English

Προσωπικοί υπολογιστές και υπολογιστές παλάμης

Οι προσωπικοί υπολογιστές ή αλλιώς PC, αποτελούν την πιο συνηθισμένη κατηγορία υπολογιστών. Είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι που χρησιμοποιούνται συνήθως από έναν χρήστη και κυρίως για εφαρμογές όπως επεξεργασία κειμένου, προγραμματισμό, παιχνίδια και σύνδεση στο διαδίκτυο. Χωρίζονται στις παρακάτω υποκατηγορίες :

Desktop PC (επιτραπέζιος υπολογιστής)
O επιτραπέζιος υπολογιστής ή υπολογιστής γραφείου είναι είδος προσωπικού υπολογιστή για χρήση στο γραφείο ή το σπίτι. Χαρακτηρίζεται επιτραπέζιος γιατί συνήθως η οθόνη αλλά και η κύρια μονάδα του (κουτί ή πύργος) τοποθετούνται επάνω σε γραφείο.

 Laptop (φορητός υπολογιστής)
Φορητός Υπολογιστής (Laptop Computer/Notebook) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μικρού μεγέθους και βάρους με εύκολη μετατρεψιμότητα, που διαθέτει ενεργειακή αυτονομία. Συνήθως ανήκει στους υπολογιστές τέταρτης γενιάς.

Tablet (Υπολογιστές χειρός)
Ένας υπολογιστής ταμπλέτα ή tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός και είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο , ενσωματωμένο σε μια επίπεδη οθόνη αφής και κυρίως λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Στην ίδια κατηγορία τοποθετούμε και τα κινητά τηλέφωνα τα οποία με τη σημερινή τους μορφή ουσιαστικά είναι τηλέφωνα με δυνατότητες φορητών
υπολογιστών.

Wearables (Συσκευές που φοριούνται)
Είναι η νέα πρωτοποριακή σειρά από «έξυπνα» αξεσουάρ που μπορoύν να «φορεθούν» στο χέρι σου σαν περικάρπιο ή ρολόι, στη μέση σαν ζώνη ή ακόμα σαν ένα μικρό κόσμημα και μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών συνδέονται και συγχρονίζονται με το Smartphone ή το tablet σου. Λειτουργούν συνδυαστικά με τη συσκευή και συλλέγουν πληροφορίες & δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται στην οθόνη της συσκευής μέσω των εφαρμογών του κινητού.

Ελέγξτε τις γνώσεις σας κάνοντας το κουίζ εδώ

Ένα παιχνίδι τροχού της τύχης για το κλείσιμο του μαθήματος

Σκέφτηκα με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι εκφράζουν τη χαρά τους πάντα όταν με βλέπουν και τα λέμε, να παίζουμε ένα παιχνίδι στο τέλος του μαθήματος. Γυρνάμε τον τροχό και κάνουμε ό,τι μας λέει.

Έχω εισάγει τα παρακάτω:

  • χοροπήδα 5 φορές
  • Χτύπα παλαμάκια
  • κάνε μια αστεία γκριμάτσα
  • στείλε φιλάκια
  • κάνε καρδούλες
  • στάσου στο ένα πόδι
  • κάνε οτι πετάς
  • κουνήσου ρυθμικά

Δείτε τον τροχό που ετοίμασα για τα παιδιά εδώ

 

Πνευματική ιδιοκτησία- αντιγραφή πληροφοριών από διαδίκτυο

Πνευματική ιδιοκτησία ονομάζεται το δικαίωμα που έχει ο δημιουργός ενός πρωτότυπου πνευματικού έργου πάνω στο έργο αυτό και του δίνει τη δυνατότητα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση του από τρίτους.

Τα συγγενικά δικαιώματα παρέχουν προστασία στους παράγοντες εκείνους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που συνεισφέρουν στην εμπορική παραγωγή, στην ερμηνεία, εκτέλεση και διάθεση των έργων είτε παρουσιάζοντάς τα στο κοινό είτε επενδύοντας οικονομικά στην εκμετάλλευση και διάδοσή τους.

