Οι αστερισμοί

 

Η Μικρή Άρκτος

Είναι ένας από τους πρώτους αστερισμούς που μαθαίνουμε να βρίσκουμε ως αρχάριοι αστρο-παρατηρητές, ακριβώς επειδή είναι και ένας από τους ευκολότερους να εντοπιστεί. Είναι αυτός που έχει σχήμα μικρής κατσαρόλας, με τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο, και μετά άλλα τρία διαγώνια και προς τα επάνω, που σχηματίζουν το «χερούλι» της κατσαρόλας.

Η Μεγάλη Άρκτος

Επίσης «κατσαρολάκι», αλλά μεγαλύτερο (δηλαδή με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των αστεριών) και ανάποδο –με το «χερούλι» προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνο της Μικρής Άρκτου. Στην πραγματικότητα, η «κατσαρόλα» δεν είναι ολόκληρη η Μεγάλη Άρκτος, αλλά τα επτά πιο λαμπερά αστέρια της, αυτά που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι.

Η Κασσιόπη

Ορατή όλο τον χρόνο στον ελληνικό ουρανό, και εύκολα αναγνωρίσιμη, η Κασσιόπη είναι το W ή πολύ ανοιχτό κεφαλαίο Μ που σχηματίζουν τα πέντε φωτεινότερα αστέρια της. Θα την εντοπίσετε, ακόμα και τις νύχτες με Πανσέληνο, κοντά στην Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα.

3 comments on “Οι αστερισμοί

  1. Πολύ ωραίο κείμενο!!!! Η Κασσιόπη, ήταν μητέρα της Ανδρομέδας, την οποία παντρεύτηκε ο ήρωας Περσέας. Στον γάμο τους με την Ανδρομέδα, του επιτέθηκαν κάποιοι στρατιώτες και ο Περσέας είπε: Όσοι είστε φίλοι μου να κοιτάξετε αλλού! Τότε, έβγαλε το κεφάλι της Μέδουσας από τον σάκο του. Οι στρατιώτες, όπως ξέρουμε πέτρωσαν μόλις το είδαν. Όμως οι στρατιώτες, δεν ήταν οι μόνοι που κοίταξαν γιατί και οι γονείς της Ανδρομέδας που νόμιζαν ότι ο Περσέας αστειευόταν, δεν γύρισαν και έτσι πέτρωσαν και αυτοί. Έτσι, έχουμε τον αστερισμό της Κασσιόπης.

  2. Τέλειο κείμενο!!!! Η Κασσιόπη, ήταν μητέρα της Ανδρομέδας, την οποία παντρεύτηκε ο ήρωας Περσέας. Στον γάμο τους με την Ανδρομέδα, του επιτέθηκαν κάποιοι στρατιώτες και ο Περσέας είπε: Όσοι είστε φίλοι μου να κοιτάξετε αλλού! Τότε, έβγαλε το κεφάλι της Μέδουσας από τον σάκο του. Οι στρατιώτες, όπως ξέρουμε πέτρωσαν μόλις το είδαν. Όμως οι στρατιώτες, δεν ήταν οι μόνοι που κοίταξαν γιατί και οι γονείς της Ανδρομέδας που νόμιζαν ότι ο Περσέας αστειευόταν, δεν γύρισαν και έτσι πέτρωσαν και αυτοί. Έτσι, έχουμε τον αστερισμό της Κασσιόπης.

Leave a Reply