1919-1922: Μικρασιατική Εκστρατεία

[επιστροφή στην ιστορία του Μανώλη Αξιώτη και στα "Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου]

1919, 1920

>Οι Έλληνες της Μικρασίας υποδέχονται με μεγάλη χαρά τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Ελληνοτουρικός Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία όλο και φουντώνει. Οι νίκες δίνουν στον Ελληνικό Στρατό την πίστη πως μπορεί να ελευθερώσει όλο και περισσότερα εδάφη.

>Οι απλοί στρατιώτες πώς νιώθουν; Ο Μανώλης αυτή τη φορά πολεμά ως Έλληνας υπήκοος εναντίον των Τούρκων.

1921

Ο Eλληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στη μάχη του Δορυλαίου στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.

Η κούραση είναι μεγάλη. Ο ανεφοδιασμός του Ελληνικού Στρατού δύσκολος. Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα [πηγή].

Η φάση αυτή της εκστρατείας (10-21 Αυγούστου 1921) ονομάσθηκε «Μάχη του Σαγγάριου» από το Σαγγάριο ποταμό στη Μικρά Ασία. Οι Έλληνες αρχικά νικούσαν αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και τερμάτισαν τις επιθέσεις τους. Αναρωτιόμαστε «γιατί»; Η φωτογραφία μας απαντά. «Προβλήματα σιτισμού και γενικότερα ανεφοδιασμού του στρατού οδήγησαν στην πτώση του ηθικού του Ελληνικού Στρατού». Το σχέδιό των Τούρκων ήταν απλό: άμυνα μέχρις εσχάτων και, σε περίπτωση πρόωρης εξάντλησης των επιτιθέμενων, αντεπίθεση με συμπαγείς δυνάμεις με σκοπό την απώθηση των ελληνικών στρατευμάτων στην Αλμυρή Έρημο -ένα αδιάβατο άνυδρο νεκροταφείο…

>Κι ο Μανώλης; Τι κάνει ο Μανώλης;

1922 [πηγή: el.wikipedia]

  • 26 Αυγούστου: Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπολύουν μεγάλη επίθεση εναντίον των ελληνικών αμυντικών θέσεων.
  • 27 Αυγούστου: Ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει το υπό ελληνική κατοχή Αφιόν Καραχισάρ στο Διαμέρισμα Αιγαίου.
  • 28 Αυγούστου - Παραιτείται η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Webex Meeting μιλήσαμε, ήδη, για τον συντοπίτη μας Νικόλαο Πλαστήρα και την παρουσία του στον Μικρασιατικό Πόλεμο, καθώς και για την συμβολή του στη συνέχεια της Ιστορίας στον δραματικό Σεπτέμβρη του 1922. Μήπως ο μελαμψός στρατιωτικός στις σκηνές της τηλεοπτικής διασκευής "Ματωμένα Χώματα" είναι ο Νικόλαος Πλαστήρας; Οι Τούρκοι τον ονόμαζαν και "καρα-πιπέρ"!

Σε λίγο, ολοκληρώνουμε το flash back και θα ξανασυναντήσουμε την πρώτη σκηνή / πρώτο βίντεο από την τηλεοπτική διασκευή του μυθιστορήματος "Ματωμένα Χώματα".

Leave a Reply