Οτιδήποτε δημιουργεί κανείς χρησιμοποιώντας το πνεύμα του και πιο συγκεκριμένα κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή π.χ. Γραπτά κείμενα, Μουσικά έργα, Οπτικοακουστικά έργα, Έργα εικαστικών τεχνών και εφαρμοσμένων τεχνών , Βάσεις δεδομένων (π.χ. μια ψηφιακή εφημερίδα), Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (π.χ. εφαρμογές), κ.α.

Ένα έργο δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, χρήσιμο ή να έχει καλλιτεχνική αξία για να προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα έργα προστατεύονται ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, την αξία τους ή τις ιδέες που μεταφέρουν, έτσι η αδέξια ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού προστατεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο πίνακας ενός καταξιωμένου ζωγράφου.
Η πνευματική ιδιοκτησία είναι σημαντική γιατί είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η προστασία των έργων στην ουσία συνεπάγεται την προστασία των δημιουργών τους, τον σεβασμό και την αναγνώριση του πνευματικού τους μόχθου και την εξασφάλιση κινήτρων (οικονομικών και ηθικών) για περαιτέρω δημιουργία.
Η πειρατεία είναι η δημιουργία, διανομή και πώληση παράνομων (πειρατικών) αντιγράφων προστατευόμενων έργων. Είναι μια παράνομη δραστηριότητα που δεν βλάπτει μόνο τους δημιουργούς και τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων αλλά και την κοινωνία ως σύνολο.

  • Οτιδήποτε βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς χωρίς άδεια, εκτός αν είναι μόνο για προσωπική σου χρήση.
  • Μάθε περισσότερα για την Πνευματική ιδιοκτησία μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας http://www.opi.gr.

Από την ιστοσελίδα saferinternet4kids.gr

Δείτε μια παρουσίαση από το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία

Pneumatiki_idioktisia

Ελέγξτε τις γνώσεις σας με το παρακάτω κουίζ

10_ Quiz_Copyright

 

Χρωματίζω με βάση τους αριθμούς στη ζωγραφική

Μπορείτε να χρωματίσετε με βάση τους αριθμούς και να ανακαλύψετε το σχέδιο.  Τις εικόνες θα τις χρωματίσετε με το εργαλείο του κουβά στο πρόγραμμα της ζωγραφικής. Επειδή μπορεί να μην έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το online πρόγραμμα της ζωγραφικής εδώ. Επειδή είναι στα αγγλικά, θα πρέπει να επιλέξετε File>>Open και να επιλέξετε το αρχείο της εικόνας που θέλετε.

Τα αρχεία με τις κρυμμένες εικόνες είναι τα παρακάτω. Πατήστε πάνω τους για να τα ανοίξετε και να τα κατεβάστε πατώντας το Download κάτω δεξιά

Ανακαλύπτω τη ζωγραφιά σύμφωνα με τον κώδικα

Οι εικόνες σε ένα ψηφιακό μέσο (τάμπλετ, κινητό, οθόνη κτλ) παρουσιάζονται χρωματίζοντας κατάλληλα κουτάκια-pixel τα οποία και συνθέτουν τελικά την εικόνα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την αναπαράσταση των εικόνων στα ψηφιακά μέσα εδώ

Σε αυτή τη δραστηριότητα, θα θυμηθούμε τις γνώσεις μας πάνω στις ψηφιακές εικόνες και θα προσπαθήσουμε να χρωματίσουμε κατάλληλα τα pixel ώστε να ανακαλύψουμε την εικόνα. Το χρωμάτισμα γίνεται σύμφωνα με τον κώδικα που δίνεται. Σε κάθε γραμμή κώδικα αναγράφεται πόσα Pixel- κουτάκια πρέπει να χρωματιστούν με συγκεκριμένο χρώμα. Να θυμάστε ότι το κουτάκι με χρώμα λευκό δεν το χρωματίζουμε αλλά το αφήνουμε κενό.

Τις εικόνες θα τις χρωματίσετε με το εργαλείο του κουβά στο πρόγραμμα της ζωγραφικής. Επειδή μπορεί να μην έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το online πρόγραμμα της ζωγραφικής εδώ. Επειδή είναι στα αγγλικά, θα πρέπει να επιλέξετε File>>Open και να επιλέξετε το αρχείο της εικόνας που θέλετε.

