ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

Πρόσφατα επισκέφτηκα μια αλλιώτικη παιδική χαρά με μεγάλη ιστορία. Την παιδική χαρά του Δημήτρη Πικιώνη στη Φιλοθέη.


Ο Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) ήταν φημισμένος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και καθηγητής, που μεταξύ άλλων, σχεδίασε πολλά μοντέρνα και ενδιαφέροντα κτίρια. Την παιδική χαρά στην Φιλοθέη την έφτιαξε το διάστημα 1961-1964.Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με πολλά δέντρα και φυτά. Είναι διαμορφωμένη σε διαφορετικά επίπεδα που ενώνονται μεταξύ τους με λιθόστρωτα δρομάκια. Έχει ακόμα και μια λίμνη με πέτρινη γέφυρα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αρκετά γλυπτά και επιγραφές σκαλισμένες σε μαρμάρινες πλάκες.
Tα παιχνίδια της είναι ξύλινα ή μεταλλικά. Κούνιες, τραμπάλες, γύρω-γύρω όλοι, μονόζυγα, όλα φτιαγμένα όπως παλιά και τοποθετημένα στο χώμα χωρίς προστατευτικά, σαν τις σημερινές παιδικές χαρές.
Τα παιχνίδια είναι πολύ λίγα και έτσι μένει άπλετος χώρος για άλλα παιχνίδια, ποδήλατο ή ένα περίπατο στη φύση.

Η παιδική χαρά αυτή αποτελεί διατηρητέο μνημείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Δυστυχώς όμως διαπίστωσα ότι δεν έχει συντηρηθεί καλά. Κάποια από τα γλυπτά και άλλα ιδιαίτερα πράγματα που, όπως διάβασα, ήταν τοποθετημένα στο χώρο, δεν υπάρχουν πια. Όπως το άγαλμα με το ελάφι και η σαρακατσάνικη καλύβα. 


Το γεγονός ότι πολλά πράγματα δεν ήταν εκεί με στεναχώρησε, μα ο χώρος αυτός σου προξενεί και άλλα συναισθήματα και καταλαβαίνεις ότι δεν βρίσκεσαι σε μια συνηθισμένη παιδική χαρά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πληροφορίες για τον Πικιώνη είναι από τη Βικιπαίδεια.
Οι φωτογραφίες είναι δικές μου, εκτός από αυτή με την καλύβα, που είναι από το διαδίκτυο.

One thought on “ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ

  • 6 May 2020 at 21:40
    Permalink

    Πολύ ωραία η βόλτα που μας πήγες!

Leave a Reply