English

Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο

Προτάσεις και συμβουλές που καλλιεργούν τη σχέση δασκάλου  – μαθητή και το παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη

1.Γελάστε μαζί τους όταν γελάνε! Κάντε γκριμάτσες! 

2.Κάθε μέρα βρείτε κάτι θετικό να πείτε για κάθε μαθητή.  Ακόμα και στον πιο απείθαρχο μαθητή μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό αλλά, όταν εστιάζουμε στα αρνητικά του, τα προσπερνούμε. Εμείς όμως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση, ένα σημείο επαφής να νιώσει αποδεκτός.

3.Δείχνετε τη δουλειά τους και κάντε τους να νιώσουν περήφανοι.

 4.Καθιερώστε να λέτε τακτικά κάτι θετικό και στους γονείς για τα παιδιά τους. Οι γονείς το μεταφέρουν στα παιδιά τους και τους ζητάνε να εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιβεβαιώνουν τα θετικά. Οι μαθητές εκτιμούν αυτή τη στάση καθώς θέλουν να ευχαριστήσουν αυτόν που αναγνωρίζει κάποια θέματα πάνω τους. Λειτουργεί κάπως, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

5.Να είστε διαθέσιμοι για συζήτηση ( αν, για ένα θέμα που θέλει να συζητήσει κάποιος μαθητής , πιστεύετε ότι δεν αρκεί ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας, εξηγήστε ότι αυτό που ζητά είναι σημαντικό αλλά αυτή τη στιγμή έχετε κάτι άλλο να κάνετε, ορίστε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορείτε να είστε ελεύθεροι για όσο χρειάζεται ώστε να νιώσει το ενδιαφέρον σας. Μην πείτε κάποια άλλη στιγμή, αόριστα, διότι θα φανεί ότι απλώς τον ξεφορτώνεστε).

6.Μιλήστε για τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή. Αυτό οικοδομεί ισχυρή σύνδεση και κάνει τον καθέναν να αισθάνεται ξεχωριστός.

7.Αναγνωρίστε τα λάθη σας, μην προσπαθείτε να τα καλύψετε και μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη γι΄αυτά.

Leave a Reply