Τα αρχεία με τις κρυμμένες εικόνες είναι τα παρακάτω. Πατήστε πάνω τους για να τα ανοίξετε και να τα κατεβάστε πατώντας το Download κάτω δεξιά

Τα δικαιώματα των παιδιών- 20 Νοεμβρίου

Γνωρίζετε ότι από το 1989 έχει υπογραφεί μία διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από 191 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και αποτελεί νόμο στην χώρα μας;

Γνωρίζετε ότι στις υπανάπτυκτες χώρες καθημερινά καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών λόγο αυταρχικών καθεστώτων, χαμηλού επιπέδου μόρφωσης, φανατισμού και άλλων αιτιών; Γνωρίζετε ότι και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως διακρίσεις, κακοποίηση παιδιών και άλλα;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνοτικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Τα παιδιά δεν είναι απλώς μικρογραφίες των ανθρώπων, με μικρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ολοκληρωμένες οντότητες με δικαιώματα ισάξια με αυτά των ενηλίκων. Σύμφωνα με την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο συνήγορος του παιδιού δημιούργησε μια ειδική έκδοση των δικαιωμάτων του παιδιού διατυπωμένη με απλά λόγια, κατάλληλη ακριβώς για τα παιδιά. Περιληπτικά, τα άρθρα της σύμβασης μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

• Δικαιώματα επιβίωσης, όπως δικαιώματα για επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγης, διατροφής, πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες κτλ.
• Δικαιώματα προστασίας, όπως δικαιώματα προστασίας από κάθε είδους εκμετάλλευση, εργασία ανηλίκων, συμμετοχή σε εμπόλεμες διαμάχες κτλ.
• Δικαιώματα ανάπτυξης, όπως δικαιώματα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στις πολιτιστικές δραστηριότητες, στην ελευθερία της σκέψης και της θρησκείας κτλ.
• Δικαιώματα συμμετοχής, όπως δικαιώματα συμμετοχής σε οργανώσεις, ελευθερία έκφρασης κτλ.

Μερικά δικαιώματα των παιδιών είναι:

1. Το δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις τους
2. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση
3. Τα παιδιά με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή
4. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε οικονομική εκμετάλλευση

https://www.youtube.com/watch?v=lWOwXtYzYDo

"Η ζωή στη Λουλουδούπολη": ένα παραμύθι για τα δικαιώματα των παιδιών

https://www2.slideshare.net/taniakourou/ss-239271829

Τα δικαιώματα των παιδιών animation

Μπορείτε να παίξετε τα παρακάτω παιχνίδια που δημιούργησε τη Τάνια Μάνεση

Πατήστε εδώ για να παίξετε αν δεν φαίνεται η παραπάνω σελίδα

Λέω τη γνώμη μου για τα δικαιώματα του παιδιού- Πατήστε στο + κάτω από την 1η στήλη και προσθέστε το όνομά σας και τη γνώμη σας. Ποιο είναι πολύ σημαντικό δικαίωμα για εσάς;

https://padlet.com/ngeo23/929cq69qon7kswhs

Δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού βιβλίου με χριστουγεννιάτικες κάρτες στην εφαρμογή storyjumper

Σε αυτή τη δραστηριότητα θα δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό βιβλίο με χριστουγεννιάτικες ευχές. Θα χρησιμοποιήσουμε την ιστοσελίδα www.storyjumper.com

Οδηγίες:

Μεταβείτε στην αρχική σελίδα https://www.storyjumper.com/ και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας. Στα βιβλία σας θα βρείτε το συνεργατικό βιβλίο της τάξης σας.

Σε κάθε βιβλίο, υπάρχει μια σελίδα με το ονοματεπώνυμό σας. Επιλέξτε εκείνη τη σελίδα και σε εκείνη εισάγετε εικόνες, χαρακτήρες, διαλόγους, ευχές, ό,τι επιθυμείτε. Ελπίζω να μπορέσουμε να μαζευτούμε πριν τα Χριστούγεννα και να ηχογραφήσουμε κάλαντα...

