English

Το SOUPER MARIO είναι ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια του κόσμου. 

Δημιουργήθηκε στης αρχές του 1980 από έναν Ιάπωνα των Σιγκέρου Μιγιαμότο που ήθελε να 

δημιουργήσει ένα εμπορικό παιχνίδι για την Nintendo και οι προηγούμενες προσπάθειές του δεν είχαν σημειώσει την επιτυχία που ήθελε. Ο Μιγιαμότο επιθυμούσε να στήσει ένα βιντεοπαιχνίδι με τους χαρακτήρες του Ποπάυ, αλλά καθώς ήταν δύσκολο να πάρει τα δικαιώματα, αποφάσισε να χτίσει κάτι δικό του. Έτσι, ο Mario ξεκίνησε το ταξίδι του ως μέρος του σύμπαντος του Donkey Kong το 1981.

Αρχικά ο Mario λεγόταν απλά Jumpman απλά επειδή ένα βασικό χαρακτηριστικό του ήταν ότι μπορούσε να πηδάει ψηλά . Ο ίδιος ο Μιγιαμότο σκεφτόταν επίσης να τον βαφτίσει ως Mr. Video, όνομα που ευτυχώς απορρίφθηκε, αφού δεν μπορούμε να τον φανταστούμε σε καμία περίπτωση να είχε την ίδια επιρροή με τέτοια ονομασία. Ο θρύλος θέλει τον Mario να πήρε το όνομά του από τον Mario Segale, ο οποίος νοίκιαζε στην Nintendo ένα κτίριο στην Νέα Υόρκη και καθώς η εταιρεία δεν τα πήγαινε και πολύ καλά εκείνη την περίοδο και βρισκόταν πίσω στην πληρωμή του ενοικίου, κατέληξε να είναι αρκετά επίμονος για την αποπληρωμή του.

Το πρώτο επάγγελμα του Mario ήταν ξυλουργός και αυτό γιατί ο κόσμος του Donkey Kong περιστρέφεται γύρω από οικοδομές. Ο Donkey Kong ήταν το κατοικίδιο του Mario και καθώς το κακομεταχειρίζεται, αυτό αποφασίζει να το σκάσει και να απαγάγει την κοπέλα του Mario, γνωστή τότε απλά ως Lady και αργότερα Pauline.Στην πορεία ο Mario από ξυλουργός έγινε υδραυλικός, κυρίως γιατί η ταυτότητά του έγινε πιο συγκεκριμένη. Ως Ιταλός μετανάστης στη Νέα Υόρκη ο οποίος βιώνει περιπέτειες στους υπονόμους της πόλης, δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι ξυλουργός, αλλά και πάλι το επάγγελμά του ανήκε στην εργατική τάξη ώστε να μπορεί εύκολα να ταυτιστεί μεγάλη μερίδα του κοινού μαζί του. Ο Μιγιαμότο δεν περίμενε ότι ο χαρακτήρας του θα σημειώσει επιτυχία, αλλά καθώς κυκλοφόρησε το «Mario Bros.» το 1983 και το «Super Mario Bros.» το 1985, τα arcades της εποχής πήραν φωτιά από λάτρεις των κόσμων του παιχνιδιού. Κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο μικρότερος αδερφός του Mario, ο Luigi, όπως επίσης και ο King Koopa (αργότερα γνωστός ως Bowser), βασικός ανταγωνιστής του Mario στη συνέχεια, ο οποίος κλέβει την πριγκίπισσα Toadstool (αργότερα γνωστή ως Peach).

Η ιστορία του Mario ήταν εξαρχής μια αποστολή να σώσει κάποιο κορίτσι. Η μόνη διαφορά είναι ότι από τους υπονόμους της Νέας Υόρκης σταδιακά το παιχνίδι επεκτάθηκε σε νέους φανταστικούς κόσμους με εξίσου φανταστικά πλάσματα, με αυτή την εξέλιξη να κορυφώνεται στο «Super Mario 64» που κυκλοφόρησε το 1996 για το Nintendo 64 και σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών και ένας από τους βασικότερους λόγους που η Nintendo αναδείχθηκε στην εταιρεία κολοσσό που γνωρίζουμε σήμερα. Εκεί ο Mario μεταφέρεται σε άλλους κόσμους μέσα από τους πίνακες του κάστρου της πριγκίπισσας Peach που έχει απαχθεί από τον Bowser και μαζεύει αστέρια ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον Bowser και να σώσει για μια ακόμη φορά το κορίτσι.

Στη συνέχεια ο Mario έγινε το σούπερ επιτυχημένο franchise που γνωρίζουμε σήμερα και απέκτησε αμέτρητα βιντεοπαιχνίδια πάσης φύσεως, αλλά θα παραμείνει πάντα αυτός ο ταπεινός υδραυλικός με το παχύ μουστάκι που μας μεγάλωσε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 προσπαθώντας να σώσουμε μαζί του την πριγκίπισσα.

souper mario new. Εικόνα 3 του 4

Leave a Reply