περιορισμένες. Πλέον υποστηρίζει ξεχωριστά πληκτρολόγια αλλά δεν φτάνει το Android. Σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το WP.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για να συγκρίνουμε τα λογισμικά όπως, συνδεσιμότητα, ασφάλεια, χάρτες, φωνητικοί βοηθοί κτλ αλλά πιστεύω περιπλέκουν την κατάσταση και την διχόνοια. Ίσως βέβαια να τα αναφέρω σε ένα επόμενο άρθρο ακόμα πιο αναλυτικά.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η επιλογή κινητού είναι μία καθαρά προσωπική άποψη, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, και δεν υπάρχει υποβαθμισμένο κινητό, αναφερόμενος βέβαια στις 2 μεγάλες εταιρίες καθώς το WP έχει ακόμα πολλά να δώσει. Κάθε λογισμικό έχει τα υπέρ και τα κατά που μας οδηγούν στην απόκτηση του, και αν πρόκειται να συγκρίνουμε 2 διαφορετικά software αυτό δεν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Εσείς είστε ευχαριστημένοι από τις αναβαθμίσεις τις εταιρίας σας; Θα αλλάζατε στην επόμενη αγορά κινητού για να πάτε σε άλλο λογισμικό;

ios vs android vs windows

πηγή: techblog.gr/software/android-vs-apple-vs-windows phone

Leave a Reply