Πώς να προβάλω την οθόνη του κινητού μου σε smart TV

Από τη Μάιρα Τρανού:
Ένα ξεχωριστό, πιο ξεκάθαρο tutorial με την παρακάτω θεματολογία, παρουσιάζοντας βήμα βήμα τη διαδικασία.
Πώς να παρακολουθήσω ή να κάνω τηλεδιάσκεψη μέσω κινητού σε περίπτωση προβλήματος στον ψηφιακό μου εξοπλισμό; Πώς να προβάλλω την οθόνη του κινητού μου σε υπολογιστή και τηλεόραση. Όλα τα βήματα αναλυτικά. Βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε την τηλεκπαίδευση, όσο το δυνατόν πιο...απλή.
Δείτε τα βίντεο
Για ενεργοποίηση miracast σε windows 10:
  1. https://youtu.be/ggUX_43WQsg
  2. https://youtu.be/WHAbKsQNXFI
Δείτε αναλυτικά ένα βίντεο

Επεξήγηση εικονίδια πλατφόρμας webex για παιδιά

Σε αυτό το βίντεο που δημιούργησε η Πηνελόπη Κερασοβίτη, μπορείτε να δείτε με ωραίο τρόπο τα βασικά εικονίδια για τη χρήση της πλατφόρμας webex για τους μαθητές. Στη συνέχεια μπορείτε να ελέγξετε τις δεξιότητές σας μέσα από το κουίζ

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=538188&fbclid=IwAR1sValqJoM4LHEyptVMNot3o4wDqvli33AI8g7zZbWbZzfEwb0-AtUGEoY

 

Η κυρά Δημοκρατία και η κυρά Δικτατορία- Δραστηριότητες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

από την Τάνια Μάνεση

Έχουμε δύο νέα κορίτσια στην παρέα μας. Την κυρά Δημοκρατία και την κυρά Δικτατορία. Ας δούμε πώς συμπεριφέρεται η κάθεμία σε κάθε περίπτωση. Είναι άραγε καλές φίλες;

Η κυρά Δημοκρατία

– εικόνα από το παραμύθι «Η κυρά Δημοκρατία» της Κων/νας Αρμενιάκου -:

                          

Η κυρά δημοκρατία και η κυρά Δικτατορία

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσει να ακούει όλα τα τραγούδια. Της αρέσει οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα από αυτά και να υπάρχει ποικιλία. Αν κάτι δεν της αρέσει στα λόγια από ένα τραγούδι δεν το ακούει, χωρίς να υποχρεώνει αυτόν που το τραγουδά να σιωπήσει και να μην το ξαναπεί. Αφήνει ελεύθερους τους γύρω της να ακούνε και να τραγουδάνε ό,τι θέλουν. Θα μας αφήνει να τραγουδάμε ό,τι θέλουμε. Και εμείς όμως θα ακούμε τα δικά της τραγούδια είτε μας αρέσουν, είτε όχι. Ελεύθερα μπορούμε απλά να λέμε τη γνώμη μας για ό,τι μουσική ακουστεί στο νηπιαγωγείο μας.

Αντίθετα η κυρά Δικτατορία θέλει να ακούει συγκεκριμένα τραγούδια. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τραγουδάμε ένα τραγούδι χωρίς να εγκρίνει η ίδια τα λόγια και τη μουσική. Έτσι εάν έρθει στην τάξη μας θα της λέμε ποιό τραγούδι θέλουμε να πούμε και εάν της αρέσει θα το λέμε, διαφορετικά θα το ξεχνάμε και θα τραγουδάμε αυτά που θέλει εκείνη. Απογορεύεται να τραγουδήσουμε ό,τι δεν εγκρίνει. Αν το κάνουμε θα τιμωρηθούμε.

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσουν όλα τα βιβλία, όλα τα παραμύθια και όλες οι ιστορίες. Θέλει να τα ακούει και να τα διαβάζει όλα και μετά να αποφασίζει αν της αρέσει κάτι πολύ ή λίγο. Ό,τι της αρέσει πολύ το ξαναδιαβάζει ενώ ό,τι δεν της αρέσει το αφήνει απλά στην άκρη. Χαίρεται επίσης όταν οι γύρω της γράφουν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα στα βιβλία και στις εφημερίδες. Στο νηπιαγωγείο θα δεχτεί όλα μας τα παραμύθια και θα μας παρακαλέσει αν μπορούμε να της φέρουμε και τα αγαπημένα μας παραμύθια από το σπίτι για να τα διαβάσει και αυτά.

