Θα γυρίσει πίσω ο Αχιλλέας;;; (1)

Ας δούμε τι έχει γίνει ύστερα από την συνάντηση του Έκτορα με την Ανδρομάχη, στη ραψωδία Ζ:

Άκουσε εδώ το μήνυμα του Δία. Κάτι έχει να σου πει...

Ραψωδία Η΄

Ο Έκτορας μονομαχεί με τον Αίαντα αλλά κανείς από τους δύο δεν αναδεικνύεται νικητής. Έτσι αποχωρούν ανταλλάσσοντας δώρα. Το ίδιο βράδυ ο γερο-Νέστωρ προτείνει ανακωχή για περισυλλογή των νεκρών και ταυτόχρονο χτίσιμο αμυντικού τείχους. Οι Τρώες από τη μεριά τους προτείνουν συμβιβασμό ο οποίος δεν γίνεται αποδεκτός από τους Αχαιούς, διά στόματος Διομήδη.

ραψωδία Θ΄

Ο Δίας, σε μια νέα συνέλευση, απαγορεύει στους θεούς να συμμετέχουν στη μάχη υπέρ των Τρώων ή των Αχαιών. Ο ίδιος ζυγίζει τις μοίρες θανάτου των 2 αντιπάλων και η κακή τύχη γέρνει προς το μέρος των Αχαιών. Η κατάσταση αλλάζει αμέσως υπέρ των Τρώων. Ο Δίας στη συνέχεια αποκαλύπτει το σχέδιό του στην Ήρα: οι νίκες των Τρώων θα συνεχιστούν έως ότου σκοτωθεί ο Πάτροκλος. Έτσι ο Αχιλλέας θα ικανοποιηθεί με τις ήττες των Αχαιών, αλλά θα αναγκαστεί να ξαναβγεί στη μάχη για να υπερασπιστεί το θάνατο του φίλου του.

Και ας περάσουμε τώρα στη ραψωδία Ι.

Εν τω μεταξύ δυο φίλοι από τα παλιά....

Εδώ βλέπουμε ένα στιγμιότυπο από τον περίφημο αμφορέα του Εξηκία (530 π.χ.), ο οποίος κατασκευάστηκε σε αθηναϊκό κεραμοποιείο αλλά βρέθηκε στην Ιταλία, προφανώς λόγω του εξαγωγικού εμπορείου.

Στην εικόνα εμφανίζονται δύο ομηρικοί ήρωες: ο Αχιλλέας αριστερά και ο Αίαντας δεξιά. Τα ονόματα των δύο είναι χαραγμένα στο αγγείο.

Δες το  διαδραστικό βίντεο και απάντησε στις ερωτήσεις:

Αλλά ας πάμε τώρα στο κείμενο του βιβλίου μας. Αν θες, άνοιξέ το στη σελίδα 90...ή μπορείς να δεις το κείμενο εδώ.

Τελικά...τι θα γίνει με τον Αχιλλέα; Θα γυρίσει;;;;

Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο, ε....μάθημα ήθελα να πω!!! 

 

Leave a Reply