English

Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην χώρα προέλευσης

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην αρχαιότητα και φυσικά μέχρι τώρα, είναι ότι σε πολλές χώρες γλυπτά έχουν κλαπεί από άλλους λαούς και δεν έχουν επιστραφεί. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί όλους.

Αυτό το γεγονός πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσει, διότι, ό,τι φτιάχνεις εσύ και σου ανήκει, άμα σου το κλέψουν φυσικά έχεις το δικαίωμα και πρέπει να το πάρεις πίσω. Κάθε χώρα έχει την δική της Ιστορία και δεν πρέπει να της την "κλέβουνε" άλλες χώρες, αφού, οι πρόγονοί τους δημιούργησαν όλα αυτά τα γλυπτά με κόπο και θυσίες και δεν είναι δίκαιο άλλοι λαοί να τους τα παίρνουν επειδή εκείνη την στιγμή τους "κλέβουν" την Ιστορία, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Τούτο το θέμα συμβαίνει, ναι μεν σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς θα εστιάσουμε κυρίως στην χώρα μας διότι μας απασχολεί πολύ το θέμα των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία και τον Λόρδο Έλγιν. Η χώρα μας δεν σταματάει τις προσπάθειες για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι συζητήσεις την Μελίνας Μερκούρη προς τον Μπόρις Τζόνσον και την Μεγάλη Βρετανία. Ύστερα από πολλές προσπάθειες και του κ. Σταμπολίδη ο οποίος μετά την εκλογή του, κατάφερε να επιστρέψει στην χώρα προέλευσής του, το «Θραύσμα Fagan» δηλαδή στην Ελλάδα, όμως πιο συγκεκριμένα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιστραφούν τα γλυπτά που έχουν κλαπεί διότι έχουνε φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου και έτσι άμα δοθούν πίσω, δεν θα έχει νόημα το Μουσείο.

Μπορούμε να αντικρούσουμε αυτήν την άποψη αφού, όπως και σε όλα, όταν κάτι ανήκει σε κάποιον και το το παίρνουν, πρέπει να του το επιστραφεί.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας για το θέμα. Νιώθουμε λοιπόν συγκίνηση για τις προσπάθειες αλλά και στεναχώρια για το άθλιο αυτό γεγονός που συμβαίνει σε πολλούς λαούς.

Ε-Γ-Μ

Πηγές:

https://www.culture.gov.gr/el/parthenonas/SitePages/view.aspx?iID=4

https://www.documentonews.gr/article/glypta-parthenona-h-epistrofi-stin-ellada-paramenei-efikti-ektima-to-parthenon-project/

https://www.liberal.gr/epikairotita/simantika-bimata-kai-gia-tin-epistrofi-ton-glypton-toy-parthenona

Leave a Reply