Προσέξτε όμως την κυρά Δικτατορία! Θα πρέπει να διαβάζει όλα τα παραμύθια και τις ιστορίες πρώτα αυτή και αν της αρέσουν και συμφωνεί με την πλοκή και το τέλος τους θα μας αφήνει να τα διαβάζουμε. Ό,τι δεν της αρέσει θα το σκίζει ή θα το καίει… Ελπίζω να της αρέσουν τα βιβλία που έχουμε στο σχολείο, για να μη βρεθούμε ξαφνικά με άδεια ράφια στη βιβλιοθήκη μας!

Όταν παίζετε μπορείτε όταν είναι εδώ η κυρά Δημοκρατία να λέτε τα μυστικά σας με τους φίλους σας και να κανονίζετε χωρίς να σας ακούσουν οι άλλοι τις συνομωσίες σας!!! Ξέρω ότι σκαρώνετε διάφορα στο διάλειμμα μεταξύ σας και η κυρά Δημοκρατία θα χαρεί να δει τις πονηρές σκανταλιές σας! Απλά θέλει να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να μην κάνετε στο διπλανό σας ό,τι δε θέλετε να σας κάνει και αυτός.

Η κυρά Δικτατορία όμως δε θέλει να έχετε μυστικά από αυτήν… Θέλει να τα ξέρει όλα γιατί διαρκώς φοβάται ότι κανονίζουν οι άλλοι πράγματα εναντίον της. Μην ξεχαστείτε και αρχίσετε να λέτε μυστικά μπροστά της γιατί πραγματικά θα πεισμώσει και μπορεί να σας στείλει και σε άλλο σχολείο!

Στην κυρά Δημοκρατία αρέσει να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να ακούει ο ένας τη γνώμη του άλλου. Θα της αρέσει στο σχολείο μας, που μαζευόμαστε όλοι μαζί στην παρεούλα μας και λέμε τις σκέψεις μας και τα νέα μας. Της αρέσουν επίσης οι γιορτές και χαίρεται όταν οι άνθρωποι όλοι μαζί κάνουν πράγματα

Η κυρά Δημοκρατία είναι κατηγορηματική όμως στο ότι απαγορεύεται οι άνθρωποι να λένε τη γνώμη τους (ειδικά αν δε συμφωνεί η ίδια με αυτή) σε παρέες και σε συγκεντρωμένα πλήθη. Γι΄αυτό και δεν της αρέσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι χαρές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αρχίζουν να συζητούν ελεύθερα.

Τέλος η κυρά Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν οι άνθρωποι τη νύχτα εκτός σπιτιού. Να της λέτε που πήγατε το βράδυ με τους γονείς σας και τα αδέλφια σας. Να της μιλάτε για τις βραδυνές βολτούλες σας.

Αν θελήσετε όμως την κυρά Δικτατορία στην παρέα μας να ξέρετε πως απαγορεύει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Θα εξηγήσετε στους γονείς σας πως δε σας αφήνει να πηγαίνετε στη γιαγιά, στον παππού και στη θεία το βράδυ. Ούτε μπορείτε να βγείτε αργά έξω για φαγητό. Θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα σας σύμφωνα με τις εντολές της  γιατί αν δε συμφωνήσετε μαζί της θα σας επιβάλλει μια σειρά από τιμωρίες. (από την ιστοσελίδα kidsactivities.gr)

Ποιο από τα δύο κορίτσια θα θέλατε να έχετε στην παρέα σας. Γιατί; Ας καταγράψουμε τη γνώμη μας 

Παίξτε μερικά παιχνίδια πατώντας εδώ

Αν θέλετε κατεβάστε και εκτυπώστε το παρακάτω σχέδιο. Γράψτε τα συνθήματα των παιδιών στα πλακάτ και χρωματίστε τα