Θερμότεροι ωκεανοί

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στους ωκεανούς του κόσμου. Οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές που προκαλούνται από τις δραστηριότητές μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα δεν θερμαίνεται όσο θα μπορούσε, θερμαίνει τους ωκεανούς. Είδη όπως ψάρια, γαρίδες, φάλαινες και πλαγκτόν (μικροσκοπικοί οργανισμοί που τρώγονται από ψάρια) ανταποκρίνονται στο θερμότερο νερό μεταναστεύοντας προς τους πόλους όπου είναι πιο δροσερό.

Ωστόσο, το μικρό κριλ που μοιάζει με γαρίδες και τρώγεται από ψάρια και φάλαινες, αναπαράγεται καλύτερα σε κρύο νερό. Ζεστό νερό σημαίνει λιγότερα κριλ και λιγότερα ψάρια. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, που φιλοξενούν πάνω από το 25% του συνόλου της θαλάσσιας ζωής και όπου πολλά ψάρια αναπαράγονται, δυσκολεύονται επίσης να επιβιώσουν όταν το νερό ζεσταθεί πολύ.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε κάθε χρόνο και τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 σημαίνουν αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων του αερίου στις θάλασσες. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος αλλά αλλάζει τη χημική ισορροπία στους ωκεανούς.

Τα νερά γίνονται πιο όξινα, κάτι που είναι επιβλαβές για τη θαλάσσια ζωή, ιδίως για τα θαλάσσια πλάσματα που δημιουργούν κέλυφος, όπως αστακούς, στρείδια και κοράλλια.

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς βρίσκονται στην αρχή της τροφικής αλυσίδας για ορισμένα είδη.

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://ec.europa.eu/clima/sites/youth/impacts_el

One thought on “Θερμότεροι ωκεανοί

Leave a Reply