Η ιστορία της χριστουγεννιάτικής κάρτας

  Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα εμφανίστηκε στην Αγγλία, την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας.

    Σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές, η κάρτα αυτή σχεδιάστηκε το 1843 από τον ζωγράφο Τζον Χόρσλι, κατόπιν παραγγελίας του φίλου του Σερ Χένρι Κόουλ, βρετανού αριστοκράτη.

    Ο Κόουλ ήταν πολυάσχολος και δεν είχε χρόνο να γράψει ευχετήριες επιστολές σε φίλους και συγγενείς. Έτσι, ζήτησε τη βοήθεια του Χόρσλι. Ο Χόρσλι σκέφτηκε να ζωγραφίσει μία χριστουγεννιάτικη εικόνα, πάνω στο μπροστινό μέρος μιας συνηθισμένης ταχυδρομικής κάρτας. Ζωγράφισε ένα πλαίσιο από στολισμένες γιρλάντες κισσού και στη μέση μια χαρούμενη οικογενειακή συγκέντρωση, όπου τα μέλη της έκαναν μια πρόποση για τα Χριστούγεννα. Στο εσωτερικό της κάρτας, με τη βοήθεια του τυπογραφείου, θα τυπώνονταν σύντομες χριστουγεννιάτικες ευχές.

     Συγκεκριμένα, μέσα στις κάρτες θα έγραφε «Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος». Αυτό που θα έκανε ο πελάτης, που θα αγόραζε την κάρτα, ήταν απλά να γράψει σε ποιον απευθύνεται η κάθε μία και να υπογράψει από κάτω. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη τυπωμένη χριστουγεννιάτικη κάρτα και μαζί της μια νέα βιομηχανία.

     Το άτομο που ανέλαβε την εκτύπωση των πρώτων χριστουγεννιάτικων καρτών ήταν ο εκδότης εικονογραφημένων ιστοριών για παιδιά Τζόζεφ Κάνταλ. Σε πρώτη φάση, ο Κάνταλ τύπωσε χίλια αντίγραφα της κάρτας, τα οποία πουλήθηκαν αμέσως.

      Ένα από τα αντίτυπά αυτά το έστειλε ο Κόουλ στη γιαγιά του, το 1843. Η συγκεκριμένη κάρτα άντεξε στον χρόνο και πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 προς 22.500 λίρες κατακτώντας τον τίτλο της πιο ακριβοπληρωμένης χριστουγεννιάτικης κάρτας στον κόσμο.

Leave a Reply